Hivatalos – Ennyit kell fizetni 2024 januártól 1m3 gázért!

Hivatalos – Ennyit kell fizetni 2024 januártól 1m3 gázért!

Hivatalos – Ennyit kell fizetni 2024 januártól 1m3 gázért!

( Friss hírek )
A gázszámlában fizetendő gázdíj nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ (azaz, hogy mennyi köbméter fogyasztást mértünk a gázórán), hanem annak fűtőértékétől is (MegaJoule MJ), vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni. Így a gázszolgáltató az elfogyasztott mennyiséggel arányos díjat számítja ki a gázszámlában a következő képlettel: Gázdíj [Ft] = Gáztechnikai normál térfogata [m3] x Gáz fűtőértéke [MJ/m3] × Energia egységára [Ft/MJ]. Gáz árak 2024 kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod, hogy hány forintba kerül egy köbméter (m3) illetve egy MegaJoule (MJ) gáz, és azt is, hogy mennyi a gázszolgáltatás éves alapdíja 2024 évben. Az lakossági gáz árak már nem függenek attól, hogy melyik gázszolgáltató ügyfelei vagyunk, mert az árak országosan egységesek.
1 m3 gáz 2024-ben 145ft-ba kerül!

Fix rendszerhasználati díj 2024

A kereskedővel megállapodott rendszerhasználati fix díj, az a tétel, ami tartalmazza az elosztói, a szállítói és adott esetben a tárolói lekötések, valamint a határkeresztező beszállítás (Entry) díját is. A felsorolt díjak egységárai szabályozottak, viszont a kereskedők által kínált végső fogyasztói fix rendszerhasználati díjak szinte minden esetben eltérnek, aminek az az oka, hogy minden kereskedő más stratégiával látja el a fogyasztóit. A rendszerhasználati fix díj egységárának mértékegysége lehet Ft/kWh/h/év, Ft/MJ/h/év, vagy Ft/m3/h/év.
Az éves díj az egységár és a lekötött kapacitás szorzata, amit a kereskedő havonta 1/12 részben számláz ki. Teljes költségszerkezetből 6-45%-ot is kitehet, az alapján, hogy optimális-e a kapacitáslekötés mértéke, mekkora a fogyasztásmérő nyomással korrigált összteljesítménye és a kialkudott fix rendszerhasználati egységár.

Forgalomarányos rendszerhasználati díj

A kereskedővel megállapodott rendszerhasználati forgalmi díj, mely az elfogyasztott földgáz mennyisége után fizetendő. A forgalomarányos rendszerhasználati díj általában tartalmazza az elosztás és a szállítás forgalmi díjat, valamint a szagosítás díját is. Az egységár mértékegysége lehet Ft/kWh, Ft/MJ, Ft/GJ, vagy Ft/m3. Teljes költségszerkezetből 1-2%-ot tesz csak ki, az alapján, hogy mekkora az éves fogyasztás és a kialkudott egységár.
Hétfőtől, 2024 Január 1-től ennyibe kerül 1m3 gáz – Gáz ára 2024

Az előzőekben bemutatott fix, valamint a forgalomarányos rendszerhasználati kereskedői díjak részben a követező hatóságilag szabályozott díjelemek alapján kalkulálódnak. A földgázelosztási díjelemek a felhasználói fogyasztásmérők nyomással korrigált összteljesítményei és az elosztási rendszerüzemeltetői területek szerint szegmentáltak.

A földgázelosztási díjelemek mértékét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozatban állapítja meg.
A gázra nem vezettek be uniós szankciókat

Az uniós államok zöme majdnem teljesen levált az orosz gázról az elmúlt másfél évben. Azonban Magyarország, Szlovákia és Ausztria ezt nem tette, nem tudta megtenni. Érdekes módon mi továbbra is a Gazpromra támaszkodunk, de emellett jelentősen megnőtt a Romániából érkező földgáz mennyisége is, amire korábban nem volt példa.

Nálunk egyébként a csővezetékrendszer alapvetően lehetővé tenné, hogy bárhonnan vásároljunk földgázt. Most a horvátok felől LNG érkezik, Ausztria és Szlovákia irányából is érkezhet gáz, ami akár orosz gáz is lehet, ez azon múlik, hogy a kereskedő honnan szerezte azt be. Szerbia felől pedig a Török Áramlaton keresztül szintén orosz gáz jön.

Forrás