Konvektor pályázat: Lecserélné gázkonvektorát? Most hatalmas támogatást kaphat

Konvektor pályázat: Lecserélné gázkonvektorát? Most hatalmas támogatást kaphat

Az Otthon Melege programban a gázkonvektorok cseréjének maximális kerete másfél milliárd forint. Csütörtökön elsőként a központi régióban nyílt meg a pályázati lehetőség, az elkövetkező napokban egy-egy újabb régió fog megnyílni.

Folytatódik az Otthon Melege program.

Csütörtöktől lehet pályázni a gázkonvektorok cseréjére. A fogyasztóknak csak a készülék ötödét kell kifizetniük. A többit – 80 százalékot – az állam teszi hozzá. Ez az eddigi legnagyobb ilyen támogatás.

A pályázat a központi régióban indul, az elkövetkező napokban minden reggel egy-egy újabb régió nyílik majd meg – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Az előfeltöltési lehetőséggel eddig 3500-an éltek – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy előzetesen fel lehet tölteni a rendszerbe a szükséges adatokat és a pályázat megnyitásának pillanatában csak el kell küldeni azokat, hogy élesedjen a pályázat.

Szabó Zsolt elmondta, hogy annyira felkészülnek előre a pályázók, hogy az első egy-másfél órában érkezik be a pályázatok 90 százaléka, majd lelassulnak az igénylések. Jellemzően nem a keret merül ki, ha mégis ilyen probléma lenne, kereten felül is támogatnak egy-egy régiót – magyarázta.

A gázkonvektorok cseréjére másfél milliárd forint áll rendelkezésre, vannak régiók, amelyek saját plusz forrással rendelkeznek, valamint lehetőség van a régiók közötti átcsoportosításra, illetve a forráson felüli támogatásra is. Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy egy konvektorhoz járó maximális támogatás limitje 120 ezer forint, ezen felül a szerelési díj 80 százalékát is támogatja az állam. Átlagosan három konvektor figyelembe vételével minimum 5-6 ezer pályázat lehet sikeres, de a pontos szám a szolgáltatási díjak függvényében változhat – fűzte hozzá Szabó Zsolt.

Kitért arra is, hogy a gázkonvektor a legtakarékosabb fűtési rendszer, aminek a cseréjével a fűtési költségek 30-40 százalékát lehet megtakarítani.

Sikerrel futottak a korábbi Otthon Melege programok is, a hűtőgép cserével például éves szinten 20 ezer forintot, a mosógéppel 10-15 ezret, egy ingatlan esetében a felújítás akár 200 ezer forintos megtakarítást is elérhetett. Az előzőekben kiírt kazán, illetve hűtő- és mosógépcsere programban eddig 120 ezer pályázat nyert, illetve további 60 ezer van még elbírálás alatt.

Szabó Zsolt kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a jövőben tervek között a megújuló energia is szerepel.

error: Content is protected !!