Közfoglalkoztatott minimálbér 8 órás munkaviszony esetén 2018

Közfoglalkoztatott minimálbér 8 órás munkaviszony esetén 2018

A közfoglalkoztatás havi bére bruttóban kifejezve 81530, míg középfokú végzettséghez kötött munkakörben 106.555 Ft. Hála a közmunka programoknak hazánkban egyre többen tudnak munkát vállalni, és a munkaerő piaci kínálat szempontjából elmaradottabb térségekben is mind többek rendelkeznek biztos, határozott idejű munkaviszonnyal. Munka és munka között is van azonban különbség, pláne, ha a bérek nagyságát vesszük figyelembe. A kormány legújabb, témát érintő döntése alapján azonban növekedni látszik a közmunkás minimálbér összege.

Sok munkavállaló számára a közfoglalkoztatás az egyetlen lehetőség arra, hogy anyagi biztonságot teremtsenek saját maguk és családjuk számára. Általában meghatározott ideig történik a foglalkoztatás, amíg a munkaadó a munkaügyi központtól erre támogatást kap, de nem kizárt, hogy a megbízható, pontos munkavégzésnek az eredménye hosszabb távú együttműködés lesz.

Nem csak a megélhetés szempontjából rendkívül fontos az elhelyezkedés ilyen formája, hanem a szükséges gyakorlat megszerzésének okán is. Sajnos még mindig tény hazánkban, hogy a munkaerő piaci kereslet és kínálat nagymértékben eltérő egymástól, többek között ez is okolható az álláskeresés nehézségeiért. Sok esetben a munkaadók inkább döntenek a gyakorlott munkaerő mellett, ám ezzel együtt jár az is, hogy a pályakezdők nehezen találnak munkát, így a későbbi boldoguláshoz szükséges gyakorlat megszerzése szinte lehetetlen. Nem véletlen, hogy a pályakezdő fiatalok körében végzettségtől függetlenül nagyon magas a munkanélküliség.

A 2014-es évben megközelítőleg 184 milliárd forintot szántak a közmunka-programokra, melyekre már télen is van lehetőség, igaz, ekkor általában csak hat órás munkaviszony létesítése az elterjedt. A jó idő beköszönte után azonban nagy valószínűséggel az ilyen keretek között foglalkoztatottak száma, és munkaideje is növekedni fog. Az említett keretösszeg már tartalmazza a béremelésre szántakat is.

A közfoglalkoztatotti minimálbér nyolc órás munkaviszony esetében már bruttó 81.530 forint, melyből a levonások után 54.217 forintot vihet haza a közfoglalkoztatott. Ez a szakképzett közfoglalkoztatott esetében bruttó 106.555.-Ft a közfoglalkoztatotti bér, ami nettó 70.859.- forintot jelent majd, a munkavezető bére pedig 117.245 forintot tesz ki, ami nettó 77.968.

A közfoglalkoztatás sokaknak jelentett megoldást a munkanélküliségükre, mégsem a legjobb problémamegoldó eszköz volt, hiszen ezzel nem jutottak a közfoglalkoztatottak nagy arányban végleges munkalehetőséghez, csupán hónapokig tartó munkaviszonyhoz. Ha viszont azt nézzük, hogy vannak régiók az országban, ahol annyira kilátástalan a helyzet az elhelyezkedésre, ott meglehetősen pozitív hatásai voltak a foglalkoztatás eme formájának. A bérek ezen a területen elég alacsonyak, de egy képzetlen közfoglalkoztatottnak ez is jobb mint a semmi.

error: Content is protected !!