Fiatalok életkezdési támogatása és Babakötvény 2020

Fiatalok életkezdési támogatása és Babakötvény 2020

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény 4. § (2) bekezdés a) pontja szerinti első utalási összeg 42 500 forint, a 4. § (2) bekezdés b) pontja szerinti második és harmadik utalási összeg 44 600-44 600 forint, ha a gyermek a 2020. évben született.

Életkezdési támogatásra minden 2005. december 31. napja után született, Magyarország területén élő magyar gyermek jogosult.

A támogatást nem kell igényelni, a Magyar Államkincstár a gyermek születését követően automatikusan megnyitja a gyermek nevére az életkezdési letéti számlát. A Kincstár erről értesítést küld a szülőknek, valamint tájékoztatja őket a tudnivalókról.

Az életkezdési támogatás összege 42 500 forint. A számlán elhelyezett összeg egészen addig, amíg a gyermek nagykorú nem lesz, az inflációval megegyező mértékkel kamatozik. A megtakarításról a 18. életévét betöltött gyermek rendelkezhet.

Az életkezdési támogatás Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával gyarapítható. A Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásához személyesen kell bemenni a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatára.

A Start-számlára további összegek fizethetők be, amelyek után állami támogatás jár. A Start-számlán lévő megtakarításokat a Magyar Államkincstár automatikusan Babakötvény típusú állampapírba fekteti, amely az életkezdési letéti számlánál évi 3 százalékponttal magasabb kamatprémiumot fizet.

error: Content is protected !!