Friss hír érkezett – Ezek a magyarok állami segítséget kapnak!

Friss hír érkezett – Ezek a magyarok állami segítséget kapnak!

A sport és az egészséges táplálkozás népszerűsítését, a dohányzás visszaszorítását, illetve a cukor- és a szívbetegek hatékonyabb gondozását. Valamint a szívinfarktusos és a stroke-os betegek minél gyorsabb ellátását tűzte ki célul a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program.

(Friss híreink)
Bár az elmúlt években érdemben nőtt hazánkban a várható élettartam – 2001-hez képest a férfiaknál több mint öt, a nőknél három és fél évvel -. A statisztikák szerint a lakosság egészségi állapota továbbra is kedvezőtlen képet mutat. És jelentősen elmarad az ország gazdasági helyzete alapján várhatótól. A magyarok továbbra is rövidebb, rosszabb minőségű életre számíthatnak. Nemcsak az Európai Uniót alapító 15 államhoz (EU15), hanem a visegrádi országokhoz képest is.

Friss hír – Hatalmas változás a háziorvosoknál, mindenkit érint!  >>

Magyarországon a magas vérnyomással küzdők részesülhetnek egyes állami támogatásokban és programokban. Például a “Botra fel!” kampány. Amely a magas vérnyomás és cukorbetegség elleni küzdelemre összpontosít. Ingyenes nordic walking eseményeket és egészséges életmóddal kapcsolatos információt nyújt. Ebben a kampányban résztvevők ingyenes vércukor- és vérnyomásméréseken is részt vehetnek​​​​.
A legtöbb haláleset továbbra is szív- és érrendszeri betegségekre vezethető vissza. Annak ellenére, hogy a keringési elégtelenségből adódó halálozás az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent Magyarországon. A százezer lakosra eső halálozás még mindig több mint kétszerese az EU15 átlagának.

  • Szabadtéri kondiparkok és futópályák: Magyarországon egyre több a szabadtéri kondipark és futópálya. Amelyek ingyenesen hozzáférhetők mindenki számára. Ezek a létesítmények lehetőséget kínálnak a rendszeres testmozgásra, ami fontos része a magas vérnyomás kezelésének.
  • TB által támogatott gyógyfürdők: Ahogy korábban említettem, a TB által támogatott gyógyfürdői ellátások hozzáférhetőek azok számára, akiknek orvosi javallata van erre. Ezek a kezelések, mint például a gyógyvizes kádfürdők vagy a szénsavas fürdők, segíthetnek a keringési rendszer javításában és a magas vérnyomás kezelésében

Mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve halálozások legfontosabb kockázati tényezői a magas vérnyomás, a cukorbaj, a zsíranyagcsere-betegség, valamint az ezeket előidéző elhízás, dohányzás, alkoholizmus, egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód, a keringési betegségek megelőzését célzó, nemrég elfogadott komplex program is ezekre koncentrál, elsőként egy országos szabadidős testmozgásprogram megvalósítását tűzve ki célul.

Pfizerrel oltottak figyelem – Súlyos mellékhatásokra derült fény! >>

Az egészséges táplálkozás elterjesztését továbbra is a közétkeztetési rendelet következetes végigvitelével kívánják elérni, döntően az iskolákban, a dohányzás visszaszorítása érdekében pedig úgynevezett leszokást segítő pontok létrehozását tervezik.
  • Diabétesz Világnap: A Diabétesz Világnap (november 14.) globális esemény, amely a cukorbetegség tudatosítására és megelőzésére összpontosít. Ez a nap lehetőséget nyújt a diabétesz megelőzésének, diagnosztizálásának és kezelésének fontosságának hangsúlyozására​​​​.
  • Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja (MÁESZ): Ez a program ingyenes szűrővizsgálatokat biztosít a lakosság számára a legmodernebb eszközökkel, hangsúlyozva a megelőzés fontosságát. A program célja a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a magas vérnyomás megelőzésének és gyógyításának elősegítése​​.
  • Fókuszban a megelőzés: A 2020-2025 időszakban a MÁESZ a gyermekekre, fiatalokra és családokra fokuszál a “Fókuszban a megelőzés Gyermekek – Fiatalok – Családok Évének” keretében, amely segíti a magyar állampolgárok egészségi állapotának megismerését és a megelőzés fontosságának felismerését​​.

Ezek a programok és kezdeményezések hozzájárulnak a cukorbetegség és a magas vérnyomás megelőzéséhez és kezeléséhez Magyarországon, figyelembe véve az egészségtelen életmódhoz kapcsolódó kockázati tényezőket.

A szívinfarktust vagy stroke-ot elszenvedő betegeknél pedig egyrészt a kardiológiai és neurológiai szakellátás további fejlesztését tervezik, másrészt olyan lakossági felvilágosító kampányokat, amelyek segítenek a beteg ellátásáig eltelt idő rövidítésében.
error: Content is protected !!