Műszaki vizsga árak 2018 – mennyibe kerül egy műszaki 2018 Január 1-től?

Műszaki vizsga árak 2018 – mennyibe kerül egy műszaki 2018 Január 1-től?

Kötelező a gépjárművek időszakos műszaki vizsgálata. A díjakat a műszaki vizsgaállomások a közlekedési hatóság által megállapított díjak függvényében határozzák meg. Jelentős díjemelkedésre nem feltétlenül kell számítani és a vizsgáztatással foglalkozó vizsgaállomások árai sem térnek el jelentősen. Ha le van járva a műszaki, akkor hiába van kötelező felelősségbiztosításunk, egy baleset esetén nem fog fizetni a biztosítónk.

Minden autós érdeke, hogy az utakon olyan gépjárművek közlekedjenek, melyek műszakilag kifogástalan állapotban vannak. A biztonság iránti igény azonban sokszor korántsem tűnik ennyire fontosnak, ha a saját autó műszaki vizsgájáról, és persze az ezzel együtt járó költségekről van szó. Elmenni a kérdés mellett semmiképpen sem lehet, és nem pusztán a várható szankciók, hanem a felelősségteljes közlekedés miatt sem. Bár korábban voltak olyan híresztelések, melyek szerint jelentős drágulás várható a műszakik árával kapcsolatban, de a vonatkozó javaslatok nem kerültek megszavazásra.

A személygépkocsik vizsgáztatásának ára településenként eltérően 17.000. és 24.000.-Ft között változik.

A műszaki vizsgáztatáshoz az alábbi okmányok kellenek: Forgalmi engedély, kötelező biztosítás befizetéséről szóló készpénzátutalási megbízás feladóvevénye, jogosítvány vagy személyi igazolvány. Ha pedig nem személyesen intézi a tulajdonos, akkor egy meghatalmazás a tulajdonostól (két tanúval, meghatalmazó és meghatalmazott adataival).

A műszaki vizsga előtt az alábbiakat kell ellenőrzés alá venni: szélvédőket (repedések, sötétítő csík magassága miatt) és az ablaktörlőt. Lökhárítók, fényszórók, hátsó lámpák, tükrök, stb.) és a korróziót. A fényszórót, ködlámpát, féklámpát, pót féklámpát, indexet; kürtöt; fékek állapotát és hatásfokát (kézifék, fékbetét vastagság, tárcsa kopottság, fékerő különbség). Lengéscsillapítókat; futóművet (gömbfejek, gumi szilentek, porvédő gumik, féltengelyek), kipufogó rendszert; üléseket és a biztonsági öveket; gumiabroncsokat és felniket, valamint a biztonsági kiegészítőket (izzókészlet, egészségügyi csomag, elakadás jelző háromszög).

A vizsgáztatás során az autó minden fenti részletének rendben kell lennie, mert ha valami nem felel meg a követelményeknek, akkor nem fog átmenni az autó a műszakin. Vannak még további követelmények is a gépjárműveknél, mint az, hogy leültetett autó nem fog átmenni, valamint fóliázott autónál csak TÜV bizonylatos fólia az elfogadott…stb. A műszaki vizsga akadályainak sikeres vétele után a forgalmi engedélybe bejegyzésre kerül egy pecséttel az új érvényességi időpont. (Az erre vonatkozó címkét és plakettet a rendszámra ragasztották fel korábban, de ez megszűnt). Mindez szükséges ahhoz, hogy legálisan vehessünk részt a közlekedésben.

Annak érdekében tehát, hogy jó eséllyel menjen át az autó a műszakin, fontos, hogy előtte átnézesse szerelővel, aki pontosan tudja, hogy melyek azok a sarkalatos pontok, melyet problémát jelenthetnek a műszaki vizsga során. Az alkatrészek ellenőrzése legalább olyan fontos, mint a fékek, a motor kifogástalan működése, a lengéscsillapító állapota, a lámpák és tartaléklámpák funkcionálása, vagy az évszaknak megfelelő abroncsok, melyek esetében természetesen a profilmélység mellett sem mehetünk csak úgy el.

Ajánlott kihasználni azt a harminc napos lehetőséget, mely rendelkezésünkre áll még a műszaki lejárta előtt arra, hogy megcsináltassuk az újat, s ha valamilyen hiányosság akad, akkor ez ellen még tehetünk a fordulónapig, elkerülve ezzel annak kellemetlenségét, hogy forgalmi nélkül maradjon járművünk.

Ha eladásra kerülne az autó, érvényes műszaki nélkül még az új tulajdonost sem fogják átírni. Ha utólag felszeretek egy autóra vonóhorgot, akkor az újra le kell vizsgáztatni.

KPM vizsga és a műszaki

A kettő nem ugyanaz, mert a KPM vizsgát a Nemzeti Közlekedési Hatóság helyileg illetékes kirendeltsége végzi a saját műszaki vizsga állomásain és nem végez előzetes állapotfelmérést, ebből adódóan, ha a sikertelen lesz a vizsga, akkor azonnal le is veszik a rendszámot az autóról, ami ezáltal kikerül a forgalomból, vagyis újra forgalomba kell helyeztetni újabb vizsgáztatás keretében. Igaz, hogy ennek a fajta vizsgáztatásnak az ára kevesebb mint a műszaki vizsgáé, mert nincs 17 ezer forint, viszont ha nem muszáj, ne csináltassunk KPM vizsgát, maradjunk a hagyományos műszaki vizsgáztatásnál. Persze, ha alaposan átvizsgáltattuk előtte az autót, akkor nem lehet akadálya egy KPM vizsga. vannak esetek, mikor kötelező a KPM vizsga, nem választhatunk: Ilyen, ha külföldről hozunk be járművet, vagy ha forgalomba helyezést szeretnénk, vagy át lett alakítva a jármű (pl. gázüzeművé)..stb.

Környezetvédelmi vizsgálat, zöldkártya

Mivel 2010-ben megszűnt a zöldkártya rendszer, így mostmár a műszaki vizsgáztatással együtt végzik el a járművek környezetvédelmi vizsgálatát.Nincs mostmár színes plakett, matrica, sem semmi. 2010. január 1-én megszűnt a környezetvédelmi igazolólap és annak érvényessége is, így a gépjárművek környezetvédelmi ellenőrzését az időszakos vizsgálat határidejéhez igazodva kell ezentúl elvégezni. A környezetvédelmi mérés érvényességi ideje a műszaki vizsga érvényességgel egyezik meg a továbbiakban. Ez azért is hasznos és jelentős változás az autósokra nézve, mert nem két helyre kell ezután járni az autóval két különböző időpontban, hiszen a műszaki és a környezetvédelmi érvényességi idő eltért egymástól. Mostmár a forgalmi engedélyben lévő bejegyzések tanúsítják, hogy az autóval minden rendben van.

error: Content is protected !!