Site icon 24 óra! – Friss hírek

Ki mikor mehet nyugdíjba 2020-ban! Nyugdíjkorhatár és öregségi nyugdíjba vonulás menete feltételei a 2020-as évben!

Ki mikor mehet nyugdíjba 2020-ban!

Nyugdíjkorhatár és öregségi nyugdíjba vonulás menete feltételei a 2020-as évben!

Az öregségi nyugdíj olyan saját jogú nyugellátás, amely meghatározott életkor (öregségi nyugdíjkorhatár 2020) elérését követően, meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén jár. Mindkét jogosultsági feltételnek együttesen kell teljesülnie Magyarországon.

Mitől függ a nyugdíj összege?

A társadalombiztosítási nyugellátás összege a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem összegéhez és az elismert szolgálati időhöz igazodik. (A törvény szavait magyarra fordítva tehát a lényeg: az állami nyugdíj nagysága attól függ, hogy mennyi volt a keresetünk az életpályánk során és hány év szolgálati időt tudunk igazolni. Megjegyzés: ezért vannak/lesznek komoly bajban nyugdíjba vonulásukkor azok a munkavállalók, akik minimálbéren vannak bejelentve, vagy KATA-s vállalkozók, hiszen az ő esetükben a nyugdíj számítás alapja is a minimálbér/KATA lesz, így nagyon alacsony nyugdíjat fognak számukra megállapítani.)

A nyugdíjkorhatár már egy pár éve folyamatosan emelkedik. Idén fő szabály szerint a betöltött 64 éves kortól lehet igényelni az öregségi nyugdíjat, jövőre 64,5 éves kortól lehet majd.

Ez azt jelenti, hogy 2020-tól a 64 év 183 napos nyugdíjkorhatáruk betöltésével az 1956. első félévében született évjárat még nem nyugdíjas tagjai igényelhetik az öregségi nyugdíjukat – írta a Nyugdíjguru. Az idén érvényes 64 éves korhatárhoz képest fél évvel emelt nyugdíjkorhatár miatt az 1956-ban született személyek attól függően igényelhetik jövőre vagy csak 2021-ben az öregségi nyugdíjukat, hogy 1956 első vagy második félévében születtek-e.

Az öregségi teljes nyugdíjhoz a betöltött koron kívül feltétel, hogy minimálisan 20 év szolgálati idővel rendelkezzen a nyugdíjt igénylő személy. A résznyugdíjhoz is legalább 15 év kell.

Ha tudni lehet, hogy kevés lesz a szolgálati idő, akkor is van megoldás:

A nők azonban 40 év szolgálati idő megszerzése után életkortól függetlenül elmehetnek kedvezményes öregségi nyugdíjba, azzal a feltétellel, hogy a 40-ből legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idejük van.

Azok, akik a nyugdíjkorhatárnál idősebbek és megvan a szükséges szolgálati idejük is, de még nem igényelték az öregségi nyugdíjat, jövőre is bármikor kérhetik annak megállapítását. Mivel mostanában minél később megy valaki nyugdíjba, annál magasabb lehet a kezdő ellátása azaz a nyugdíj összege. Tehát ne siessünk nyugdíjba!!!

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki
a) 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
b) 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
c) 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
d) 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
e) 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
f) 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
g) 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.
Öregségi teljes nyugdíjra tehát az jogosult, aki:

– az életkori korhatárt betöltötte
– minimum 20 év szolgálati idővel rendelkezik
– nem áll biztosítási jogviszonyban azon a napon, amikor a nyugdíjat számára megállapítják

Öregségi résznyugdíjra az jogosult, aki a teljes nyugdíjra vonatkozó feltételeket a szolgálati idő vonatkozásában nem tudja teljesíteni, de legalább 15 év szolgálati idővel rendelkezik.

Exit mobile version