Óraátállítás-2019: ekkor lesz napfelkelte és napnyugta az új rendszerben

Óraátállítás-2019: ekkor lesz napfelkelte és napnyugta az új rendszerben

Ha Magyarország a nyári időszámítást választja az új rendszerben, akkor december végén és január elején nagyon későn, 8 óra 30 perc körül kel majd fel a nap, cserébe viszont nem lesz olyan nap az évben, amikor sokkal korábban menne le a nap, mint délután 5 óra. Téli időszámítás alkalmazása esetén felkészülhetünk nyáron a hajnal 4 előtti napfelkeltékre erről itt írtunk.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének mai nyilatkozatából kiderült, hogy a megkérdezett uniós állampolgárok döntő többségének akarata alapján az óraátállítás eltörlését fogja javasolni a Bizottságnak és erről még ma dönt a testület.

Az még kérdéses, hogy pontosan mikor jöhet az új rendszerre való átállás, azt viszont tudni lehet, hogy a gyakorlatban a tagállamoknak joguk lesz eldönteni, hogy a nyári vagy a téli időszámítást vezetik be tartósan.

Amennyiben a Bizottság az óraátállítás eltörléséről határoz, akkor Magyarország előtt is nyitva áll majd a kapu, hogy eldöntse, melyik időszámítást kívánja alkalmazni. A következő táblázat azt mutatja, hogy a jelen pillanatban érvényes nyári időszámítás megtartása esetén hogyan alakulna a napfelkelték és napnyugták időpontja az év folyamán. Fontos: az időpontok Budapestre, egészen pontosan a 19°-es hosszúsági körre vonatkoznak. Ettől nyugati irányba maximum +12 perccel, keleti irányba -16 perccel térhetnek el az országban az időpontok.
Óraátállítás: ekkor lesz napfelkelte és napnyugta az új rendszerben

Vastagon vannak kiemelve azok a dátumok, amelyeket érint a téli időszámításra való áttérés megszűnése.

Az október utolsó vasárnapján szokásos visszaállítás híján december végén, illetve január elején 8 óra 30 perc környékén fog felkelni a nap, vagyis rengetegen kezdik el a munkát vagy az iskolát sötétben. Cserébe nem lesz olyan nap az évben, amikor sokkal korábban menne le a nap, mint délután 5 óra.

Dönthetünk másképp is

Ha a téli időszámítás mellett teszi le a voksát Magyarország, akkor a következőképp alakulnának a napfelkelték és napnyugták.
Óraátállítás: ekkor lesz napfelkelte és napnyugta az új rendszerben

Ismét vastagon vannak kiemelve azok a dátumok, amelyeket érint a nyári időszámítás megszűnése.

Ebben az esetben a nyári napforduló környékén lennének olyan napok, amikor nagyon korán, hajnali háromnegyed 4 körül kelne fel a nap, cserébe viszont el kellene búcsúznunk az este 8 óra utáni naplementéktől.

1 Comment on "Óraátállítás-2019: ekkor lesz napfelkelte és napnyugta az új rendszerben"

  1. Dr.Vuics Tibor | 2018-09-02 at 10:47 | Válasz

    Sehol ne legyen óraállítgatás- egységesen!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*