JÓ HÍR ÉRKEZETT A 2018-AS FIZETÉSEKRŐL, MUNKABÉREKRŐL! ENNEK ÖN IS ÖRÜLNI FOG, HA VAN MUNKAHELYE >>>

JÓ HÍR ÉRKEZETT A 2018-AS FIZETÉSEKRŐL, MUNKABÉREKRŐL! ENNEK ÖN IS ÖRÜLNI FOG, HA VAN MUNKAHELYE >>>

Ez mindenkinek jó hír: több fizetés vihetünk haza jövőre is! A versenyszférában a munkaadói és munkavállalói oldal is az idei 10-15 százalékos emelkedés után jövőre egy kicsivel kevesebb, 9-10 százalékos bérnövekedésre számít, már a kormány bejelentette a minimálbérek emelését és a növekvő munkaerőhiány egyre feljebb húzza a fizetéseket is., derül ki a Magyar Idők cikkéből.

Azt is elmondta a lapnak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára, hogy az idei jóval tíz százalék feletti átlagos fizetésemeléseknél valamivel szerényebb mértékben emelhetnek a cégek 2018-ban, olyan 8-9 százalék körül, de nem térnek vissza a korábbi évekre jellemző alacsony, 3-4 százalékos emelések.
Hangsúlyozta, hogy egyelőre ezek a várakozások, mert nem januártól változnak a bérek a vállalati szektorban, ugyanis , május végéig kell leadni az üzleti terveket.

Véleménye szerint az idei bérfelzárkóztatási szintet a versenyképességi pálya még nem teszi lehetővé, és nagyobb nyomást jelentettek a cégeknek az idei 15 százalékos minimálbér- és 25 százalékos bérminimum-emelés, ennek köszönhetően jövőre kisebb munkaerőköltséget tudnak kigazdálkodni.

Buzásné Putz Erzsébet, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) elnökének elmondása szerint,a korábbi évek 3-5 százalékos emeléseihez képest, idén a vállalati szférában cégmérettől függetlenül, 10-15 százalékkal nőhettek a fizetések, elsősorban a munkaerőhiánynak köszönhetően. A szervezetnek az a meglátása, hogy a versenyszférában jövőre is fennmaradhat ez a növekedési ütem , de saját területén szeretne újabb 15 százalékos bérfejlesztést kialkudni a szakszervezet.

Már folynak a bértárgyalások, de megváltozott a trend megváltozott, az év közbeni béremeléseknek köszönhetően , újabban nem feltétlenül januártól jön az újabb bérrendezés, még az is előfordulhat, hogy év közben lépi meg a munkaadó, ráadásul nagyon sok vállalatnál tavaly többéves bérmegállapodást kötöttek.

Még hozzáfűzte, hogy már nemcsak a bérfelzárkóztatás a legfőbb céljuk, a szakszervezeteknek hanem a közérzetjavító intézkedések kiterjesztése is. Példaként megemlítette, hogy sok cég több rekreációs lehetőséget nyújt dolgozóinak, a megnőtt túlóraszám miatt, valamint illetve egyéb kikapcsolódási alkalmat kínál, és még egészségügyi szűréseket is szervez a munkavállalóinak

error: Content is protected !!