1 perce érkezett: jön a nyugdíjemelés, ennyi lesz a kompenzáció összege!

1 perce érkezett: jön a nyugdíjemelés, ennyi lesz a kompenzáció összege!

1 perce érkezett: jön a nyugdíjemelés, ennyi lesz a kompenzáció összege! A szeptember 13-án tartott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: novemberben sor kerül nyugdíjkompenzációra, melynek mértékéről szeptember végén dönthet a kormány. Ezzel eloszlatta a bizonytalanságot, megerősítette: novemberben kompenzálják az időseket a magas inflációért.
„A törvény pontosan meghatározza, hogy a kötelezettségünk az, hogyha a nyugdíjemelésnél, a nyugdíjemelés mértékénél magasabb az infláció – illetve meg kell nézni a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációját is, és amelyik a magasabb, tehát a nyugdíjasok számára kedvezőbb számítási módot kell figyelembe venni – annak megfelelően kell kifizetni a különbözetet. Erre novemberben sor fog kerülni és lesz nyugdíjkompenzáció. Szerintem szeptember végén a kormány ennek mértékéről is tud dönteni” – mondta el az ATV kérdésére válaszolva Gulyás Gergely tegnap, a szeptember 13-i Kormányinfó keretében, melyről a Pénzcentrum is tudósított. Arra eddig is számítani lehetett az inflációs mutatókat látva, hogy szükség lehet korrekcióra novemberben, azonban az már a kormány adott évi, teljes évre vonatkozó inflációs becslésén múlik, szükségesnek látják-e az évközi nyugdíjemelést novemberben. Ez most már biztos, csak a nyugdíjemelés mértéke kérdéses.


Lesz nyugdíjemelés 2023 novemberében

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, megjelentette a KSH nemrég a friss inflációs mutatókat, amely szerint január-augusztus időszakban, vagyis az év első 8 hónapjában az általános infláció 22 százalékos, a nyugdíjas infláció 23,3 százalékos volt. Ezek alapján szakértői becslések szerint a teljes évi infláció – melynek év végéig még csökkenését várják – 17,5-19,5 százalék között alakulhat. Vagyis szinte borítékolhatóan több lesz, mint az év eleji nyugdíjemelés mértéke, vagyis 15 százalék. Tehát ez alapján is nagyon valószínű volt, hogy novemberben a nyugdíjasok számíthatnak kiegészítő emelésre, ezt erősítette meg most Gulyás Gergely határozott kijelentése:Arról tehát, hogy mekkora lesz a nyugdíjemelés mértéke, valószínűleg szeptember végén tud dönteni a kormány. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint október első hetében szokott megjelenni a rendelet, amely hivatalossá teszi a döntést a nyugdíjkorrekcióról, illetve a nyugdíjprémiumról. Nyugdíjprémiumra idén azonban nincs kilátás, hiszen a GDP-növekedés csak valamilyen csoda folytán haladhatná meg a 3,5 százalékot 2023-ban.A legjobb esetben is, ha az infláció sokat csökkenne év végéig, 2,5 százalékos emeléssel számolhatnak az idősek – viszont a benzinárak emelkedése még belerondíthat az inflációs görbébe, ráadásul a nyugdíjasok az általános inflációnál legalább egy fél százalékkal nagyobb drágulást biztosan tapasztalhatnak. Így reálisabb legalább 3, de akár 4 százalékos emeléssel számolni.