Innovációs pályázat 2018/2019: így lehet pályázatot benyújtani!

Innovációs pályázat 2018/2019: így lehet pályázatot benyújtani!

Bár több ma megjelent cikk is úgy mutatta be, mintha az innovációs források terén már csak az utolsó pályázati lehetőségek közelednének, de ez nincs így, kettőnél jóval több innovációs pályázat nyitott a kis- és középvállalkozások számára és újabb felhívások meghirdetése is várható – hívja fel a figyelmet tisztázó közleményében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

A közlemény szerint az innovációs pályázatok az uniós források felhasználását követően is pályázhatóak lesznek, ugyanis hazai forrásból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) a Kormány által elfogadott éves programstratégia alapján, az uniós költségvetési ciklustól függetlenül évente jelennek meg kutatás-fejlesztési és innovációs felhívások. Vállalkozások innovációs tevékenységének támogatására 2018-ban 30 milliárd forint keretösszegű pályázatot jelentett meg a Hivatal az NKFI Alapból.

A hazai innovációs forrásokból jelenleg ezek a pályázatok vannak nyitva:

  • Pályázhattak a kisvállalkozások is: A 10 milliárd forint keretösszeggel januárban megjelent új konstrukcióból a mikro- és kispályázatok nyerhetnek el támogatást innovációs projektekre. A 2018. március 12-i beadási határidőre 276 pályázat érkezett, összesen csaknem 20 milliárd forint támogatási igénnyel.
  • Vállalkozások és kutatóintézetek együttműködése: a Versenyképességi és kiválósági együttműködések (2018-1.3.1-VKE) című felhívás 26 milliárd forintos keretösszegére február 28-ig 48 pályázat összesen 45 milliárd forint támogatási igényt nyújtott be (egyenként 0,5-1,5 milliárd forint támogatás nyerhető ipari igényeket megvalósító, üzletileg is hasznosítható tudományos eredményeket hozó projektekre).
  • Egyéb nyitott innovációs felhívások: például a vállalkozások nemzetközi innovációs projektjeit támogató 750 millió forintos keretösszegű pályázat és további, jelenleg is pályázható innovációs felhívások találhatók az NKFI
  • Több uniós pályázaton is elnyerhető még vissza nem térítendő forrás:
  • jelenleg is pályázható Innovációs voucher (GINOP 2.1.4) felhívás, amelyből innovációs szolgáltatásokra nyerhető támogatás,
  • szintén pályázható a vállalkozások szellemitulajdon-védelmi eljárásait támogató Iparjog (GINOP 2.1.3) felhívás, valamint
  • várhatóan ősztől ismét pályázható lesz az ún. adaptív innovációs felhívás (GINOP 2.1.8) is, amely 17 milliárd forint keretösszeggel nyílt meg először ősszel, a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására új innovatív megoldások bevezetésében.

A hitellel kombinált támogatási konstrukció mellett továbbra is elérhetőek még a támogatott pénzügyi konstrukciók is:

  • a vállalati K+F hitel konstrukció 30 milliárd forintos keretösszeggel,
  • valamint a kockázati tőke-programok, három felhívás keretében összesen mintegy 100 milliárd forint keretösszeggel.
  • Ezek mellett, elérhetőek innovációs források az Európai Bizottság Horizont 2020 programjából is. A nyílt nemzetközi versenyben közvetlenül Brüsszelből pályázható kutatási, fejlesztési és innovációs keretprogram felhívásaira évi 30 ezer projektjavaslattal pályáznak az európai kutatók, fejlesztők. Eddig több mint 50 milliárd forintot nyertek el a hazai intézmények, vállalkozások az unió, a Horizont 2020 programban – emlékeztet az NKFI Hivatal.
error: Content is protected !!