Már benyújthatják a támogatási kérelmeket az „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” és a „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében” című felhívásokra a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében – tájékoztatott Rákossy Balázs a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A Kormány számára fontos az élelmiszeripari vállalkozások stabil finanszírozási és gazdálkodási feltételeinek biztosítása, az innováció ösztönzése, amely tovább erősíti az élelmiszeriparnak az élelmiszerláncban elfoglalt pozícióját. Az összesen 100 milliárd forintnyi – 50 milliárd visszatérítendő és 50 milliárd vissza nem térítendő fejlesztési forrás – az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését, piaci pozíciójának erősítését, munkahelyek megtartását eredményező beruházások megvalósítását segíti. A Kormány alapvető fontosságúnak tartja az ipar és a gazdaság fejlesztését célzó Irinyi tervben is kiemelt élelmiszer-feldolgozó ágazat fejlesztését – hangsúlyozta az államtitkár.

A felhívás célja, hogy a vissza nem térítendő fejlesztési forrás és kedvezményes kamatozású kölcsön révén segítse az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások piaci pozíciójának erősítését, a munkahelyek megtartását eredményező beruházásokat és a helyi gazdaság megerősítését.

Az élelmiszeripari középvállalkozások 50-750 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el, míg az igényelhető kölcsön összege minimum 50 millió, maximum 2 milliárd forint lehet.

A támogatásból lehetőség van új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, infrastrukturális és ingatlan beruházásra, továbbá megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, információs-technológiai fejlesztésre is. A kölcsön futamideje a szerződéskötéstől számítva maximum 15 év lehet, a kamat 1%/év.

Jelentős a vissza nem térítendő támogatás

A kapacitásbővítő beruházásokat támogató felhívás keretösszege 112,5 milliárd Ft, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 37,5 milliárd Ft, a kölcsön pedig 75 milliárd forint. A kombinált felhívás célja, hogy vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes kamatozású kölcsön együttes biztosítása révén segítse a szabad vállalkozási zónák területén kívül a feldolgozóipari ágazatban és a szabad vállalkozási zónák területén a fenti tevékenységi korlátozás nélkül a vállalkozások kapacitásbővítő beruházásait.

A támogatott beruházásnak olyan fejlesztést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot.

A felhívás keretében legalább 10 százalékos saját forrással, egyszerűsített illetve hitelbírálati eljárással, egyablakos rendszerben igényelhető vissza nem térítendő támogatás, valamint kölcsön. A vissza nem térítendő támogatás igényelhető összege 5 – 50 millió Ft, a kölcsöné pedig  10 -145 millió forint. A kölcsön futamideje maximum 15 év, a kamat pedig 2 százalék/év.

Az elnyert összegből lehetőség van új eszköz beszerzésére, új épület építésére, vagy már meglévő épületek átalakítására, korszerűsítése, épületgépészeti beruházások végrehajtására.

A támogatásból információs technológia-fejlesztésre, új informatikai eszközökre és szoftverek (hardver, szoftver) beszerzésére is sor kerülhet.

A vissza nem térítendő fejlesztési forrásokat a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a kedvezményes kamatozású kölcsönöket pedig a Magyar Fejlesztési Bank által működtetett 442 MFB Ponton lehet igényelni.

A hitelprogramokról részletes információ olvasható a www.mfbpont.hu illetve a www.palyazat.gov.hu oldalon. – ismertette az államtitkár.

forrás: agroinform.hu