Minden hatodik szülő dolgozik a gyes, illetve a gyed mellett!

Minden hatodik szülő dolgozik a gyes, illetve a gyed mellett!

A foglalkoztatási adatok javulása, valamint a fizetések folyamatos emelkedése mellett egyre kisebb a férfiak és a nők bére közötti különbség Magyarországon.

Ma már minden hatodik szülő dolgozik harminc órát meghaladó munkaidőben a gyes, illetve a gyed mellett – mondta a Magyar Időknek adott, hétfőn megjelent interjújában a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója.

Szalai Piroska elmondta: a foglalkoztatási adatok javulása, valamint a fizetések folyamatos emelkedése mellett egyre kisebb a férfiak és a nők bére közötti különbség Magyarországon. A minap közzétett 2015. évi Eurostat-adatra hivatkozva hozzátette: a nemek közötti bérkülönbség a 2012-es 20,1 százalékról mára 14 százalékra csökkent Magyarországon, ezzel jóval az európai uniós átlag alá került. A mutató értéke 2015-ben Svédországgal azonos lett, így elmondható, hogy ebben a szegmensben is az EU legjobbjai közé kerültünk. A 28 tagállam összesített értéke 16,3 százalék volt 2015-ben, amely ráadásul az elmúlt három évben mindössze egy százalékponttal mérséklődött.

A miniszteri tanácsadó arról is beszélt, hogy az Eurostat mellett érdemes figyelni az OECD nemek közötti fizetéskülönbség-vizsgálatára is, amely az uniós statisztikai hivataltól eltérő módszerrel készül. Az OECD nem átlagot von, hanem a középső értéket – a mediánt – vizsgálja. Ez azt mutatja, hogy a nők és a férfiak közötti, bérsorrendbeli középső érték között mekkora az eltérés, e szerint a módszer szerint folyamatosan Európa élvonalában vagyunk – mondta a lapnak.Forrás:hirado.hu

 

error: Content is protected !!