Örökbefogadási díj 2019

Örökbefogadási díj 2019

Novemberben szavazhat a parlament az örökbefogadási szabályok módosításáról, például extra juttatásokkal könnyítenének a szülők helyzetén. A várakozási listán szereplők száma csaknem másfélszerese lett a négy évvel korábbinak.

Még szeptemberben benyújthatja az Országgyűlésnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt a törvényjavaslatot, amely felülvizsgálja az örökbefogadással kapcsolatos szabályozást. Például bevezetnék az örökbefogadói díjat, valamint az anyasági támogatáshoz hasonló lehetőséget biztosítana az örökbefogadó szülők számára a magasabb életkorú gyermekek örökbefogadása esetén – derül ki a parlament oldaláról. A részletek még nem ismertek, de a tervek szerint már novemberben szavazhatnak róla a képviselők.

A Magyar Nemzet tavaly áprilisban írt arról, hogy jelenleg hatályos szabályozásnál hatékonyabban ösztönözheti a gyermekek örökbefogadását a kormány. A lap szerint az örökbefogadási díj feltétele lenne, hogy az örökbefogadó a gyermek nevelésbe vételének napját megelőző két éven belül rendelkezzen 365 napon át tartó biztosítással. Az örökbefogadói díj a neveléstől számított 168. napig – vagyis közel fél évig – járhatna, összege megegyezne a csecsemőgondozási díjjal, csakhogy ez nemcsak újszülött baba esetén járna, hanem a gyermek életkorától függetlenül, közvetlenül az örökbefogadás után.

A rendelkezésre álló statisztikák szerint Magyarországon évente átlag 2000 gyermeket tartanak nyilván örökbe fogadhatóként – írta a Zoom.hu. A szám 2005 és 2011 között szinte egyáltalán nem változott, mivel körülbelül ugyanannyian kerülnek be a rendszerbe, mint ahány gyermeket magukhoz vesznek. Utóbbi 2011-ben 808 gyermek esetében teljesült, azóta ez a szám lassan, de folyamatosan emelkedik. Árulkodó viszont az, hogy örökbe fogadható gyermekek között igen magas a 10 évnél idősebbek és a fogyatékkal élők aránya.

Az elmúlt négy évben jelentősen emelkedett az örökbefogadásra alkalmasnak nyilvánított személyek száma is: 2017 végén már 2700-an rendelkeztek alkalmassági határozattal, így a várakozási listán szereplő szülők száma csaknem másfélszerese lett a négy évvel korábbinak. A statisztika szerint tavaly a legtöbb gyermeket a fővárosban adták örökbe, majd Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye következett. Az örökbefogadási díj 2019-es bevezetése megoldhatja a sok árva gyerek elhelyezési problémáját.

Be the first to comment on "Örökbefogadási díj 2019"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*