Nyugdíjemelés 2019: az infláció mellett a nyugdíj és az átlagbér is emelkedik >>>

Nyugdíjemelés 2019: az infláció mellett a nyugdíj és az átlagbér is emelkedik >>>

A tavaly összeborulás után újra összekürtölte az ellenzéki pártokat a nyugdíjasok egyesülete, hogy tegyenek javaslatot a költségvetés idősekre vonatkozó részének megváltoztatására.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület felkérte az ellenzéki pártokat, hogy módosító indítványok benyújtásával próbálják megváltoztatni a jövő évi költségvetés nyugdíjasokra vonatkozó részét – írja a Népszva.

Pozitív választ a DK-tól, az LMP-től, a Párbeszédtől, az MSZP-től és a liberális képviselőtől kaptak. A fő cég az úgynevezett svájci indexálás bevezetése lenne, amely az infláció mellett az átlagbér emelkedésével is számol a nyugdíjak növelésénél.

A nyugdíjak reálértéke 2011 és 2017 között tíz százalékkal nőtt, miközben a 2010 és 2017 között a reálbérek közel 38 százalékkal bővültek. A nyugdíjasok nem értik, mi az oka ennek az elmaradásnak. A magyar dolgozó átlagosan 210 ezer forintot vihet haza, miközben az átlagnyugdíj az idei emelés után 128 ezer forint. A nyugdíjminimum 2009 óta 28,5 ezer forint. Ha ezt megemelné a kormány, akkor egy sor hozzá kötött szociális juttatást is növelnie kellene.

Kapcsolódó cikk: Nyugdíjemelés

Egyedül azt a kedvezményt sikerült elérniük a nyugdíjasoknak – vagy inkább a munkaadói lobbinak -, hogy a kormány a szociális hozzájárulási adóról szól törvényjavaslatba bevette az adómentességet élvezők körébe azokat a nyugdíjasokat is, akik a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkahelyeken egészítik ki a nyugdíjukat. Nekik a járulékot, munkaadójuknak a az adót nem kell megfizetniük jövő januártól.

error: Content is protected !!