Pedagógus béremelés 2019 – Bértábla 2019

Pedagógus béremelés 2019 – Bértábla 2019

A PDSZ szerint hazudik a kormány a pedagógus bérekről

Cáfolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett kereseti adatokat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Mendrey László az RTL Klub Híradójának azt mondta, nőtt ugyan a pedagógusok bére, de nem annyival, mint azt Rétvári Bence államtitkár, illetve a kormány állítja.

A kormány egy olyan táblázattal kampányol, amely szerint 2014-ben 130 ezret kerestek az egyetemi végzettségű pályakezdő tanárok, most viszont már 203 ezret. A végösszeg stimmel, csak a kezdő nem. A PDSZ is a minisztériumtól kért ki adatokat, amelyekből kiderült, kisebb a növekedés mértéke.

© RTL Klub Híradó

Mendrey szerint nem stimmel a 20 éve pályán lévők bérkalkulációja sem. Azt mondja, ő 38 éve van a pályán, és bruttó 305 ezer forintot keres, miközben a kormány azzal kampányol, a 20 éve tanítók 335 ezer forintot kapnak. Mendrey szerint a valós szám 274 ezer forint.

Korábban ezt nyilatkozták:

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben az intézményvezető a béremelést differenciáltan, azaz teljesítmény alapon juttatja, az Nkt. 65.§ (1a) bek. alapján a differenciáláshoz intézményi szintű kompetencia és telesítményalapú értékelési rendszert kell kidolgoznia! Az Nkt. 65.§ indokolásában az olvasható (ld. alább), hogy „a rendszer részletszabályait végrehajtási rendelet fogja meghatározni.”

Indokolás az Nkt. 65.§ (1a) bekezdéséhez: “Több fórumon – Köznevelési Kerekasztal, szakszervezeti tárgyalások stb. – több ízben felmerült a minőségi munkavégzés anyagi elismerése lehetőségének megteremtése a pedagógusok esetében. A pedagógus előmeneteli rendszer ugyanis – bár kétségkívül növeli a pedagógusok megbecsülését, társadalmi presztízsét – nem ad lehetőséget érdemben az illetmények, munkabérek differenciált meghatározására. Bár jelenleg is szerepel a törvényben a kereset-kiegészítésben és a jutalomban részesítés lehetősége, ám ezek biztosítása a fenntartó anyagi lehetőségeinek függvénye. Annak érdekében, hogy a központi költségvetés adta keretlehetőségek figyelembevétel a lehető legnagyobb arányú generális, minden pedagógust érintő béremelés és a pedagógus egyéni teljesítménye alapján történő differenciálás is megtörténjen, a 2016. szeptember 1-jei és a 2017. szeptember 1-jei pedagógus illetményemelés fedezetének különbözetét az intézményvezető teljesítmény alapon, az egyes pedagógusok között különbséget téve, eltérő mértékben is juttathatja a pedagógusoknak. Az illetmények, munkabérek eltérő mértékben történő megállapítása nem történhet kizárólag az intézményvezető diszkrecionális jogkörében, ezért – kizárandó a túlzott szubjektivitást – garanciális szabályként egy kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszer bevezetését és a pedagógusok ez alapján történő értékelését írja elő a törvény. A rendszer részletszabályait végrehajtási rendelet fogja meghatározni.”

Utána jártunk, és azt tapasztaltuk, hogy a részletszabályokat tartalmazó végrehajtási rendelet 2017. szeptember 1. napjáig nem készült el. Tekintettel a végrehajtási rendelet hiányára, illetve arra, hogy az indokolás nem jogi norma – így kötő ereje sincs -, álláspontunk szerint nincs jelenleg olyan jogszabály, ami alapján az intézményvezetők a helyi kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszert el tudnák készíteni, ami egyben azt is lehetővé teszi, hogy különbségtétel nélkül rendelkezzenek az intézményvezetők a szeptemberi béremelésről.

Tekintettel arra, hogy a béremelés fedezete a 2017 évi költségvetési törvényben rendelkezésre áll, nincsen akadálya annak, hogy a béremelésről az intézményvezetők 2017. szeptember 1-jétől, de legkésőbb még ebben a költségvetési évben rendelkezzenek. A 2018-as költségvetési év zárásával a fedezet maradványának jelen cél szerinti felhasználására garancia nincsen.

Míg a rendszerváltozáskor heti 18 órát töltött neveléssel, oktatással egy pedagógus, jelenleg már 32 órát. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta az ATV Start című műsorában, hogy a Nemzeti köznevelési törvény heti 22-26 órát ír elő, ami terhelhető 32 óráig, de a legutóbbi felmérések szerint ezt jelentősen túllépik és van, aki a heti 51 órát is eléri, az elvileg 40 órás munkahét mellett. A szakember szerint ezek a számok súlyos leterheltséget jeleznek.

Mindeközben az iskola fenntartója szerint a szakszervezetek ezekkel a számokkal manipulálják a pedagógusokat – tudtuk meg. Hogyan lehetséges egy számot kétféleképpen értelmezni? Erre a kérdésre Mendrey azt válaszolta: “Magyarország a lehetőségek országa.”

„A kormány a saját érdekei szerint próbálja a kimutatásokat értelmezni – folytatta – de mindenki láthatja, hogy a pedagógusok kiégtek, fáradtak”.

Bemutatta az adásban egy 26 éve munkaviszonyban álló pedagógus közalkalmazotti átsorolását, melyben látható, hogy határozott időre szólóan bruttó 9000 forint béremelést kapott. Teljes havi bruttó bére 300 ezer forint, 26 év után.

Jövőre ez változhat, mert a kormány differenciálást vezet be, ami nem lenne rossz, mert aki jól végzi a munkáját, azt meg kell fizetni – jelentette ki Mendrey, de ez a 9000 forint szerinte nonszensz. „Jövőre már nem mindenki kapja meg, mert a feltételeket az iskolavezetésnek kell kidolgozni, és az alapján osztják el a kormánytól kapott pénzt” – tájékoztatott a szakszervezeti elnök. Majd elmondta, hogy a pedagógusok legnagyobb problémája az, hogy a munkájuk eredményét nem nagyon látják. A Nemzeti Alaptantervet rájuk kényszerítik, de az elvégzett munkájuk nem igazán hasznosul, 2019 évtől várnak fordulatot majd, a pedagógus bérek reálértékét meg kellene őrizni.

A kompetencia felmérések azt jelzik, hogy az oktatási munka minősége zuhant. Ez pedig azzal magyarázható, hogy nagy a túlterhelés, fölösleges dolgokat kell megtanítaniuk, ami nem tud lerakódni a diákoknál- magyarázta. Mendrey úgy véli, azért sem, mert a világ rohamosan változik, és amit ma megtanulnak, holnaputánra már elavul.

Elmondta, hogy a miniszteri biztos azt tartja megoldásnak, hogy az óraszámokat kell csökkenteni, nem a tananyagot. Ez pedig nagyon ellentmondásos, mert csak fokozza a túlterheltséget. Nehezen kivitelezhető, mindent át kell szervezni- tette hozzá. 2019-ben ez már indulni is fog felmenő rendszerben, közölte Mendrey László, de mindezt 16-18 hónap alatt “le akarják zavarni”. Ráadásul pedagógushiány is van – mondta – 30 ezer órát póthelyettesítéssel oldanak meg, melynek minőségéről lehetne vitázni. „Jelenleg 4600 betöltetlen állás van, ami rettenetesen sok” – jegyezte meg a PDSZ elnöke.

error: Content is protected !!