Márciusban indulhat a 2017-es Otthon Melege Program

Korábbi cikkünkben tévesen jelent meg, hogy péntektől már ingyen lecserélhetőek a nagyháztartási gépek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már az idei Otthon Melege Program véglegesítésén dolgozik, de az indítás pontos dátumát még nem tudni.

A tervek szerint márciusban írják ki az Otthon Melege Program idei két alprogramja közül az egyiket, mely keretében igényelhető majd támogatás fűtési eszközök korszerűsítésére, és még tavasszal kiírásra kerül a másik alprogram, mely nagyháztartási gépek cseréjére lesz majd igényelhető.

A teljes ár 45 százaléka igényelhető

A nagyháztartási gépek cseréjéhez – a két évvel ezelőtti programhoz hasonlóan – várhatóan az összeg 45 százalékát lehet majd támogatásként megigényelni. Ez azt jelenti, hogy egy százezer forintot érő mosógéphez nagyjából 45 ezer forintnyi támogatás kapható, a fennmaradó összeghez az NGM új programjában hitel igényelhető.

Energiahatékonysági hitel is lesz

Már február 24-én, pénteken megjelenik azonban EU-s forrásból a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetendő nulla százalékos, lakossági energiahatékonysági hitel, melyre a kérelmeket áprilistól lehet benyújtani. A 0 százalékos lakossági hitelprogramot energiahatékonysági felújításokra lehet majd igénybe venni, melyhez legalább 10 százalék önerő lesz szükséges, a további 90 százaléknyi rész pedig kamatmentes forrásként áll a nyertes pályázó rendelkezésére. Családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető. Társasházak, lakásszövetkezetek számára az igényelhető forrás alsó határa 500 ezer forint lesz.

Kétmillió forintig nem szükséges hitelfedezetet biztosítani. Amennyiben a hitelösszeg meghaladja a kétmillió forintot 70 százaléknyi fedezetet kérnek. Az MFB pontokon igényelhető forrás maximum futamideje 20 év.

A hamarosan induló Otthon Melege Program támogatásával kombinálható lesz az NGM által meghirdetett energiahatékonysági hitelprogram, továbbá lakástakarék megtakarítás mellé is igénybe vehető lesz.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*