FONTOS!!!! 83 EZER FORINTOT KAPHATSZ EZZEL AZ IGAZOLÁSSAL! CSAK EGY PAPÍRRA VAN SZÜKSÉGED, SŐT VAN AKINEK AZ SEM KELL HOZZÁ, ALANYI JOGON KAPJA CSAK EGYSZER KELL IGÉNYELNIE! >>> 82 800 forintot is bukhatsz évente, pedig csak egy orvosi igazolás kellene!

FONTOS!!!! 83 EZER FORINTOT KAPHATSZ EZZEL AZ IGAZOLÁSSAL! CSAK EGY PAPÍRRA VAN SZÜKSÉGED, SŐT VAN AKINEK AZ SEM KELL HOZZÁ, ALANYI JOGON KAPJA CSAK EGYSZER KELL IGÉNYELNIE! >>> 82 800 forintot is bukhatsz évente, pedig csak egy orvosi igazolás kellene

82 800 forintot is bukhatsz évente, pedig csak egy orvosi igazolás kellene!

KÖZEL 85 EZER FORINTOT KAPHATSZ EZZEL AZ IGAZOLÁSSAL! MUTATJUK HOGYAN JUTHATSZ HOZZÁ ÉS HOL KELL IGÉNYELNED  A PÉNZT! 82.800 forintot is bukhatsz évente pedig csak orvosi igazolás kellene, sőt van akinek az sem kell hozzá, alanyi jogon megkapja!

Azoknak, akik dolgoznak és bizonyos betegségekben szenvednek, lehetőségük van adókedvezményt igényelni, amelyet az állam biztosít. Sajnos kevesen tudnak  erről, pedig az adóba jelentős összeget nem kell befizetniük az államkasszába, mert élhetnek az adókedvezmény lehetőségével :

 • az ételallergiásoknak,
 • a cukorbetegeknek
 • és más betegségekkel együtt élő munkavállalóknak. Mutatjuk, hogyan kell igényelni, ha te is érintett vagy.

A 335/2009-es kormányrendelet. szól  azokról a  súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről, amelyekkel ha valaki együtt él, akkor jogosult lesz a személyi jövedelemadója csökkentésére. Nem kevés az összeg ,a kedvezmény mértéke  havonta a minimálbér öt százalékával megegyező összeg volt , 2017-ban 6375 Ft adókedvezmény jár havonta. Ez éves szinten már 76 500 Ft!

ennek a pénznek a sokszorosa is lehet, ugyanis 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti a kedvezményt, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével az a személy,  aki évek óta szenved a rendeletben említett, de csak utólag szerzett tudomást a lehetőségről, hogy igénybe vehet  adókedvezményt.

Ha valaki évek óta szenved olyan betegségben, ami feljogosítja az adókedvezményre, akkor a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével. Az elévülési szabályok miatt, jelenleg legfeljebb 2012-ig lehet visszamenni.

 

Év           Havi minimálbér (forint)              Éves adókedvezmény (forint)

2011                      78 000                                                 46 800

2012                      93 000                                                 55 800

2013                      98 000                                                 58 800

2014                    101 500                                                60 900

2015                    105 000                                    63 000

Összesen                                                                       285 300 forint

A Pénzcentrum kiszámolta, hogy mennyi adókedvezményt érvényesíthet idén 5 évre visszamenőleg a jogosult személy.

Nem kevés pénzről van szó, havonta a minimálbér öt százalékával megegyező összegű kedvezményről, tehát 2018-ban összesen 82 800 forintról.

Kinek jár az adókedvezmény?

Az adókedvezmény nem tekinthető segélynek, hanem egy olyan egy engedmény, amelyet az állam rászorultság alapján a dolgozók egy csoportjának biztosít. Az adott   esetben azoknak biztosítja az állam a lehetőséget, hogy a többi adózónál kevesebb adót fizessenek, akik olyan betegségekben szenvednek, melyeket súlyos fogyatékosságnak minősítenek.

z jelentheti azt is, hogy az állam elismeri, hogy költséges bizonyos betegségekkel való együttélés, és segíteni akar a munkavállalónak, azzal hogy egyszerűbbé teszi a költségek előteremtését, de még úgy is megközelíthető, hogy fokozottan motiválni próbálja a  beteg embereket arra, hogy dolgozzanak. A rendelkezésnek az az egyszerűsített lényege, hogy aki bizonyos betegségben szenved, és adóköteles jövedelme van, annak kevesebb adót kell fizetnie,mint az egészséges munkavállalónak.

Mely betegségekben szenvedőknek jár a kedvezmény?

A 335/2009-es kormányrendelet  az  alábbi  betegségek megléte esetén biztosít adókedvezményt:

 • egyes hallási és látási fogyatékosságok,
 • bizonyos mentális fogyatékosságok és viselkedészavarok,
 • egyes mozgásszervi megbetegedések,
 • egyes immunbetegségek
 • egyes rákos megbetegedések
 • a skizofrénia egyes változatai,
 • a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei,
 • egyes emésztőszervi betegségek, mint például a Crohn betegség,
 • veleszületett enzimopátiák , az egyes enzimek működésének rendellenességei, például laktóz intolerancia, lisztérzékenység, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavarai,
 • veleszületett és szerzett szívbetegségek,
 • egyes fejlődési rendellenességek mint például a Down-szindróma
 • az elválasztó mirigyekkel és anyagcsere meghibásodásával összefüggő egyes megbetegedések, többek között például az I. és II. típusú cukorbetegség.

A kormányrendelet melléklete tartalmazza a betegségek pontos listáját, ami ide kattintva érhető el: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900335.KOR

Hogyan lehet igényelni?

Ha valaki ezt az adókedvezményt igényelni szeretné, akkor elsősorban szüksége lesz egy igazolásra, amelyen igazolja, hogy valóban szenved az adókedvezményre jogosító betegségben  egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa.

Fontos tudni:

 •  visszamenőleges igazolás esetén tartalmaznia kell az orvosi igazolásnak azt is , hogy amikorra az önellenőrzést végezzük,ez a betegség már abban az adóévben is fennállt.

A Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV), az igazolással, két időpontban kérheti a kedvezmény megállapítását a magánszemély:

 • év közben az adóelőleg megállapításánál, adóelőleg-nyilatkozattal
 • és májusban a személyi jövedelemadó bevalláskor.

Tartalmaznia kell az igazolásnak:

 • a kedvezményt igénybevevő  személy személyazonosító adatait,
 • az állandó lakóhelyét,
 • az adóazonosító jelét,
 • a szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, amely megalapozza az igazolás kiállítását
 • a megállapítást, hogy a betegség végleges vagy ideiglenes,
 • az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírását.

Ha mindennek birtokában van, akkor visszamenőlegesen is jelentős összeget kaphat, az előző évek kedvezményeit összesítve

 

error: Content is protected !!