MOSTANTÓL BÁRKI KÉRHETI AZ ADÓSSÁGELENGEDÉST! A TARTOZÁS 95%-ÁT ELENGEDHETIK!

Fantasztikus hír! Mostantól bárki kérheti az adósságelengedést!!!

Korábban csak azok adhatták be kérelmüket, akiknek már az ingatlanuk elvesztésével is reálisan számolniuk kellett, most már minden olyan adós sikerrel kérheti felvételét a rendszerbe, aki megfelel a jogszabály általános követelményeinek.

Nézzük tíz pontban, melyek a legfontosabb tudnivalók a magáncsődről:
A csődvédelem önkéntesen igényelhető.

2015. szeptember 1-jétől a nem fizető jelzáloghitelesek, 2016. október 1-jétől bárki igénybe vehet, 2017-ben pedig már könnyített feltételekkel lesz igényelhető az adósságelengedés! Még nincsenek meg a megújított lehetőségek, amit hírt kapunk róla, jelentkezünk a hírrel!

Olyan személy igényelheti, akinek a tartozása (nem a hitele összege!) legalább 2 millió és legfeljebb 60 millió forint.

Akkor igényelhető, ha az adós legalább 500 000 forintnyi (kamatokkal és járulékokkal növelt) tartozása 90 napnál régebb óta áll fent. A tartozások között lennie kell legalább egy hitelnek is.

Csak akkor igényelhető, ha az adósság összege az igénylő csődvagyonának 100% és 200% közötti részét teszi ki. A csődvagyon az ingóságok és ingatlanvagyonok összege, továbbá a következő öt évben várható bevétel összege.

A magáncsőd időszaka alatt az adós kevesebbet törleszt, mint amennyit kellene. A csődvédelem lejártakor a megmaradt tartozást elengedik. Az engedmény akár 95% is lehet.
A csődvédelem alatt csődbiztos felügyeli az igénylő, a hozzátartozói és a vele egy háztartásban élők költéseit. Egy-, két- és háromfős családok esetén fejenként a legkisebb öregségi nyugdíj másfélszeresét költhetik el szabadon (vagyis három fő esetén kb. 120 000 forintot), négy főtől pedig csak a legkisebb öregségi nyugdíj összegét családtagonként (4 fő esetén szintén kb. 120 000 forint). Ennél nagyobb költéshez a csődbiztos beleegyezése szükséges.

Pénz bankjegy forint húszezer forint
20090321
Fotó: Marton Szilvia / Napi Gazdaság

A csődvédelem alapesetben 5 évre szól, de meghosszabbítható 7 évre. Egy személy életében egyszer veheti igénybe a csődvédelmet.

Ha valaki bármilyen formában csal, azt örökre kizárják a csődvédelemből.

Az adósnak vállalnia kell, hogy ha nincs munkája, keres. Fontos továbbá, hogy nem viselkedhet úgy, hogy magatartása miatt megbüntessék, elbocsássák stb. – vagyis csökkenjen a törlesztőképessége.

Folyamatos az érdeklődés a családi csődvédelem iránt, október elején már túllépte az ötszázat az ügyek száma – írja a Magyar Idők.

A lap szerint ütemesen emelkedik a magáncsődöt jelentő állampolgárok száma. Az adósmentő megoldás tavaly szeptemberben lépett életbe, tavaly novemberig csupán 145 eljárást kezdeményeztek a magánszemélyek.

Az igazságügyi tárca most a Magyar Idők kérdésére közölte: október elejéig 511 eljárás indult meg.
A minisztériumnál megjegyezték, hogy a több mint félezer csődvédelem 1200 magánszemélyt óv meg az anyagi ellehetetlenüléstől.
Az érintett adósok mellett ugyanis majdnem háromszázra rúg az adóstársak száma és hasonló nagyságú a közeli hozzátartozók csoportja is.

A számok a közeli időszakban biztosan emelkedni fognak, mert október elsején megnyílt az adósmentő lehetőség újabb szakasza.