Lakásvásárlási támogatások 2019 – Így adhat neked is az állam milliókat a lakásvásárláshoz!

Lakásvásárlási támogatások 2019 ->

Így adhat neked is az állam milliókat a lakásvásárláshoz!

Így adhat neked is az állam milliókat a lakásvásárláshoz! – 3 kihagyhatatlan lehetőség!

Így vegyünk fel lakáshitelt! Gondolta volna, hogy az állam akár több millió forinttal is hozzájárulhat egy lakás megszerzéséhez? Ráadásul semmilyen trükkre vagy varázslatra nincsen szükség. Az OTP Bank egy átlagos család példáján keresztül most megmutatja, mennyit és hogyan spórolhatunk a tudatos vásárlással. Vissza nem térítendő állami támogatás lakásvásárlásra 2019!
Egy átlagos család a megfelelő pénzügyi eszközök és állami támogatások igénybevételével akár 5 millió forintot is spórolhat. Legalábbis az OTP Bank számításai szerint. Nézzük, hogyan:

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

A család tovább növelheti a lakásvásárlásra szánt összegét, ha a CSOK-ot is igényli. Ezt a támogatást a már megszületett, illetve tervezett gyerekek számától függően vehetjük igénybe. Példánkban a család a két gyerek után 1,3 millió forint támogatásra jogosult. Így máris 4,4 millió forintot tudnak a jövendőbeli ingatlanjuk megvásárlására fordítani.

Nézzünk ki egy lakást
Tegyük fel, hogy a család győri. Itt a belváros környékén már 200 000 forintos négyzetméter áron találhatunk lakásokat. Igaz, egy négy fő számára már kényelmes, 72 négyzetméteres lakás még így is 14,4 millió forintba kerülne, amihez 10 millió forint hitelre van szükség.
Érdemes kamattámogatott hitelt igényelni (a futamidő első 5 évében az elérhető kedvezmény összege 287 827 forint).
Már a lakásvásárlás előtt, azzal egy időben, vagy akár utána is érdemes két, 10 éves futamidejű Lakástakarék (LTP) számlát (szülőnként egyet-egyet) nyitni. Ennek összege fejenként 20 150 forint, viszont ezt a megtakarítást az állam évente 30%-os adó-visszatérítéssel támogatja, ami havi szinten 6000 forintos pluszt jelent. Az állami támogatás mértéke a két LTP-re összesen 1 440 000 forint.
A két szülőnek a teljes, évi 300 000 forintos bruttó cafeteriakeretét érdemes az adómentesen adható Lakáshitel-cafeteria formájában kérnie munkáltatójától. 10 év alatt 1 578 482 forint adóelőnyt tudnak elérni, ennyivel nagyobb összeget fordíthatnak lakáshitel-törlesztésre, mint egyéb cafeteriaelem felhasználása esetén. Az így felszabaduló összeget pedig arra fordíthatják, amire szeretnék. Például a két Lakástakarék-befizetés harmada is könnyedén finanszírozható belőle – attól függően, hogy rendszeresen, esetenként vagy egy összegben kapják ezt a támogatási formát a munkáltatótól.
Összesen tehát – a fenti példát alapul véve – 4 606 309 forint támogatást tud igénybe venni a mintacsaládunk.
10 évet is spórolhatunk!
A támogatások segítségével húsz helyett tíz év alatt visszafizethetik a hitelüket. Ezt annak köszönhetik, hogy a 10. év végére a tartozás pont olyan mértékűre csökken, mint a két lejáró LTP-ből kifizetésre kerülő megtakarítási és támogatási összeg (szumma 6 400 678 forint), vagyis ezeket a hitel végtörlesztésére fordítva ki is fizethetjük a kölcsönt.
Vásároljunk tudatosan, tájékozódjunk a lehetőségekről!
A kedvező hitelt megtalálni nem egyszerű. Manapság már a pénzintézetek többségénél elérhető olyan megoldás, ami első pillanatra ideálisnak tűnik. Érdemes azonban alaposabban utánajárni a lehetőségeknek. Ezt úgy a legegyszerűbb, ha még azelőtt bemegyünk a legközelebbi pénzintézetbe, mielőtt nekiállunk megkeresni a nekünk leginkább tetsző lakást. A fenti példából jó látszik ugyanis, ha rászánjuk az időt, és igénybe vesszük a megfelelő állami támogatásokat, akár milliókat is spórolhatunk – hívta fel a figyelmet Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakáshitelek Főosztályának igazgatója.
„Érdemes tehát elgondolkozni azon, hogy élünk-e ezekkel a támogatási eszközökkel, és hogy olyan hitelintézetet válasszunk, ahol mindez egy helyen elintézhető. Az OTP ADLAK szolgáltatás igénybevételével pedig a lakáshitel cafeteria támogatással kapcsolatos valamennyi plusz feladatot és kockázatot a bank átvállalja, amivel rengeteg időt és energiát spórol meg mind a munkáltatónak, mind pedig a munkavállalónak” – tette hozzá Kormos Zoltán.
error: Content is protected !!