Óriási siker: olcsó lejárt szavatosságú élelmiszerek 35 forintért

Óriási siker: olcsó lejárt szavatosságú élelmiszerek 35 forintért >>>

Friss hír – Karácsony előtt olcsón adnak lejár élelmiszereket >>> Osszátok meg

Egy Magyar élelmiszerlánc is követi a külföldi példát hamarosan.

Egy angliai élelmiszerboltlánc 125 kereskedelmi egységében kezdi meg lejárt szavatosságú élelmiszereket árusítását. A projekt csak a nem romlandó árukra terjed ki, mint például a rizs vagy a tészták.

Az angol kormányt és a kiskereskedelmi szektort a közelmúltban heves kritikák érték a környezetvédő aktivisták részéről amiatt, hogy túl sok élelmiszer végzi a szemétben.
A East of England Co-op, mely független az ismert Co-operative Grouptól, 125 boltjában kezdi meg olyan nem romlandó áruk értékesítését, melyek már szárazabbak a kelleténél, de még fogyaszthatók.

A pilotprojektben például rizst és tésztákat árusítanak akár olyan alacsony összegért is, mint 10 cent (35 forint).

A cég vezérizgatója a sajtónak elmondta, 14 boltjukban már kipróbálták a kiárusításnak ezt a módszerét, és nagyon sikeres volt az akció. Órákon belül elfogytak az árucikkek. Úgy látszik, az angol fogyasztók is árérzékenyek, nem csak a magyarok.

„Vásárlóink nagy része megérti, hogy ezek az élelmiszerek továbbra is fogyaszthatók, és méltányolják, hogy lehetőségük van a spórolásra”, mondta Roger Grosvenor, aki hangsúlyozta, hogy az akciót nem azért találták ki, hogy még nagyobb forgalmat termeljenek.

A leárazás nem terjed ki a romlandó élelmiszerekre, mint például a húsok, zöldségek és gyümölcsök.

Angliában a szavatossági idő (best before) jelzése arra vonatkozik, hogy mely időpont után nem optimális a minősége a terméknek, de még mindig fogyasztható. A szavatosság lejárta után legfeljebb egy hónapig árusítják még ezeket az élelmiszereket.

Az angol élelmiszerbiztonsági hivatal (FSA) statisztikái szerint az angliai élelmiszergyártó és -kereskedelmi szektor évente 1,9 millió tonnányi terméket és termést dob ki hulladékként. Ebből 1,1 millió tonna kidobását megelőzhetnék, például olyan akciókkal, mint az East of England Co-op leárazása.

error: Content is protected !!