Gyes, Gyed melletti munkavégzés szabályai, feltételei 2019

Gyes, Gyed melletti munkavégzés szabályai, feltételei 2019

Munkavégzés GYES mellett – ilyen lehetőségeid vannak

Egy édesanya részmunkaidős munkát vállalna gyes mellett saját cégnél vagy másutt. Milyen járulékterhekkel kell számolnia? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt az adozona.hu oldalán.

A kérdező a következőképpen feltette le szituációt: „Egy anyuka jelenleg az őt 36 órás munkaviszonyban foglalkoztató cégtől gyeden van. Mellette egyszemélyes kft. tagja és egyben ügyvezetője. Eddig mentesült a minimális járulékfizetési kötelezettség alól, de hamarosan gyest fog kapni. A gyes időtartama alatt munkát szeretne vállalni, és erre két lehetősége van: 1. Az egyszemélyes kft.-vel, ahol tulajdonos és ügyvezető, kétórás munkaviszonyt létesítene, ebből egy óra az ügyvezetés, további egy óra az egyéb tevékenység lenne megfelelően megírt munkaszerződés alapján. 2. Egy harmadik cégnél helyezkedne el részmunkaidős munkaviszonyban. Kérdéseim a következők lennének: 1. Mi történik a főmunkaviszonyával, ahonnan jelenleg az ellátásokat kapja, és ahova nem szeretne visszamenni dolgozni? 2. Egyszemélyes kft.-vel létesíthet a leírtak alapján munkaviszonyt? 3. Ha egy harmadik cégnél helyezkedne el részmunkaidőben, milyen járulékteherrel járna ez az egyszemélyes kft.-re nézve? 4. Mindegyik esetben jogosult maradna a gyesre?”

Szakértőnk válaszában sorra vette a kérdéseket.

1.) A főállású munkahelyén továbbra is fenntarthatja a jogviszonyát, hiszen a gyes tartamára fizetés nélküli szabadság illeti meg. E munkaviszonya megszüntetéséről „ráér” a gyes jogosultság lejártát követően intézkedni.

2.) Nincs akadálya annak, hogy az egyszemélyes kft.-ben 1-2 órás részmunkaidős munkaviszonyt létesítsen: a kapott munkabére után 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, 10 százalékos nyugdíjjárulékot és 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot kell fizetni.

3.) A harmadik cégnél létesített részmunkaidős munkaviszonya ugyancsak az előzőekben említett terhekkel járna, és nem befolyásolja a 2. számú munkáltatónál a kötelezettségeket. Viszont, ha ez utóbbi jogviszonya elérné a heti 36 órát, az egyszemélyes kft.-ben akár társas vállalkozóként is közreműködhetne, hiszen mentesülne a minimális járulékfizetés alól.

4.) A gyes jogosultságot a keresőtevékenység – a gyermek egy éves korát követően – semmilyen formában sem befolyásolja.

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!
error: Content is protected !!