HA RÁSZORULÓ VAGY, KILAKOLTATÁS ELŐTT ÁLLSZ, KÖZÜZEMI TARTOZÁSOD VAN ŐK SEGÍTENEK!

HA RÁSZORULÓ VAGY, KILAKOLTATÁS ELŐTT ÁLLSZ, KÖZÜZEMI TARTOZÁSOD VAN ŐK SEGÍTENEK!

Ha kilakoltatás előtt állsz, közüzemi tartozásod van, ezt próbáld meg!

Óriási segítség lakáshoz jutásban rászorulóknak >>>

Kukából evett a garázsban élő család: van, aki az állam helyett segít – A Nyugodt Szív a lakhatásban segít a rászorulóknak.

Ma egy lakás bérléséhez egy-két havi kaució szükséges, amihez bizony spórolt pénzre van szükség. Pont ez nincs meg a legtöbb olyan családnak, amelyet kilakoltattak, vagy más probléma miatt került nehéz helyzetbe.

Könnyű belátni, hogy annak, aki egyik hónapról a másikra él, és hónap végére épphogy össze tudja kuporgatni az ennivalóra a pénzt, esetleg még azt se, szinte lehetetlen a kitörni ebből a helyzetből.

Sok hajléktalan története, akár egész családoké kezdődik azzal, hogy 50 vagy 100 ezer forintra lett volna szükségük, de nem tudták megspórolni. Ha valaki rossz helyzetben van, akkor az étkezés lesz az elsődleges, éhen halni mégsem lehet, a normális lakáskörülmények csak ezután jönnek.

Elegük lett, megoldják

Nekik nyújt segítséget egy alapítvány, amely megadja a kezdeti segítséget az otthonhoz jutáshoz, hogy később már önállóan is boldoguljon a rászoruló. Kukorelly Endre író, korábbi parlamenti képviselő indította el a Nyugodt Szív. A hajléktalanság ellen. Béreljünk lakásokat rászorulóknak – elnevezésű oldalt a Facebookon. A csoport nevében minden benne van. Civilek, művészek fogtak össze, hogy segítsenek. Mert föntről nem nagyon érkezik ilyesmi.

Az oldal komoly sikereket ért el, alapítvány nőtt ki belőle, és közel 70 embernek segített megoldani a lakhatási gondjait. Őket kérdeztük többek közt arról, hogyan jutnak el hozzájuk a rászorulók, és mik a legjellemzőbb problémák, amikkel szembesülnek.

Egy ezres is sokat jelent

Az alapítvány eddig mintegy 70 főnek tudott segítséget nyújtani, amihez nagyjából 500 adományozó többnyire 1000 és 10 ezer forint közti támogatása járult hozzá.

Ennyi embernek segítséget nyújtani civilként óriási dolog, amire nagyon nagy szükség van, hiszen az állam ezen a területen láthatóan nem tud megoldást kínálni. A pénzadományok mennyiségével nincs gond, viszont nem csak erre lenne szükség.

– A “lakhatás biztosítása” egy-két esetben jelenti azt, hogy a Nyugodt Szív számára felajánlott, alsó piaci áron kiadott lakásokba tudtak családok beköltözni. Négy lakásfelajánlásunk van eddig. Nagyon várjuk, hogy minél több kiadó lakás tulajdonosa keressen meg minket, ez a program egyik sarokpontja lenne. Az esetek többségben kilakoltatás előtt állóknak segítünk a tartozások rendezésében, abban, hogy a családok ne kerüljenek az utcára. Többször tarthatatlan körülmények közül – például víz, villany hiánya -, elfogadhatatlan áron kiadott albérletekből segítünk “kiszabadulni”, méltó lakhatást jelentő albérletbe költözni olyanok számára, akiket egy általunk adott kaució vagy egy-két havi albérleti díj át tud segíteni a nehézségeken, és néhány hónap leforgása alatt önfenntartóvá tudnak válni. Ehhez a legtöbb esetben mentori támogatást is nyújtunk – tudtuk meg Németh Boglárkától, az alapítvány programkoordinátorától.

Nem csak az aluljárókban kell keresni a rászorulókat

Az alapítványnak egyelőre kevés az aktivistája, akik “terepen” kutathatnának rászorulók után. Az ügyek többsége Facebookon keresztül érkezik, az alapítványt így keresik meg maguk a rászorulók, vagy azok ismerősei, barátai. További információk a www.nyugodtsziv.hu oldalon!

 

error: Content is protected !!