Ingyenes étkezés Szeptembertől >>> Mutatjuk kik kapják meg az ingyenes étkeztetést!

Ingyenes étkezés Szeptembertől >>> Mutatjuk kik kapják meg az ingyenes étkeztetést!

Már nem csak a nagycsaládosok és a tartós beteg gyermekek ehetnek ingyen, de azok a családok is, akiknél az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 95 960 forintot. Ingyenes étkeztetés nyomtatvány 2016-2017

Vészesen közeleg a nyári szünet vége, és a kisgyermekesek feje fölött már ott lebeg a szeptember sötét árnyéka. És ugyan a bölcsődés és óvodás gyermekeknek még nem kell tanszerek hosszú listáját megvásárolni, a kiadásoktól ők sem menekülnek meg. A kisgyermek intézményi étkeztetésre viszont nem kell költenie a nehéz anyagi helyzetben élő családoknak.

Idén 72 milliárd forintot fordított az állam szociális gyermekétkeztetésre, jövőre ez a összeg még tovább fog emelkedni: 74 milliárdos lesz a keret.

A kiterjesztett ingyenes bölcsődei és óvodai étkezés keretében 92 ezer helyett idén januártól 320 ezer kisgyermek jut naponta háromszor ételhez. A nagycsaládosoknak, tartósan beteg vagy fogyatékkal élő bölcsődéseknek és óvodásoknak eddig is ingyenes volt napi háromszori étkezés, idén viszont bővült a keret.

Azoknak a családoknak sem kell fizetniük a menzáért, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, ami jelenleg 95 960 forint.

A KSH adatai szerint eddig a bölcsődések 11 és az óvodások 14 százaléka részesült térítésmentes étkezésben, addig most ez az arány 71 és 74 százalékra nőtt.

Akik ingyen ehetnek:

 • Három, vagy többgyermekes család gyermekei.
 • Akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.
 • Akiknek nevelésbe vételét rendelte el a gyámhatóság.
 • Tartós beteg, vagy fogyatékkal élő gyermek.
 • Van a családban tartós beteg, vagy fogyatékkal élő gyermek, akkor a testvérek is jogosultak ingyenes étkezésre.
 • Ahol a nettó minimálbér 130 százalékát nem éri el a családban az egy főre jutó nettó jövedelem.

Így lehet igényelni:

Az ingyenes étkeztetést minden esetben igényelni kell: a szülő nyilatkozatot nyújt be az intézmény vezetőjéhez. A jövedelemről csak abban az esetben kell nyilatkozni, ha csak az egy főre jutó jövedelem miatt jogosult a gyermek ingyenes étkezésre.

Húzós éve volt a közétkeztetésnek

A menzareform bevezetése nem volt éppen zökkenőmentes. Tavaly szeptemberben indult az újítás, miszerint egészségesebb és táplálóbb ételeket kapnak a gyereke. Ugyan mindez a minőségbeli javulást szolgálta, sok esetben mégis inkább romlott a gyerekeknek tálalt ételek minősége, főként amiatt panaszkodtak, hogy rossz ízű ételeket tettek a gyerekek elé.

“Az ételeknek főleg ízletesnek kell lenniük, ezt pedig sokszor elfelejtik. Nincs olyan vendéglő sem, amely rossz ízű ételeket szeretne eladni.

Mit esznek a gyerekek?

Tavaly szeptembertől a menzák fokozatosan tértek át a kötelező egészséges étkeztetésre.

Ennek részeként például:

 • egészségtelen ételalapanyagok használata is tilos,
 • sótartalmú ételízesítők használata tilos,
 • kerülni kell a túlzott zsírfogyasztást: meghatározza a rendelet, hogy bő zsírban sült élelmiszereket nem kaphatnak a bölcsődés gyerekek,
 • egy kész terméket nem lehet utánacukrozni. – pl. grízes tészta,
 • a zsíros húsok és felvágottak felhasználása is korlátozott,
 • folyadékpótlásra csak egészséges italok adhatók,
 • édesség kizárólag főétkezésként nem adható.

Az ingyenes étkeztetés igénylése ugyan országos szinten egységes, minden szülőnek érdemes az adott intézményben érdeklődnie a részletek felől, hogy pontosan meddig és milyen papírokat kell benyújtani.

error: Content is protected !!