Otthon melege program 2020

Otthon melege program 2020

Az otthon melege programra egészen addig lehet pályázni, míg az erre szánt keret ki nem merül, ezért érdemes „készen állni” a megnyíló határidő első napján, hiszen az erre szánt 2 milliárd összeg egyelőre.

2020-ban is több alprogram indul, amiről itt cikkünkben hamarosan beszámolunk, ezért kérjük látogasson ide vissza egy későbbi időpontban!

2014 óta összesen 85 ezer lakást korszerűsítettek a program segítségével, viszont Magyarországon közel 2 és fél millió korszerűsítésre szoruló lakás lehet. 2020-ig pedig csupán 100-200 ezer lakást lehet majd az Eu-s pénzből felújítani. Jelenleg kb. 15 ezer készülék cseréjére lehet elegendő a pályázati összeg.

Az Otthon melege program ezen része a háztartások rezsiköltségeit és károsanyag-kibocsátását hivatott csökkenti. 5 év alatt az alprogramok összesen 35 milliárd forinttal, háztartásokat nézve 320 ezer háztartás energetikai korszerűsítését teszik lehetővé.

2020-ban további Otthon Melege Alprogramok fognak megnyílni.

Kettőről 5 milliárd forintra emeli a kormány az Otthon Melege Program keretösszegét – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára, Weingartner Balázs egy budapesti sajtótájékoztatón.

Szerinte a program sikerességét mutatja, hogy míg tavaly az érintettek 63 ezer pályázatot nyújtottak be, idén ez a szám majdnem megduplázódott. A beérkezett pályázatok területi eloszlásáról pedig megjegyezte, hogy Észak-Magyarországról érkezett be a legtöbb támogatási kérelem.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a szerdán zárult háztartásigép-csere alprogramban 119 ezernél is több pályázatot nyújtottak be, az igényelt összeg pedig elérte az 5 milliárd forintot.

Korábbi cikk:

Az államtitkár elmondta, hogy új pályázattal folytatódik a program, arra szeptember 24-től lehet pályázni. A támogatás a társasházi távfűtéses lakások fűtési rendszereinek szabályozhatóságát szolgálja majd, valamint a radiátorcserét. A keretösszeg 2 milliárd forint.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke az elszámolható költségek 10 és 50 százaléka között lehet, lakásonként maximum 350 ezer, pályázatonként maximum 75 millió forint értékben.

A pályázat részletei az nfsi.hu weboldalon elérhetők el.

Ez a pályázat azért kiemelten fontos, mert Magyarországon még mindig van nagyjából 200 ezer olyan lakás, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható.

A 2014-ben indult Otthon melege programban csaknem 310 ezer háztartásban valósítottak meg energetikai korszerűsítést, amelyek összértéke elérte a 70 milliárd forintot. Ebből 36 milliárd forint a kormány által nyújtott vissza nem térítendő támogatás volt. Az elmúlt években nyújtott támogatásokkal a magyar családok korszerűbbre cserélhették háztartási gépeiket, kazánjaikat, lakásuk vagy házuk nyílászáróit, és jutott forrás a társasházak szigetelésére is.

A fejlesztésekkel évente 300 millió kilowattóra lakossági energia megtakarítást értek el, ez pedig 100 ezer háztartás éves elektromosenergia-fogyasztásának felel meg. A program évi több mint 10 milliárd forint rezsicsökkentést jelentett a lakosságnak.