FIGYELEM !!! Minden eddiginél agresszívabb malária terjed Délkelet-Ázsiában

FIGYELEM !!! Minden eddiginél agresszívabb malária terjed Délkelet-Ázsiában

A malária parazita új formáját már nem lehet megölni a korábbi maláriaellenes szerekkel. Jelenleg Kambodzsa, Thaiföld, Laosz, valamint Dél-Vietnámban terjed. Az oxfordi trópusi orvoslás kutatócsoportja Bangkokban azt mondta, hogy komoly veszélyt jelent, ha a malária többé nem lesz kezelhető.

Professzor Arjen Dondorp a csapat vezetője szerint a fenyegetés igen komoly, és különösen aggasztó, hogy ilyen gyorsan terjed a régióban, és tartanak attól, hogy nemsokára átterjed Afrikába.

A The Lancet orvosi szaklap fertőző betegségekkel foglalkozó oldalán megjelent levélben a kutatók részletesen bemutatják azokat a fejleményeket, amiért az artemisininnel szembeni ellenálló képesség kezd kialakulni.

Évente körülbelül 212 millió ember fertőződik meg maláriával, ezt egy parazita okozza, amit a vérszívó szúnyogok terjesztenek, és a legfőbb oka a gyerekhalálozásnak.

A malária ellenszere korábban az artemisinin volt, amit piperaquine-nal kombináltak. De mivel az artemisinin egyre kevésbé hatékony, így a parazita ellenállóbbá vált a piperaquine-nal szemben. Ez pedig riasztó mértékű kudarcot jelent a tudósok szerint.

Az artemisinint már több mint ezer éve használja a kínai orvoslás a magas láz ellenszereként. Az első dokumentáció, amiben említik a maláriával szembeni hatékonyságát időszámításunk után 340-re datálható.

Dondorp professzor elmondta, hogy Vietnámban már a kezelések egyharmada kudarcot vall, míg Kambodzsa egyes területein a hibaarány megközelíti a 60 százalékot. A gyógykezeléssel szembeni ellenállás pedig katasztrofális lenne Afrikában, ahol az összes maláriás eset 92 százaléka fordul elő.

Évente mintegy 700 ezer ember hal meg gyógyszerrel szembeni ellenálló fertőzésektől világszerte, beleértve a maláriát is, és ha nem történik semmi, ez a szám milliókkal fog emelkedni” – nyilatkozta Michael Chew a Wellcome Trust orvosi kutatórészlegtől.

error: Content is protected !!