Ingyen képzés 2018-ban: Minden korosztálynak, felnőtteknek, időseknek is ingyenes!

Ingyen képzés 2018-ban: Minden korosztálynak, felnőtteknek, időseknek is ingyenes!

Mutatjuk hol lehet jelentkezni >>>

Hősképzést indított az Országos Mentőszolgálat, amelynek keretében az újraélesztés alapvető mozdulatait sajátíthatják el a jelentkezők. A szakemberek szerint ugyanis hazánkban évente egy kisebb városnyi ember hal meg hirtelen szívhalálban. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést.

A szakértők szerint több ezer ember hal meg utcán, közterületen hirtelen szívmegállás miatt Magyarországon. Nem csupán az idősebb korosztályt, hanem a fiatalokat is érinti ez a kérdés. Többségük pedig megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést.

Borbola József kardiológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában úgy fogalmazott, a keringésleállásnak nagyon nyilvánvalók a jelei: valaki elveszíti az eszméletét, nem lélegzik és a nyaki ütőerén sem érezhető pulzálás – ekkor a hirtelen szívhalál első pillanatát észleltük.

Az Országos Kardiológiai Intézet főorvosa elmondta, hogy hazánkban ez nem csupán orvosi, hanem népegészségügyi probléma is. Évente nagyjából egy kisebb városnyi ember hal meg keringésleállás következtében, amelynek hátterében az esetek többségében koszorúér-betegség szerepel. Hirtelen szívhalálról akkor beszélhetünk, amikor az eszméletvesztéstől számított egy órán belül meghal az illető. Ennek a hátterében pedig túlnyomóan szívritmuszavarok szerepelnek.

Borbola József megjegyezte, hogy az alvás azért rendkívül fontos, mert a szív csak ekkor pihen igazán. Ezért az is intőjelnek számít, ha valakinek ugyanolyan gyorsan ver éjjel, mint nappal.

Az újraélesztésnél rendkívül fontos az időtényező: 10 perc áll rendelkezésre, és minden elvesztett perc 10 százalékkal csökkenti az életben maradás esélyét.

Perceken múlik

Mostantól azonban bárki lehet hős. Az Országos Mentőszolgálat Hősképzőt indított minden megyeszékhelyen, ahol hétfőnként a mentőállomásokon lehet megtanulni az újraélesztés alapjait.

Az egri mentőállomáson Deutsch Ákos vezető mentőtiszt tartja hétfőnként az órákat. A műsorban elmondta, hogy a szív-, a légzés- vagy a keringésleállás ma már nem életkorhoz kötött. Az időben érkező segítséggel a betegek legalább hatvan százaléka megmenthető lenne. Hozzátette, öt perc az az időintervallum, amikor még károsodás, az agysejtek pusztulása nélkül visszafordítható a folyamat. Tehát az idejében megkezdett újraélesztéssel visszaállítható az életminőség, amit az egyén addig folytatott.

A Hősképzésre jelentkezőket megtanítják arra, mit tegyenek, ha valaki elveszíti eszméletét, megáll a légzése vagy a szívverése. Ahhoz azonban, hogy valaki segítséget nyújtson, nem feltétlenül kell tudnia újraéleszteni, hiszen a mentők telefonon keresztül is tudják diktálni, mit kell tenni ilyen helyzetben.

A halálhoz vezető ritmus mindig egy úgynevezett elektromos katasztrófa, kamrafibrilláció – mondta Borbola József. Hozzátette, ennek az egyetlen hatékony kezelési módja, az elektromos defibrillálás.

Ezek az eszközök a közintézmények többségében már megtalálhatók, és a pár százezer forint értékben kapható defibrillálót már sok magánszemély is beszerezte. Egy LCD televízió árából meg lehet vásárolni egy ilyen készüléket – magyarázta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója. Hozzátette, érdemes azoknak beruházni, akiknél a családban van szívbeteg. Megjegyezte azt is, hogy a közintézményekben, közterületeken kihelyezett defirbillálókról a kormányhivatalok segítségével egy egységes adatbázis is létrejött, így a mentésirányítók is tudják, hogy hol találhatók ezek az eszközök, és egy-egy segítségnyújtás során ez hasznos információ.

A Mentőszolgálat Hősképzése csak és kifejezetten az újraélesztésre irányul – mondta az OMSZ kommunikációs vezetője. Az volt a cél, hogy gyorsan és hatékonyan tanítsák meg azokat az alapmozdulatokat, amelyek az életmentéshez szükségesek:

– első lépés körülnézni, hogy saját magunkat nem fenyegeti bármilyen veszély,
– majd hajoljunk le az illetőhöz, rázzuk meg, próbáljuk meg felébreszteni,
– majd jön az úgynevezett hármas észlelés, megnézni, hogy lélegzik-e.
– végül 10 másodpercet követően, ha nincs légzés, azonnal el kell kezdeni az újraélesztést a legalapvetőbb mozdulatokkal, az úgynevezett mellkaskompressziós nyomásokkal.

error: Content is protected !!