Itt az új Fundamenta!!! Ezek a 2019-es lakástakarék feltételei >>>

Itt az új Fundamenta!!! Ezek a 2019-es lakástakarék feltételei >>>

Megszereztük a Fundamenta legújabb lakástakarékpénztári termékének leírását, a Magyar Nemzeti Bank pedig azóta jóvá is hagyta azt. A terméket megvizsgálva látható volt, hogy a lakáskassza saját forrásból kívánja pótolni az 5 százalékos támogatást, de a még ezzel együtt is csak 0,5 – 0,7 százalék között mozgó EBKM-mel nem tűnik a legvonzóbb befektetésnek. Amennyiben azonban hitelfelvétellel is élni kívánunk, az ehhez járó 2,9 százalékos fix kamat és a 3,36 százalékos THM már nagyon is versenyképesnek tűnik.

Ahogy azt legutóbb megírtuk, a megtakarítás során két opció közül választhatunk, az egyik, “Rövid” opció esetén 6 év a minimum megtakarítási idő, a “Standard” formánál ez több mint 9 év. A havi befizetett összeg választásakor 5 és 40 ezer forint közti összeget adhatunk meg, a hatéves opció választása esetén a szerződéses összeg így 7 millió forint, a kilencéves, Standard verzió választásával pedig 11 millió.

Az állami támogatás megszűnése kétségkívül nagy érvágás a lakáskasszáknak, különösen a Fundamentának, amelynek termékpalettájában meghatározó volt a lakástakarékpénztári megtakarítás, és a harminc százalékos állami támogatással negatív betéti kamat mellett is 10 százalék körüli EBKM-et tudott biztosítani. A költségvetési folyósítás nélküli termék így önmagában elveszítette teljes vonzerejét, a Fundamenta ezt kompenzálandó 5 százalékos kamattámogatást ígér a rendszeres befizetőknek, amely bár valóban vonzónak tűnik, az EBKM ezzel együtt is legjobb esetben mindössze 0,7 százalék.

Legutóbb megszólaltattuk a Bank360 szakértőjét, Turmezey Tamást, aki elmondta, hogy a Fundamenta számára akkor lesz fenntartható a termék, ha nagy lesz a kihelyezés volumene, és így a hitelkamatok fedezni tudják a fix költségeket. Noha megtakarítási formaként nem tűnik kedvezőnek, a 3,36 százalékos THM a legkedvezőbb ajánlatnak tűnik a lakáscélú hitelek között. Mi most a Pénzcentrum kalkulátorának segítségével megvizsgáltuk a konkurens termékeket, alább mutatjuk az összehasonlítást.

A Fundamenta termékének esetén 6 éves, havi 40000 forint befizetés mellett a szerződéses összeg 7 millió forint. A saját megtakarítás ebből az összes befizetés, a kamattámogatás és betéti kamat összegének megfelelően 2 986 924 forint. A szerződéses összeg fennmaradó része 4 013 076 forint, ennyi hitelhez juthatunk tehát. Először ezt az esetet vizsgáljuk meg.

A Gondoskodó Lakásszámla esetén a törlesztési futamidő 66 hónap, a havi törlesztő pedig fenti hitelösszeg esetén 66 500 forint. A THM alacsony, 3,36 százalék, a teljes visszafizetendő összeg pedig számításaink szerint körülbelül 4 401 000 forint, azaz 387 ezer forinttal több, mint a felvett hitelösszeg.

Érdemes megvizsgálni a havi 20 ezer forintos megtakarítással járó, 6 éves futamidejű befizetést is, ez áll ugyanis legközelebb az állami támogatás időszakában leggyakrabban választott opciótól. Ebben az esetben a 3 és fél milliós teljes szerződéses összegből 2 006 538 forint a hitelre felvehető összeg, amellyel szintén 66 hónapos futamidő mellett 33 250 havi törlesztőrészlet érhető el.

Amint az látható,

a Fundamenta terméke tehát nem csupán versenyképes a lakáshitel célú termékek közül, de – számításaink szerint – egyenesen a legjobb.

Nagy hátránya azonban, hogy a hitel csupán 6 év után érhető el, így nagyon előre kell terveznünk, ha szerződni kívánunk a termékre, kizárólag a befektetés miatt ugyanis nem számít kedvezőnek. Mindenesetre ha előre tervezünk, a 3,36 százalékos THM kedvező ajánlatnak számít, különösen úgy, hogy több elemzés is a kamatok emelkedését prognosztirálja, így a termék választásával már előre biztosíthatjuk magunknak az alacsony hitelkamatot a várhatóan magasabb jövőbeli kamatkörnyezetben.

További hátránya, hogy a hitel mindössze hatéves megtakarítási időszak után érhető el, a legmagasabb felvehető hitelösszeg pedig így is csak picivel több, mint négy millió forint (a Standard opcióval ugyan elérhetünk 6 millió 300 ezer forintos hitelt, ehhez viszont már 9 évi megtakarításra van szükség). Természetesen a hitel alkalmazható betörlesztésre is a hatéves periódus után, így akár meglévő, drágább hitelünket is kiválthatjuk vele. Összességében tehát kijelenthető, hogy a konstrukciónak van létjogosultsága a piacon.

error: Content is protected !!