Pályázatok magánszemélyeknek lakásfelújításra 2018/2019

Pályázatok magánszemélyeknek lakásfelújításra 2018/ 2019

Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó visszatérítendő támogatás

A támogatás célja.Most már vissza nem térítendő konstrukcióval is ki lehet egészíteni a támogatást!

Magánszemélyek épületenergetikai beruházásaihoz szükséges forrás biztosítása a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növelése érdekében.

A támogatás jellege, mértéke

A támogatás fajtája: kamatmentes visszatérítendő támogatás, amely vissza nem térítendő támogatással is kombinálható

A támogatás keretösszege 114,61 milliárd Ft

Támogatást igényelhet

magánszemély, aki:

nagykorú, cselekvőképes, magyar adóazonosítóval rendelkezik magyar állampolgár (vagy legalább egy éve magyar lakcímmel/tartózkodási hellyel rendelkezik)
a korszerűsíteni kívánt ingatlan tulajdonosa/résztulajdonosa, és az ingatlan lakóingatlan illetve a támogatás igénylő lakóhelye vagy ideiglenes tartózkodási helye
társasházak

lakásszövetkezetek

Nem igényelhet támogatást az a magánszemély, aki

aktív KHR-ben nyilvántartott (a passzív nem probléma)
akinek 128.000 Ft-ot meghaladó adó-, vagy köztartozása van (kivéve ha fizetési haladékot kapott)
60 napot meghaladó közüzemidíj-tartozással rendelkezik
akit kizártak a támogatási rendszerekből
Támogatható tevékenységek

Energetikai hatékonyság javulás célzó fejlesztések, és megújuló energia felhasználása.

Elszámolható költségek

1. Energetikai hatékonyság javulást célzó fejlesztések

falak külső-belső hőszigetelése
nyílászárók cseréje-korszerűsítése
az épületek nyári hővédelmének javítása, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítése
fűtési és/vagy használatimelegvíz-rendszerek korszerűsítése (pl. kazáncsere, padló-falfűtés kialakítása, kémény korszerűsítés, stb.)
hővisszanyerő berendezés korszerűsítése
meglévő bel- és kültéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása
2. Megújuló energia felhasználása

napkollektor
napelem
hőszivattyú
brikett, pellet, faapríték, faelgázosító kazánrendszer kiépítése
3. Egyéb elszámolható költségek

projekt előkészítési költségek (max. 5%)
projektmenedzsment (max. 2,5%)
egyéb olyan költségek amik a megvalósítás során felmerülnek
Támogatás összege

Magánszemélyek esetében: 10.000.000 Ft-ig

Társasházak esetében: 7.000.000 Ft/lakásig

A támogatás mértéke: a teljes beruházás költségének 90%

Elvárt önerő mértéke: 10% (amibe beleszámítható a lakás előtakarékossági számla)

Megvalósítás helyszíne: Magyarország

Futamidő: 1-20 év

A támogatás kamata: 0%

Igényelhető vissza nem térítendő támogatás

720.000-1.440.000 Ft-ig, amely egy másik konstrukcióként kapcsolódik a jelen pályázathoz, de felhasználható a megpályázott fejlesztéshez
A támogatáshoz szükséges biztosítékok köre

Biztosíték nyújtása kötelező a támogatás 50%-ára (ingatlan, fizetésiszámla-követelésen alapított óvadék)
Fontos tudnia mielőtt jelentkezik!

A pályázati pénz csak és kizárólag energetikai beruházásokra fordítható, nem szabad felhasználású.
Minden beruházást áfás számlával kell igazolni, amit az erre jogosult kivitelező szakember/vállalkozás adhat.

A mindenkori költségvetési lehetőségek függvényében szoktak kiírásra kerülni lakásfelújítási pályázatok meghatározott célokra magánszemélyek és társasházak számára egyaránt.

Lakásfelújítás pályázat támogatható tevékenységei közé szokott tartozni egyebek közt a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréje, a homlokzatok, födémek hőszigetelése, az épületek nyári hő védelmének javítása, árnyékoló beépítése, a hagyományos (gáz, szén, elektromos áram) energiaforrással működtetett fűtési rendszerek felújítása, átalakítása, valamint a megújuló energiafelhasználás elősegítése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítése. A Pályázatok magánszemélyeknek lakásfelújításra 2018-ban is elérhetőek lesznek, a pályázatok indulási időpontjai még nem ismertek.

Ezen lakásfelújítási célokra lakásonként legfeljebb 3-5 millió forint lakásfelújítási támogatást lehet megszerezni. A legfontosabb cél, hogy az átalakítások a lakásokban érzékelhető, általában legalább 50-60%-os energia-megtakarítást eredményezzenek. A lakásfelújítási célokra igényelhető vissza nem térítendő pályázati forrás elvileg a teljes beruházási érték 40-50 százalékát is fedezheti, a finanszírozás azonban utólagos, tehát ez azt jelenti, hogy legalább ennyi pénzzel a pályázóknak is rendelkezniük kell!

A lakásfelújításra kiírt pályázatok folyamatosan változnak, mind más és más beruházási célra ad állami támogatást.

 

A Nemzeti Energiastratégia azt az ambíciózus célt tűzte ki maga elé, hogy harminc százalékkal kell csökkenteni az épületszektor területén felhasznált energia mennyiségét – jelentette ki a napokban Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár.

A kormány egyből saját munkák elvégzését sürgeti, melyek állami beruházások lennének.

Bencsik János felhívta a figyelmet arra, hogy “ezt az erőteljes energiamegtakarítási szándékot csak akkor lehet megvalósítani, ha az állam jó példával jár elöl, melynek egyetlen útja, ha az állam által finanszírozott közintézmények épületeit felújítják”. Hozzátette: a felújításhoz 9,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a magyar állam, európai uniós közösségi források felhasználásával. Ebből 4,5 milliárd forintot húsz kórház épületének a rekonstrukciójára, 4,7 milliárd forintot pedig felsőoktatási intézmények megújítására fognak elkölteni.

Az államtitkár szerint a beruházásokkal ezen intézmények évente, mintegy 400 millió forinttal tudják csökkenteni a költségvetésük kiadási oldalát. A várható további előnyökről szólva elmondta, hogy ezen épületek esztétikailag is megújulnak, használati értékük is növekszik és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke is csökkenni fog, valamint – fűzte hozzá – gazdaságélénkítő, munkahelymegtartó szerepe is lesz.

A kormány olyan technológiák alkalmazását is támogatja, – mintaértékű programok elindítása érdekében – ahol a legújabb és leginnovatívabb technológiák hazai körülmények közötti telepítésére és kipróbálására kerül sor, mint például geotermikus kazánok, vagy a használati melegvíz napkollektorokkal való előállítása.

Szerkesztő véleménye: Nagyon szép tervek ezek, de miért kellene geotermikus energiákat egy házba beépíteni, ha már van lehetőség arra is, hogy nulla energiával üzemeljen egy épület, illetve a 2020-ban életbelépő EU-s szabály is a passzív épületeket szorgalmazza! A legolcsóbb energia a fel nem használt energia, ezért a legjobb befektetés az, ha olyan épületeket hozunk létre, melyek energia nélkül, vagy minimál energiákkal üzemeltethető.

Az államtitkár elmondta: lakáscélú ingatlanok felújítása, illetve új és energiahatékony otthonok életre segítése érdekében – remélhetőleg júniusban – két konstrukcó kerül meghirdetésre az az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretein belül. Az egyik pályázati kiírás az 1992 előtt épült családi házak felújítását, a másik pedig az új építésű otthonok energiahatékony módon történő megvalósítását fogja szolgálni.

Több millió kazánt kellene újra cserélni hazánkban

A kormány otthonteremtési stratégiájának vitairata három ponton tesz energetikai tárgyú célkitűzéseket. Rövidtávon várhatóan érkezhet egy kazáncsere-program, valamint támogatnák a napkollektorok elterjedését is. Az NGM szintén nagy lehetőséget lát az ESCO-megoldások lakáspiacra terelésében is.

Az irat emlékeztet rá, hogy az EU 2020 stratégiája célul tűzi ki az alacsony primer energiafelhasználású, tehát magasabb energiahatékonyságú, kisebb CO2 kibocsátású, nagyobb megújuló energia felhasználású korszerű lakások építését.

Az gazdasági élénkítést szolgáló energiahatékonysági javaslatok közült a program a kondenzációs kazánok elterjesztését, a napkollektorok telepítésének támogatását, és az ESCO-finanszírozással egybekötött energiahatékonysági beruházásokat tárgyalja. Az előbbi kettőnek kiemelt fontosságot tulajdonít a program, rövid megvalósíthatósági idő mellett. Az ESCO-s megoldások a kormány otthonteremtési programjában az előbbieknél kisebb prioritást élveznek a vitairat szerint, és csak középtávon számolnak azokkal. A vitairat szintén kitér az egységes energiatörvény szükségességére, és az energiatanúsítványok használatának elterjesztésére.

Mi az az ESCO?

ESCO (Energy Saving Cooperation)-finanszírozásnak nevezzük azt a konstrukciót, amelynek keretén belül az energiacég előfinanszírozza a beruházást (vagy annak egy részét), költségei pedig a működés során keletkező energia-megtakarításból – általában öt-tíz év alatt – térülnek meg.

A program a kondenzációs kazánok elterjesztését a kémény-felújítási programmal összekapcsolva képzeli el, ami által gázkazánonként 20-40%-os gázmegtakarítással kalkulál. A NGM közlése szerint ugyanis a jelenlegi gázkazán-állomány átlagéletkora meghaladja a 24 évet, átlagos hatásfokuk 60-65%-os. A munkaanyag szerint az ország mintegy 2 millió gázkazánjának lecserélésével éves szinten legalább 1,2-1,3 milliárd köbméter földgázt lehetne megspórolni.

51 Comments on "Pályázatok magánszemélyeknek lakásfelújításra 2018/2019"

 1. Jónás Tímea | 2018-01-21 at 11:39 | Válasz

  SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI HOL MERRE LEHET IGÉNYELNI VAGY ELINTÉZNI

 2. Kovács László | 2018-01-22 at 12:57 | Válasz

  Szeretnék érdeklődni, hogy hol és mikor lehet jelentkezni a lakásfelújításra 2018

 3. Frankó Katalin | 2018-01-22 at 18:52 | Válasz

  Én is szeretném megkérdezni, hogy hol lehet letölteni a szükséges papírokat. Külső szigetelés, tetőcsere és napelemes rendszer kiépítésre történő támogatás is érdekelne.
  Köszönöm!

 4. Szeretnék bővebb információt kérni a ház szigeteléssel kapcsolatos pályázatról. Mikortól indul és milyen feltételekkel?

  • Petz Józsefné | 2018-01-23 at 15:11 | Válasz

   Hol lehet a családi házas ingatlanok szigetelése, tetőcserére vonatkozó pályázati feltételekhez és hol lehet letölteni a szükséges dokumentumokat? Mikortól és milyen feltételekkel indul a pályázat?

 5. Miklós Piroska | 2018-01-25 at 14:59 | Válasz

  Kombinált pályázatként kerül kiírásra vagy külön kell a kedvezményes hiteére és a vissza nem térítendő támogatásra pályázni?

 6. Szeretnék több információt ,hol lehet igényelni a támogatást tetőcserére,és ház szigetelésre?

 7. Kokas Katalin | 2018-01-27 at 09:45 | Válasz

  Szeretnék érdeklődni, hogy mikor indul a lakásfelújítási pályázat (tetőcsere, nyílászáró csere, és fűtéskorszerűsítés érdekelne), hol lehet jelentkezni, milyen feltételei vannak ? és milyen dokumentumok szükségesek! Mennyi idő az elbírálás? stb. Előre is nagyon köszönöm, amennyiben van lehetőség mailben szeretnék kérni bővebb információt!

 8. Horváthné Babos Lívia | 2018-01-30 at 11:11 | Válasz

  Szeretnék bővebb információt, hogy hol lehet letölteni a szükséges papírokat? Napelem rendszer, ablakcsere, külső hőszigetelés érdekelne.

 9. Gera Gabriella | 2018-01-30 at 12:59 | Válasz

  Kérem küldjenek bővebb információt a pályázatokról. Hol, ki, mikor, milyen feltételekkel pályázhat? Tetőcserével és külső szigeteléssel kapcsolatos pályázatok is érdekelnének! Köszönöm!

 10. Horváthné | 2018-01-31 at 11:49 | Válasz

  A pályázat jelentkezési lehetősége érdekelne, hol, milyen formában lehet jelentkezni vissza nem téritendő támogatásra ablak csere, külső szigetelés programra családi ház esetében. Önállóan, a hitel konstrukció igénybevétele nélkül. Kérem e-mailben a választ köszönöm.

 11. Engen is a kazáncsere menete érdekelne.

 12. Darvas Bernadett | 2018-02-04 at 16:30 | Válasz

  Szeretnék több információt, mikortól és hol lehet pàlyàzni?
  Tetőcserével,napelemrendszer kiépitésével kapcsolatos pàlyàzatok érdekelnének.Köszönöm

 13. Batta Csaba | 2018-02-04 at 19:17 | Válasz

  Szeretnék több információt megtudni,hogy hol és mikor lehet igényelni családi ház szigetelésére,tetőcserére támogatást. Köszönöm

 14. Vassné Egyed Mária Hajnalka | 2018-02-05 at 19:46 | Válasz

  A pályázat lehetősége érdekelne, hol milyen formán lehet jelenkezni a vissza nem téridendő támogatásra, külső ház szigetelés programra, valamint padlás aljzat szigetelésére.
  Kazáncsere menete is érdekelne, Hol lehet a pályázatokat letölteni.
  Köszönöm
  Várom válaszukat.

 15. Mirkó Imre | 2018-02-07 at 17:34 | Válasz

  Üdvözlet. Engem is érdekelne a tető csere lehetősége. Hol lehet a pályázati anyagot letölteni? Mikor indúl a pályázat?

 16. Kenesei Attila | 2018-02-07 at 21:00 | Válasz

  Tisztelt Cím!
  Nyílászárók cseréjéről és falak szigeteléséről, illetve tetőcseréről szeretnék kérni pályázati részleteket, kiírást, határidőket, beadás módját.

 17. Bódi Renáta | 2018-02-09 at 08:19 | Válasz

  Üdvözlet.
  Érdeklődni szeretnék, hogy hol és mikor lehet jelentkezni a lakásfelújítási pályázatra.

 18. Bures Zita | 2018-02-10 at 19:20 | Válasz

  Tisztelt Címzett!
  Egy lakásszövetkezeti házban lakunk. Magánszemélyként szeretném felújítani a lakást. Szeretném kicseréltetném a nyílászárókat. Hogyan igényelhetek rá támogatást, milyen dokumentumok szükségesek hozzá.
  Köszönettel, Bures Zita

 19. Poór Emese | 2018-02-11 at 10:14 | Válasz

  Érdeklődni szeretnék, hogy hol és mikor lehet jelentkezni a lakásfeújítási pályázatra, illetve hol lehet tájékozódni személyesen.
  Napelemes rendszert szeretnénk telepíteni, de sajnos a banki kamatmentes hitelt nem tudjuk igénybe venni, mivel egy 4 lakásos társasházban lakunk, igy nincs társasházi alapító okiratunk, és a tulajdonos társak (teljesen jogosan) nem fogják aláírni a banki szerződéseket, főleg, hogy többen is külföldön élnek. Ezért a másik kérdésem az lenne, hogy kizárólag a vissza nem térítendő támogatást igénybe tudjuk-e venni.
  Ha be tudnánk adni ezt a pályázatot, mikor lesz elbírálva, illetve gyakorlatilag mikor lesz ebből pénz, mikor lehetne elkezdeni a felújítást.
  Üdvözlettel

 20. Sziva Anna | 2018-02-13 at 09:56 | Válasz

  Hol, mikor kerül kiírásra a lakásfelújítási pályázat, hol, honnan lehet elérni a pályázati űrlapot? Cél: fűtéskorszerüsítés.

 21. Erdős Gáborné | 2018-02-15 at 08:27 | Válasz

  Pályázat érdekelne, a tető cserére szorul, akkor ha megoldható tetőtér beépítés és napelemmel történő energia használathoz, hol és mikor lehet pályázni?

 22. Simon Gergő | 2018-02-18 at 19:46 | Válasz

  Üdvözlöm!
  Érdekelne a pályázat. Tetőcsere, külső szigetelés érdekelne, hol és mikor lehet pályázni? Köszönöm!

 23. Klaisz Marianna | 2018-02-21 at 19:30 | Válasz

  Üdvözlöm.Érdeklődöm a pályazat iránt. Tető csere, külső szigetelés, nyílászárók cserélye, napelem beépitése vonatkozásában. Köszönöm

 24. Varga Andrásné | 2018-02-27 at 12:04 | Válasz

  Érdeklődöm, hogy hol lehet jelentkezni, hol van a letölthető űrlap hozzá, és milyen dokumentumok szükségesek a beadáshoz. Köszönöm.

 25. Varga Gabriella | 2018-02-27 at 17:39 | Válasz

  szeretnék bővebb tájékoztatást és hogy hol lehet letőlteni a pályázathoz szükséges papírpkat.

 26. http://hirkozpont.eu/otthon-melege-program-2018-csaladi-haz-felujitas-ablakcsere-es- futeskorszerusites-palyazat-2018/

  ezt a linket találtam de nem engedte ide beilleszteni , ha nem ugy másoltam ki, szerintem itt nézzetek körül.!

 27. Nagy Balázs | 2018-03-04 at 08:58 | Válasz

  Jó napot! Érdeklődnék hol lehet a pályázatot igényelni?

 28. Nagy Józsefné | 2018-03-04 at 19:32 | Válasz

  Szeretném kérdezni, hogy csak hőszigetelésre a vissza nem térítendő támogatásra benyújtott pályázat mellé kell-e kedvezményes hitelre is benyújtani pályázatot. A pályázat hol, milyen formában nyújtható be?

 29. Nagy Kálmánné | 2018-03-05 at 17:28 | Válasz

  Kérem, sziveskedjen tájékoztatni, hogy a homlokzatszigetelésre, napkollektor és napelemtelepítésre hitel felvétele nélkül lehet-e pályázni, honnan lehet a pályázati anyagot letölteni, mikor és hova kell küldeni. Köszönöm !

 30. Csákvári Árpádné | 2018-03-06 at 18:59 | Válasz

  Családi ház felújításra szeretnénk igénybe venni (fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere, külső szigetelés). Mikortól lehet igényelni, a pályázati anyagokat honnan lehet letölteni?

 31. Dudás Vera | 2018-03-15 at 08:53 | Válasz

  Családiház szigetelésére szeretném felhasználni a támogatást.Mikortól lehet?

 32. Zombori Szilvia | 2018-03-15 at 18:25 | Válasz

  Szeretnék érdeklődni, hogy mikor indul a pályázat, és melyek az első lépések, amiket meg kell tennem ha szeretnék részt venni a programban? Válaszukat előre is köszönöm!

 33. Kovacsity Annamária | 2018-03-21 at 14:42 | Válasz

  Jó napot. Érdeklődnék, hol kell jelentkezni a pályázatra. Nyílászárókat szeretnénk cserélni, és szigetelni kivülről.
  Előre is köszönöm a válasz, email-re kérném.

 34. Mikus Sándor | 2018-03-25 at 18:23 | Válasz

  Szeretnék érdeklőni,hogy mikor és hol lehet igényelni lakásfélújításra és nyílászáró cserére pályázati anyagot.Előre is köszönöm válaszát.

 35. Gigler Timea | 2018-03-26 at 18:05 | Válasz

  Szeretném megkérdezni,hogy hol és milyen módon lehet pályázni, vissza nem térítendő összegre.Családiház, napenergia, kazán csere, külső hőszigetelésre.

 36. Sarkadi Balogh Szilvia | 2018-04-08 at 13:01 | Válasz

  Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy hol és hogyan lehet igényelni a támogatást panellakás ablakcseréjére. A választ előre is köszönöm.

 37. Szabó Szilvia | 2018-04-10 at 17:20 | Válasz

  Üdvözlöm!
  Szeretném megkérdezni, hogy mikor és hol tudnánk jelentkezni a pályázatra. Ház Szigetelés és tetőfelújítás lenne a cél.
  Üdvözlettel:
  Szilvia

 38. Edit Magyari | 2018-04-14 at 13:04 | Válasz

  Szeretném megkérdezni, hogy hol lehet a pályázatot benyújtani és konkrétan mi a pályázat követelménye. Nyílászáró csere és külső fal szigetelésre igényelném az összeget.

  Üdv.

 39. Itt is az jár jól akinek eddig is volt , és van mit fel mutatnia!!!! Nem a szegény munkás emberen segítenek hát a gazdagabb tolvaj rétegben,

 40. Juhász Annamária | 2018-04-22 at 10:29 | Válasz

  Szeretném megkérdezni hol,mikor és hogyan lehet a pályázatra jelentkezni.Ablakcsere és fűtéskorszerűsítés érdekelne.
  Köszönöm

 41. Bugya Zoltánné | 2018-04-25 at 11:56 | Válasz

  Érdeklődni szeretnék, hol tudok érdeklődni a részletekről?
  Köszönettel?

 42. Szabó Adrienn | 2018-05-07 at 09:58 | Válasz

  Szeretnèk bővebb információt a szigetelès , felújításról

 43. Kriván péter | 2018-05-07 at 19:21 | Válasz

  Engem is érdekelnének a részletek! Kérdésekre hol lehet választ kapni?

 44. Horváth Tímea | 2018-05-13 at 15:08 | Válasz

  Szeretnék érdeklődni, hogy hol és milyen módon lehet pályázni a vissza nem térítendő összegre. Tetőfelújítás, napelem és fűtéskorszerűsítés érdekelne. Köszönöm!

 45. Tisztelt hírdető!
  Szeretném megtudni hol s kinél kell bednom a pályázatott az ablak,ajtó,és a haz szigetélésre.
  Köszönm

 46. Juhász Róbert | 2018-10-23 at 10:43 | Válasz

  Jó napot!

  Hol lehet, a pályázatra jelentkezni lakásfelújításra?

 47. Libor Anikó | 2018-10-26 at 09:32 | Válasz

  Lakásfelújításra szeretnék tájékoztatást kérni az 1972-ben épült ház teljes felújítására, gáz bekötésére ajtó, ablak csere stb. Ezt a házat szeptemberben vásároltam. Előre is köszönöm. Tisztelettel: Libor Anikó

 48. Üdvözlöm !
  Azt szeretném kérdezni, hogy tetőfelújításra támogatásra mikortól, és hogy lehet pályázni ?
  Válaszát előre is köszönöm !

 49. Győriné Harangi Zsuzsa | 2018-11-26 at 11:34 | Válasz

  Ajtó, ablakcserére, ház szigetelésére lehet-e még pályázni? Hogyan, hol lehet a szükséges iratokat letölteni, vagy kitölteni? Köszönettel: Győriné H. Zsuzsa

 50. Dr Horváth Imre | 2019-01-15 at 13:55 | Válasz

  Érvényesek-e 2019.évre az itt leírtak, vagy van valami változás azóta? Hol lehet a pályázati anyaghoz hozzájutni?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*