Mindenkinek megszűnhet a TAJ-kártyája

Mindenkinek megszűnhet a TAJ-kártyája

A turizmus mellett az e-közigazgatás is Rogán Antal minisztériumához fog tartozni ezután. Miniszterjelölti meghallgatásán a régi-új miniszter közölte: a jövő feladata lesz, hogy minden magyar állampolgár digitális személyazonosítóval rendelkezhessen, és lesz demográfiáról szóló nemzeti konzultáció is.

Az e-Személyi egy új, fokozatosan bevezetésre kerülő elektronikus személyazonosító igazolvány, amelyet idén év elejéig már több mint 2,6 millió hazai állampolgár igényelt. Bár az emberek többsége még csak személyazonosításra használja, már az okmányhoz kapcsolódó utazási funkció is elérhető, és idén már a TAJ-kártyát is kiválthatja az új plasztikkártya.

A e-Személyi legfontosabb jellemzője, hogy a kártyához speciális tárolóelem tartozik, így alkalmas az elektronikus személyazonosításra, ezáltal az elektronikus ügyintézésre is. Multi-applikációs eszköz, használatához tehát több szolgáltatás is kapcsolódik. Az igazolvány kiadására irányuló kérelem elbírálásának határideje – ha a beérkezett adatok alapján a tényállás tisztázott – 8 nap, egyéb esetekben 20 nap. Az új személyazonosító okmány érvényességi időtartama 18 év felettieknek 6 év, míg a 12-18 év köztieknek 3 év, 12 alattiaknak pedig vagy 3 év, vagy legkésőbb a 12. életév betöltésének időpontja.

Vélhetően ennek kiterjesztéséről beszélt Rogán Antal is, amikor meghallgatásán az Index beszámolója szerint a jövő feladatai között említette, hogy

minden magyar állampolgár digitális személyazonosítóval rendelkezhessen.
Rogán azt is elmondta, hogy a nemzeti konzultáció “a kormányzásuk egyik alappillére”. A műfaj megmarad, lesz demográfia témáról szóló konzultáció, és szükség esetén bevándorlással kapcsolatos is.
error: Content is protected !!