Minimálbér-emelés-2019: akár 30 ezer forinttal is nőhet a nettó minimálbér >>>

Minimálbér-emelés-2019: akár 30 ezer forinttal is nőhet a nettó minimálbér >>>

Ismét tárgyalt egymással a kormány, valamint a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek a jövő évi bérekről. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keddi fordulóján azonban tapodtat sem közeledtek az álláspontok, tudtuk meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökétől, Kordás Lászlótól. Annyi előrelépés történt, hogy a munkáltatók és a munkavállalók is megfogalmazták, mit tekintenek tárgyalási alapnak.

A bértárgyalásokon három kritikus pont van:

A cafeteriában nem engedett a kormány

A szakszervezet és a munkavállalói érdekképviseletek egyaránt azt szeretnék, hogy a cafeteria kérdésében engedjen a kormány, vagyis maradjon a kedvezményes adózás, ne kelljen helyette bérként adózni a népszerűbb munkáltatói juttatásoknál. Ez nem jó a munkáltatóknak sem, mert magasabb lesz az adóterhük, és a dolgozóknak sem, mert szja-köteles lesz számos juttatás, ami a nettó értéket csökkenti – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. A kormány álláspontja azonban nem változott, vagyis a bért preferálnák, a juttatásokat visszaszorítanák. A kedden, éppen a VKF-ülés alatt elfogadott őszi adócsomag is ezt tükrözi.

Rákérdeztünk, mit szól a szakszervezet ahhoz, hogy engedményként az önkéntes pénztárakba utalt munkáltatói hozzájárulás után is jár majd a 20 százalék adókedvezmény, nem csak az egyéni befizetésekre. Így kompenzálja a kormány, hogy ezen juttatások után is szja-t kell fizetniük jövőre a dolgozóknak. Kordás László így reagált:

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!
error: Content is protected !!