Mire jó az új személyi ? Az új igazolványunk sok mindenre jó ! Mutatjuk a részleteket >>>

Mire jó az új személyi ? Az új igazolványunk sok mindenre jo ! Mutatjuk a részleteket.

Január elejétől Magyarországon már nem állítanak ki egyszerű személyi igazolványokat, a 2001-ben bevezetett sima kártyát az e-kártya váltotta le, amely több okmányt egyesít magában.

Az e-kártyát két dolog miatt vezeti be a kormány: egyrészt egyszerűsíti az életet azáltal, hogy személyiként, utazási okmányként, elektronikus aláírásként és tajkártyaként is használható, másrészt viszont az állam számára előnyös, mert lehetővé teheti az állampolgárok biometrikus azonosítását.

Egy igazolványunk lesz, amiben benne lesz minden

Januártól jön az e-kártya, ami a személyi igazolvány, a lakcímkártya, a tajkártya és az adókártya adatait is tartalmazni fogja. Jó ez nekünk?Tovább

Az ilyen típusú okmányok léte nem újdonság, Európa számos országában kísérleteznek hasonlókkal, de országonként eltérő, hogy milyen funkciókat vonnak össze, és kötelező-e vagy fakultatív a kártya kiváltása. A sokoldalú okmánnyal kapcsolatos előzetes infókról és adatvédelmi aggályokról ebben a cikkünkben olvashat bővebben

Az ujjlenyomatot egyelőre megúszhatjuk

A BM tájékoztatása szerint január óta mintegy 220 ezer új személyit igényeltek, az állampolgárok 60 százaléka kérte, hogy az ujjlenyomatát is tárolják az okmányon. Az első néhány nap után, amikor az igénylések száma csak ennek töredéke volt, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke még 80 százalékról beszélt a köztévében. Az azóta eltelt időben úgy látszik, ez visszaesett, de tulajdonképpen már az is érdekes, miért választja bárki azt a lehetőséget, hogy megadja, miközben nem kötelező.

Az eredeti tervezetben még az szerepelt, az állampolgár „köteles tűrni”, hogy levegyék az ujjlenyomatát, de ezen később finomítottak, és végül csak az adja meg, aki akarja. Erről mondjuk nem mindenhol tájékoztatják a gyanútlan igénylőt; a XV. kerületi esetben például előzetes érdeklődés nélkül, magától értetődően kérték kollégánktól, hogy nyújtsa oda a kezét, amit meg is tett. Az ujjlenyomatvételt kérők aránylag magas száma mögött talán részben az állhat, hogy nem mindenhol tudatják ennek opcionális jellegét.

Az egyébként egyelőre nem biztos, hogy végleg megússzuk a kötelező ujjlenyomatvételt, ugyanis a kormány nyitva hagyott egy kiskaput: rögzítették, hogy jövőben egy új jogszabály még kötelezővé teheti az ujjlenyomatadást, és a lenyomatok használatát akár rendőrségi eljárásokban.

Még ne dobja el a tajkártyát

Az új kártya birtokosait bizonyára az érdekli a legjobban, hogy akkor most elsüllyeszthetik-e a fiók mélyére a többi igazolványt, amit kivált. A válasz egyelőre sajnos nem, ugyanis az e-kártya csipjén tárolt információk leolvasásához külön szerkezetre van szükség, ez pedig még jó darabig nem lesz mindenhol. Rádiófrekvencia-alapú csipkártya leolvasására szolgáló eszközt sok különböző gyártó készít, de az e-kártyákhoz egyelőre ezek közül csak három típust ajánl a minisztérium, mivel ezek kompatibilisek biztosan a kezelőszoftverrel.

Az új kártya egyébként a bürokráciacsökkentő törvénycsomag jegyében ingyenes, bárki igényelheti, akinek 60 napon belül lejár vagy megrongálódott a személyije. A fentebb felsorolt funkciókon kívül online ügyintézésre is alkalmas lehet a kártya az elektronikus aláírás segítségével, ha ezt kéri az ügyfél. Ehhez azonban az igénylőnek is be kell szereznie egy leolvasót otthonra, és telepítenie kell a kártyakezelő alkalmazást a számítógépére, cserébe a későbbiekben jelentősen megkönnyítheti az életet. Az eSzemélyi Kliens névre hallgató program egyelőre tesztelés alatt áll, úgyhogy a letöltéssel még várni kell. Az eddigi tapasztalatok szerint az igénylők hetede kérte elektronikus aláírással a kártyát.

Az e-kártyával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala is összeszedte honlapjának egy aloldalán, amit ide kattintva érhet el.

error: Content is protected !!