FIGYELEM! KEGYETLEN HIDEG JÖN! MINDEN DOLGOZÓNAK FONTOS FELHÍVÁST TETT KÖZZÉ A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM! HA SZABADBAN, HIDEGBEN DOLGOZIK EZEK A SZABÁLYOK, AMIT MINDENKÉPPEN BE KELL TARTANI!

FIGYELEM! KEGYETLEN HIDEG JÖN! MINDEN DOLGOZÓNAK FONTOS FELHÍVÁST TETT KÖZZÉ A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM! HA SZABADBAN, HIDEGBEN DOLGOZIK EZEK A SZABÁLYOK, AMIT MINDENKÉPPEN BE KELL TARTANI!

Téli veszélyek – A speciális téli munkavégzés szabályai, a kültéren alkalmazott munkaeszközök jellemzői

Ahogyan a nyári forróságban, úgy a dermesztő hidegben is speciális kötelezettségei vannak a munkaadóknak. A mínusz fokokban a szabad ég alatt vagy hideg irodában dolgozóknak védőfelszerelés jár extra pihenőidővel és kötelező forró teával. A szabályokat érdemes betartani: a mulasztás akár több millió forintjába is kerülhet a cégeknek.

A 3/2002. (II.8.)SzCsM-EüM együttes rendelet 7. § (8) bekezdése rendelkezik a kedvezőtlen klímakörnyezetben történő munkavégzés szabályairól, így a hidegben történő munkavégzésről is. Abban az esetben minősül hidegnek a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a +4 fokot nem haladja meg szabadtéri munkahelyen, illetve zárttéri munkahelyen nem éri el a +10 fokot a munkaidő több mint felében.

A pihenő- és melegedőhely szintén előírás a kinti, hideg munkavégzés esetén. Követelmény, hogy a helyiség alkalmas legyen pihenésre, illetve az átlaghőmérsékletnél melegebb legyen.

A szabályozás szerint óránként öt perc pihenőidőt kell biztosítani a dolgozók számára, ez idő alatt a melegedőhelyen elfogyaszthatják teájukat. Nagyobb hidegben a munkáltató természetesen ennél több időt is szánhat a kint dolgozók átmelegedésére. A fenti előírásokon túl a munkáltató saját maga rendelkezhet úgy, hogy milyen más módon teszi elviselhetőbbé a téli időszakot és a nagy hideget dolgozói számára.

a szervezett munkavégzés a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény és a 3/2002. (II. 8) SzCsM-EüM együttes rendeletben meghatározottak szerint;

hólapát, csákány (a szerszám állapotát használat előtt ellenőrizni kell);
motoros hóeke (a használati utasításban foglaltak betartása fontos);

a kéziszerszámok fogásbiztonsága csökken a különféle kesztyűk használata és a hidegben elgémberedő ujjak miatt;
az elektromos szerszámok kültéri használatánál fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy beázás esetén áramütés veszélyessé válhatnak;

a munkavégzés általános veszélyei kiegészülnek a csúszós felületek és a vastag öltözet miatt nehezebbé váló mozgás okozta veszélyekkel.Forrás : http://www.katasztrofavedelem.hu

error: Content is protected !!