Fűtéskorszerűsítés pályázat 2019

Fűtéskorszerűsítés pályázat 2019

Újra indul a fűtéskorszerűsítés pályázat 2018-ban!

Eddig csupán visszatérítendő pályázati források álltak a családi ház tulajdonosok részére. Tavasztól azonban az Otthon melege program keretében talán vissza nem térítendő pályázati pénzek is rendelkezésre állnak majd. A “Családi házak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” alprogram pályázattal (fűtéskorszerűsítés pályázat 2018) kapcsolatban egyelőre azonban sok a kérdés. A pályázat hivatalos oldalán még nem jelentek meg a gyakran ismétlődő kérdések és a vonatkozó válaszok. De igyekeztünk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat.

Kik pályázhatnak?

A pályázatra CSAK magyarországi lakóhellyel rendelkező, cselekvőképes nagykorú természetes személyek nyújthatnak be pályázatot.

Mire lehet a támogatást igénybe venni?

Olyan kizárólag hagyományos technológiával (vályog illetve falazott szerkezetű) épületek felújítására, amelyek 1996 előtt épültek, és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkeznek. Az egylakásos, legfeljebb 135 m2 fűtött alapterülettel rendelkező épület a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában áll és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi ház. Egy épületre 1 db pályázat nyújtható be.

A pályázatok benyújtási módja, határideje és helye

Pályázatot benyújtani 2018. július 01. napjától a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehetséges a pályázatbenyújtó rendszeren keresztül. Ügyfélkapus azonosítást követően az adatlapok kitöltésével és a szkennelt dokumentumok csatolásával lehet pályázni.

A támogatás mértéke

A beruházás költsége önrészből és vissza nem térítendő támogatásból áll. A támogatási arány a beruházás komplexitásától függ.

A maximális támogatás mértéke az elszámolható költségek:

  1. az elszámolható költségek 40 %-a, de maximum 1.250.000,- Ft, egy típusú fejlesztés esetén.
  2. az elszámolható költségek 45 %-a, de maximum 1.500.000,- Ft, egy energiahatékonysági fejlesztés + egy megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése esetén;
  3. az elszámolható költségek 50 %-a, de maximum 2.000.000,- Ft, hőszigetelés + min. 1 megújuló energia hasznosító rendszert kiépítése esetén;
  4. az elszámolható költségek 55 %-a, de maximum 2.500.000,- Ft, hőszigetelés + 1 energiahatékonysági fejlesztés + min. 1 megújuló energia hasznosító rendszert kiépítés esetén;

Támogatható tevékenységek

  • Homlokzati nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréje, felújítása:
  • Homlokzatok és födémek hőszigetelése:
  • Fűtési és/vagy használati meleg víz ellátó rendszerek korszerűsítése, energiamegtakarítást eredményező felújítása
  • A megújuló energiafelhasználás kialakítása vagy növelése

Az épületburkot érintő beavatkozások vonatkozó rendelete: a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet 5. számú melléklet – költségoptimalizált követelményszint., melyről korábban mi is írtunk.

A pályázat megfelelő előkészítése, több mint az energetikai tanúsítvány elkészítése, a szakértői, kivitelezői ajánlatok bekérése, vagy a szerződések megkötése. Az optimális felújítási mix eléréséhez javasoljuk az alapos előzetes felmérést.  Ez több hetet is igénybe vehet, ezért érdemes minél hamarabb belekezdeni  a pályázatba.

error: Content is protected !!