Önkéntes nyugdíjpénztár összehasonlítás, hozamok 2018

Önkéntes nyugdíjpénztár összehasonlítás, hozamok 2018 >>>

Így kaphatsz évente 150 ezer forint ingyenpénzt a nyugdíjad mellé.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál éves szinten igénybe vehetünk a befizetésünkkel arányosan 20 százalékos adójóváírást, ami nem lehet több, mint 150 ezer forint. Fontos tisztában lenni azzal, hogy százezrek, sőt, milliók múlhatnak azon, hogy a rengeteg ajánlat közül a legjobb pénztári megtakarítási formát válasszuk ki.

A Portfolio.hu segítségével megtudhatjuk, hogy a nyolc legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztárnál, milyen költségek mellett, milyen hozamú pénztári portfóliókat érhetünk el.

Ha az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításunkat rendszeresen fizetjük, alapvetően három lényegesebb költségelemmel találkozhatunk:

• A taggá válás költsége,
• A befizetésünkből levont sávos költség, amely a likviditási alapba kerül
• valamint ki kell még fizetnünk a befektetési szabályokban, alapszabályokban többnyire nem megtalálható mögöttes, a portfólióra terhelt vagyonarányos költségeket.

A Portfolio.hu megvizsgálta a nyolc legnagyobb taglétszámmal rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárat és arra a következtetésre jutott, hogy a taggá válás költsége minimális, alig párezer forint, de van, ahol ingyenes.

Úgy lehet csökkenteni az ezen felül kifizetendő, látszólag magas, sávos költségelvonást, hogy az önkéntes pénztári megtakarításunkba magas tagdíjat fizetünk évente, mert minél nagyobb összeget fizetünk be, a teljes befizetésre terhelt arányos költségelvonás annál kedvezőbb.

• Havi 5 000-10 000 forintos rendszeres tagdíj befizetés esetén a Honvéd a legolcsóbb,
• havi 20 000 forintos rendszeres tagdíj befizetése esetén az Aegon,
• havi 25 000 forintnál az Aegon és a Prémium,
• havi 50 000 forintnál megint csak az Aegon a legolcsóbb,
• havi 100 000 forint és efölötti befizetés esetén a Honvéd a legkedvezőbb, mert ez a pénztár már nem számít fel plusz költséget 350 ezer forintos éves befizetés felett
A nyugdíjpénztárak alapszabályaiban és a webes hirdetményeiben nagyon sok esetben nem derül ki, hogy milyen költséget fizetünk ki közvetetten a befektetési portfóliók kezeléséért, de ezeket az információk leszűrhetők az MNB bruttó és nettó hozamadataiból.
Ezek alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy:
• a portfólióra a vagyonarányos költségek 1% alatti terhelést jelentenek, ami viszonylag alacsonynak mondható más hasonló befektetések, például alapokhoz, képest,
• kockázatkerülő befektetések sokkal olcsóbbak, mint a kockázatvállaló , dinamikus portfóliók
• az Allianznál és az OTP-nél találhatjuk meg a legdrágább alapokat, a Honvéd közszolgálati nyugdíjpénztárnál található meg a legtöbb kifejezetten olcsó alap, de a Generalinak és az MKB-nak is van ennél olcsóbb alapja.
Természetesen nem lehet előre tudni azt, hogy a nyugdíjcélú megtakarításunk mekkora hozamot ér majd el, de általában erre vonatkozóan értékes információkhoz juthatunk a múltbéli adatokból.

error: Content is protected !!