Minimálbér 2019 – Jöhet az európai minimálbér!

Minimálbér 2019 – Jöhet az európai minimálbér!

Magyarországon is bevezethetik az európai minimálbért 2019-től >>>

Nincs felső határ Németországban a menekültek befogadásában, ha a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ismét kormányra lép a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével – jelentette ki Martin Schulz, az SPD elnöke vasárnap Bonnban a párt rendkívüli kongresszusán, amelyen eldöntik, hogy elkezdjék-e a hivatalos koalíciós tárgyalást a CDU/CSU-val.

A közös kormányzásról folytatott előzetes egyeztetés eredményét összefoglaló megállapodásról “legendák” kezdtek terjedni, amelyekkel szemben az igazság az, hogy “a szociáldemokrata párttal semmi esetre sincs felső határ a menekültek számára” – emelte ki Martin Schulz.

Az elnök arról is beszélt, hogy véget kell vetni a megszorításokon alapuló politikának és a neoliberális szellemiségnek Európában, és ezt elérheti a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), ha ismét kormányra lép.

Mint mondta, a “közömbösség politikáját” fel kell váltania a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelemnek, és el kell érni egy európai “szociális paktumot” is, amely a többi között tartalmazza az “európai minimálbérek” bevezetését 2019-től. 

Fel lehet építeni az európai valutaalapot is, amely “a gyakorlatban valósítja meg a szolidaritást, és nem megszorításokról prédikál” – idézte az MTI a pártelnök, aki a hivatalos koalíciós tárgyalás elkezdése mellett érvelt beszédében.

A magyar minimálbér 2018-ban bruttó 138 ezer forint, ami nagyjából 445 eurónak felel meg – derül ki a statiszikai adatokból. Ezzel a legalacsonyabb minimálbért adó államok közé tartozunk Európában. A legkisebb összeget – kevesebb, mint 250 eurót – Bulgáriában fizetik, a legtöbbet – mintegy 2000 eurót – pedig Luxemburgban. A bérkülönbség kiegyenlítése komoly kihívást jelentene az uniónak: a teljes felzárkóztatásban nem érdemes bízni (mivel a minimálbér alapesetben nem csak politikai akarat kérdése, hanem az adott gazdaság termelékenységétől is függ annak összege), de a bérszintek közelítése megvalósítható. Amivel a magyar munkavállalók csak jól járhatnának.
error: Content is protected !!