Itt egy magyarázat, miért keresünk sokkal kevesebbet, mint Nyugaton

Itt egy magyarázat, miért keresünk sokkal kevesebbet, mint Nyugaton

Állandó téma, hogy a magyar fizetések miért maradnak el jócskán a nyugat-európaiaktól. Erre általában az a válasz, hogy alacsonyabb a hazai termelékenység. Az OECD most közzétett adatsora konkrétumokkal is szolgál.

Nem áll jól Magyarország egy most publikált termelékenységi adatsor szerint. A legfejlettebb gazdasággal rendelkező országokat tömörítő gazdasági szervezet, az OECD szerint egységnyi GDP növekedéshez az egyik legtöbb munkaórát Magyarországon kell dolgozni. Az adatsoron visszaköszön az a mindenki által ismert tény, hogy akár fizikai, akár szellemi munkásként az országot elhagyók Angliában, Németország vagy Ausztriában sokkal többet kereshetnek ugyanabban a munkakörben, mint az itthon maradók. Érdekesség ugyanakkor, hogy a tőkeerős országok közül Dél-Koreát magunk mögé utasítottuk.

Az egyes meglepőbb helyezések, vagy eredmények mögött valószínűleg az lehet a magyarázat, hogy az adatokat vásárlóerő paritáson mérték, így azokban az országokban, ahol úgymond drága az élet rosszabb adatok jöttek ki. Hiszen ebben az esetben hiába magasabb például a japán vagy a koreai bér nominálisan, a vásárlóerő paritáson mért rangsorban mindkét ország az OECD átlaga alatt található.

Magyarország termelékenysége viszonylag gyengének mondható, hiszen egy órai munkával átlagosan 34,5 dollár GDP-t tudunk termelni. A régióból ennél kevesebbet az észtek és a lengyelek állítanak elő egy órai munkával.

Az OECD oldalán ugyanakkor nem csak a legutóbbi, 2015-ös adatsor érhető el, hanem sok évre visszamenőleg is vannak adatok. Ami a hazai termelékenység javulását illeti, az utóbbi néhány évben csak kis mértékű volt a fejlődés. Ezzel szemben a Fidesz 2010-es kormányra kerülése előtt jóval nagyobb növekedés volt az OECD szerint. Az adatok azt mutatják, hogy míg a mostani kabinetet megelőző kormány utolsó 5 évében 8,3 dollárral növekedett az egy munkaóra által termelt GDP, addig a mostani vezetés első 5 évében 2,4 dolláros bővülés volt.

Az mindenesetre örömteli, hogy a problémával a mostani kormányzat is szembesült, és nem próbálják meg a szőnyeg alá söpörni. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az utóbbi hónapokban többször hangsúlyozta, hogy a gazdaságban a termelékenységet, és a hatékonyságot javítani kell a jövőben.

Forrás : www. mfor.hu

Be the first to comment on "Itt egy magyarázat, miért keresünk sokkal kevesebbet, mint Nyugaton"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*