INGYENES KÉPZÉSEK, TANFOLYAMOK! BÁRKI JELENTKEZHET ITT >>>

INGYENES KÉPZÉSEK, TANFOLYAMOK! BÁRKI JELENTKEZHET ITT >>>

A tanulással gyakorlatilag csak nyerhetünk – derült ki a Kossuth Rádió Napközben című műsorából, mely az élethosszig tartó tanulás témakörét járta körül.

Dr. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének ügyvezetője pedig azt is elmondta, hogy ehhez a „nyereményhez” manapság ingyen vagy térítésmentesen juthatunk hozzá, köszönhetően a különféle pályázatoknak. Gyakorlatilag csak ügyesen kell észrevenni a lehetőségeket, például az alábbi honlapon: Nive.hu.

Bárki találhat munkát

A szakember kifejtette, hogy a munkaerőhiány olyan mértéket öltött, hogy alapvetően nincsen olyan szegmense a piacnak, ahova ne keresnének embert. A kurrens szakmák között említette az építőipart és a vendéglátást is.

Előkerült természetesen az informatikai is, mint a „legnépszerűbb” hiányszakma, ebből a szegmensből több tízezren hiányoznak.

Több szakma, több munkahely

Megjegyezte azt is, hogy már a második OKJ-s képzés is ingyenes, így már ez sem állhat a váltás útjában. Illetve elhangzott, hogy manapság már nem az a trend, hogy valaki elvégez egy szakmát, majd bekerül egy munkahelyre, ahonnan nyugdíjba megy, több szakma és akár tíz munkahely is végigkísérhet egy életet.

Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke is kiemelte, hogy mivel fellendülés van, így bárki megtalálhatja számítását. Emellett kiemelte, hogy a műszaki szakmák továbbra is a slágert jelentik, a szakmunkásoktól a felsővezetőkig.

Már nem csak az iskolapadban lehet tanulni

Előkerültek a technika vívmányai kínált alternatív tanulási lehetőségek, mint az e-learning és a blended learning. Ezeknek köszönhetően telefonunk segítségével is részt vehetünk kurzusokon.

Arra a felvetésre, hogy ezek esetleg kevésbé sikeresek, mint a hagyományos képzések, Dr. Jászberényi József, a Zsigmond Király Egyetem felnőttképzési igazgatója úgy válaszolt: a tanulás minden formája eredményes. Ezzel az összes szakember egyetértett, Csaposs Noémi hozzátette, hogy a rengeteg információ között ugyanakkor nehéz lehet eligazodni, „nem szégyen szakemberhez fordulni”.

A jó példa ragadós

Dr. Jászberényi József kiemelte, hogy mintaadó dolog a tanulás, „ha a nagyi tanul, akkor az unoka is szívesebben ül neki a feladatának”. Hozzátette, hogy a tanulással a demenciát is lassíthatjuk, ebből a szempontból valójában mindegy is, hogy nyelvet vagy informatikát tanulunk, a lényeg, hogy mozgassuk az agyat.

„Ezért dolgozunk a Zsigmond Király Egyetemen” – emelte ki a szakember. Hozzátéve, hogy óráik általában ingyenesek, mivel társadalmi felelősségvállalásként (CSR) tekintenek az idősképzésre.

error: Content is protected !!