Kötelező lesz a jogosítvány a bicikliseknek!!! Jön a kerékpáros jogsi >>>

Kötelező lesz a jogosítvány a bicikliseknek!!! Jön a kerékpáros jogsi >>>

Kerékpárosok figyelem!!! Jogosítvány kell a bringára is egy most beadott törvényjavaslat szerint >>>

Az új KRESZ amolyan jogosítványt vezetne be kerékpárosoknak  

 • Elkészült az első, átfogó, részletes kerékpáros-felmérés és közvélemény-kutatás.
 • A magyar lakosság 70 százaléka szokott legalább alkalomadtán kerékpározni, 17 százalék számára a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköz.
 • A felnőttek 67 százalékának van saját biciklije.
 • A biciklisek elsősorban bevásárlásra használják a kerékpárt, a sport és a munkába járás fej-fej mellett állnak.
 • A legnagyobb visszatartó erő az autóforgalom nagysága.
 • A biciklisek a gyalogosoktól és az autóforgalomtól is szeparált, irányhelyes infrastruktúrát használnak legszívesebben. Járdán nem szívesen tekernek, akkor se, ha bicikliútnak is van festve.
 • KRESZ-módosítás készül, a tervek szerint megszüntetnék a kötelező bicikliút-használatot. Lakott területen belül egyáltalán nem lenne kötelező, lakott területen kívül csak a sportkerékpárosoknak nem, ami új fogalom lenne a KRESZ-ben, és sportlicenc kiváltásával lehetne elérni.

Új fogalmat vezetne be a KRESZ-be egy készülő módosításcsomag: a sportkerékpárost – árulta el a Zoom.hu-nak Révész Máriusz, kerékpározásért felelős kormánybiztos a Kerékpárosklub és a Medián országos bicikliskutatását bemutató sajtótájékoztatón. A terv szerint az a biciklis minősülne sportkerékpárosnak, aki kiváltja a versenyzői licencet, illetve a biciklijének meg kellene felelnie bizonyos előírásoknak, továbbá sportkerékpárosoknak kötelező lenne a sisakviselés.

A sportkerékpáros kategóriájának azért lenne jelentősége, mert a KRESZ jelenleg kötelezővé teszi a bicikliseknek a dedikált kerékpáros infrastruktúra használatát, ahol van bicikliút vagy gyalog- és kerékpárút, ott a bringások nem tekerhetnek a párhuzamos úton, úttesten. A módosításcsomag ezt a kötelezettséget kivenné a KRESZ-ből. Lakott területen belül minden kerékpáros, lakott területen kívül viszont csak a sportkerékpárosok mentesülnének a kötelező bicikliút-használat alól.

Ideje felzárkózni Romániához

A kötelezettség megszüntetését a kerékpáros szervezetek azóta kérik, hogy bekerült a KRESZ-be. A magyar városokban még mindig nagyon sok az elavult kerékpáros infrastruktúra, a járdán vezetett, osztott és osztatlan gyalog- és kerékpárút. A baleseti statisztikák tanúsága szerint a legtöbb baleset ilyen, járdán vezetett kerékpárúton éri a bicikliseket, a kereszteződésekben. Ráadásul gyalog- és kerékpárúton csak 20 km/h a megengedett maximális sebesség, így gyakorlatilag a KRESZ jelenleg nem engedi a bicikliseket 20 km/h-nál gyorsabban menni olyan útvonalakon, ahol gyalog- és kerékpárút van.

A kötelezettség megszüntetése amúgy cseppet sem lenne extrém lépés, ilyesmi nemhogy a nyugat-európai országokban, de Romániában sincs – mondta Révész Máriusz. Hogy a módosításokból mi valósul meg és mikor, az kérdés. A csomag szakmailag készen van, de Révész szerint „most kezdődik a politikai munka”. A kötelezettség tervbe vett megszüntetéséről Révész egyébként már 2017 közepén beszélt az Indexnek, bár akkor a sportkerékpáros fogalmának bevezetéséről még nem volt szó.

10 Comments on "Kötelező lesz a jogosítvány a bicikliseknek!!! Jön a kerékpáros jogsi >>>"

 1. Fogarasi Krisztina | 2018-09-28 at 11:34 | Válasz

  Nagy hülyeségnek tartom hogy kerékpárosoknak is legyen jogosítvány…

  • Én annyiból nem tartom annak mert rengeteg fiatal bicajozik úgy hogy egymás mellett, a kormány helyett a telefonjukat fogva és pötyögve az úton! Nem a járdán vagy bicajúton. Sötétedéskor ezeken az egyedeken se láthatósági, bicajukon semmi világítás. Egy nedves csúszós úton ha egy autóvezető megcsuszik és elüt belőlük egyet mert később érzékeli a rossz útviszonyok és láthatóság miatt őket. Kérdem én ki a hibás?

 2. Schwäger Arnold | 2018-09-28 at 14:12 | Válasz

  Helyes. Támogatom. Sokan úgy ülnek biciklire, hogy gőzük sincs a kreszről sem arról, hogy hol mehetnek kerékpárral és hol nem, meg hogy a gyalogos zebrán tolni kell nem tekerni akármennyire is siet az illető. Baleset veszélyesek a tudatlanságukkal és az oda nem figyelésükkel arról nem is beszélve, hogy van, hogy mások közlekedését (akár gyalogosét, akár autósét) akadályozzák azért mert nem ott mennek ahol szabad, hanem ahol ők úgy gondolják, hogy lehet.

 3. Teljesen jogos, már régen kellett volna egy kötelező KRESZ tanfolyam számukra, hiszen ugyan abban a forgalomban vesznek részt amiben az autósok, motorosok, segédmotorosok, akik mind külön-külön levizsgáztak ebből. Sok kerékpárosnak halvány segéd gőze sincs a szabályokról, még arról sem ami rájuk vonatkozik. Természetesen nem azokra gondolok akinek van jogosítványa, hiszen nekik már kellett valamikor ezt tanulniuk, hanem azokra akik semmilyen KRESZ végzettségük sincs.

 4. Csak dicsérni tudom azt aki kitalálta. Ugyanis nagyon sok kerékpáros nem a KRESZ előirásaiknak megfelelően közlekedik. Amikor valamilyen kis közlekedési szituáció keletkezik, a képzetlen, bocsánat(tudatlan) kerékpáros sokkal hamarabb sodródik balesetbe, mint aki ismeri és be is tartja a szabályokat. Mindenki jobban jár, hogyha az előirások betartásával vigyázunk egymásra és önmagunkra. Azt már viszont csak sajnálattal kell kijelentenem, hogy biztosan nem ingyen lehet a tanfolyamokat elvégezni és vezetői igazolványhoz jutni. Valakik ezt is a bevételek miatt és a balesetmentes közlekedés miatt találták ki.

 5. Nem hülyeség mert fingjuk sincs a kreszről.. Lakott területen kívül pedig mindegy milyen biciklis…egyik sem megy 90-el..így magukat hozzák veszély helyzetbe

 6. Csontos Ferenc | 2018-09-29 at 18:01 | Válasz

  Legalább egy részének lenne fogalma a KRESZ alapjairól.

 7. Szőke Alexandra | 2018-09-29 at 21:53 | Válasz

  És egy 5 éves gyerek vagy egy általános gyerekkel mi lesz? Meg az idősekkel akiknek nincs családjuk és maguknak kell bevásárolniuk?
  Mert ha a kisgyerek nem biciklizik akkor okostelefonozni fog…és mire biciklizni fog azon nyomkodja majd a telefont.

 8. Lakatos Ilona | 2018-09-30 at 06:45 | Válasz

  Nem is ertem, hogy ha egy autos csak kresz ismerettel vezethet, akkor egy kresz tudatlan mit keres az autouton. A kerekparos elete a tet. A mai forgalomban kerekparral kresz ismeret nelkul vezetni szinte ongyilkossagi kiserlet. Atmennek a kovesuton es meg 500 ft ert ket prizmara is sajnalja nemelyik a penzt a kerekre. Nem erti, hogy en mint autos este ot nem latom esetleg. A fulhallgato meg vegkepp a tudatlansagukat jelzi.

 9. Az autó/motor/robogó vezetéséhez tanfolyam és vizsga kell Az ugyanabban a forgalomban résztvevő kerékpárosok miért nem kötelezettek erre? Sok kórházi ágy maradna üresen…
  De: a tv/rádió nem szólt erről. Megvalósul ez valaha?….

Leave a comment

Your email address will not be published.


*