Figyelem jó hír: lehet, hogy te is lekerültél a BAR-listáról? >> Nézd meg az adataidat!

Figyelem jó hír: lehet, hogy te is lekerültél a BAR-listáról? >> Nézd meg az adataidat!

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), régi nevén a BAR-lista adatain is meglátszik az elszámolás pozitív hatása a nem fizető adósokra: a januári 1,894 millióról február közepére 81 ezerrel 1,813 millióra csökkent a fennálló mulasztások száma az adósok adatait tároló rendszerben.

Mint ismeretes, a devizahiteles elszámolás a nem fizető adósok esetében elsősorban a hátralékot csökkentette. Úgy tűnik, hogy a bankok nem teljesítő hitelekre vonatkozó statisztikáihoz hasonlóan már a KHR-ben is látható ennek első, pozitív hatása: az adósok egy részénél eltűnt a hátralék, így ezzel a fennálló mulasztások kis részéből megszűnt mulasztás lett. Persze félő, hogy a hátralékkal rendelkezők a jövőben is törlesztési gondokkal küzdenek, így könnyen visszakerülhetnek a rendszerbe.

Az 1,813 millió meglévő mulasztás így is borzasztóan soknak tűnik, ráadásul a megszűnt (egy éven keresztül kötelezően tárolt) 397 ezer esettel együtt 2,210 millió mulasztás még mindig bent van a rendszerben. A mulasztó, BAR-listás ügyfelek (pontos számuk nem ismert) aligha számíthatnak arra, hogy például a hitelkiváltó versenyben valamelyik banktól hitelt kapnak.

A KHR-ben 2012 óta már nemcsak a nem fizető, hanem törvény szerint a pozitív listás adósok is szerepelnek. Nekik kifejezetten előnyös, hogy a rendszerben vannak, az ugyanis arról árulkodik, hogy nincsenek, és az elmúlt egy évben sem voltak jelentős késedelemben. Március végén összesen 4,881 millió természetes személy adatait tartalmazta a KHR 7,927 millió élő és 1,252 millió megszűnt hitelszerződéssel.

Megismerhetjük saját adatainkat

A Referenciaadat-szolgáltatók ügyfelének (természetes személyek és vállalkozások) joga van arra, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) róla tárolt adatokba betekintsen. Az ügyfél e jogát bármely Referenciaadat-szolgáltató bármely fiókjánál gyakorolhatja Saját Hiteljelentés igénylésével vagy közvetlen úton a BISZ Zrt.-n keresztül. A Saját Hiteljelentés díjmentes. (Forrás: BISZ Zrt.)

error: Content is protected !!