Magyarok tízezrei kaphatnak ilyen felszólítást: nincs mit tenni, fizetni kell

Magyarok tízezrei kaphatnak ilyen felszólítást: nincs mit tenni, fizetni kell

Több tízezer lakáshiteles magyar kerülhet olyan helyzetbe, hogy egyszercsak kap egy értesítőt, miszerint már nem a bankjának, hanem egy másik cégnek tartozik, annak kell fizetnie. A jelenlegi jogszabályok szerint ugyanis az adós beleegyezése nélkül is eladhatja a hitelező a vele szembeni követelést – írja a hvg.hu

Még mindig több tízezer olyan lakáshiteles van Magyarországon, akik tartozását bármikor eladhatja a hitelező bank egy faktorcégnek. Ezek az ügyfelek összesen körülbelül 400 milliárd forinttal tartoznak a bankoknak, amely a lakossági hitelállomány 7 százalékát teszi ki. Ez az arány tavaly év végén még 10 százalék volt, a devizahiteles válság csúcspontján pedig 20 százalék felett is járt.

A bankok arra törekednek, hogy megszabaduljanak a bedőlt hitelektől – legyenek azok jelzálog- autó- vagy egyéb lakossági hitelek -, így csak az utóbbi 1,5-2 évben nagyjából 600 milliárd forintnyit adtak el ezekből. A pénzintézeteket semmi sem akadályozza abban, hogy így tegyenek, ugyanis a magyar jogszabályok szerint az ügyfelek nem szólhatnak bele abba, hogy a bankjuk eladja-e, és ha igen, akkor kinek adja el a velük szembeni lejárt tartozást. Sőt, ennek a lehetőségét még a hitelszerződésbe sem kötelező belevenni.

Fontos azonban, hogy a követeléskezelési tevékenység szintén az MNB felügyelete alá tartozik, tehát egy szabályozott piacról van szó. Az adós nem kerülhet előnytelenebb helyzetbe, mint amilyenben a tartozás eladása előtt volt.

error: Content is protected !!