Pedagógus, rendőr, orvos, nővér fizetések 2019- közalkalmazottak béremelése Januártól!

Pedagógus, rendőr, orvos, nővér fizetések 2019- közalkalmazottak béremelése Januártól!

Pedagógus, rendőr, orvos, nővér béremelés  – Világos közszolgálati életpálya, versenyképesebb gazdaság: a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közszolgálati életpálya-modellről, az államreform céljairól és várható menetrendjéről adott tájékoztatást az Országgyűlésnek hétfőn. A minimálbér emelés is fontos kérdés, erről is hamarosan egyeztet a kormány a szakszervezetekkel.

Fontos, hogy az állam szolgáltatásait biztosító közszolgálati munkakörben dolgozók jövedelme garantálja életpályájuk kiszámíthatóságát, stabilitását és mind emellett a versenyszférával is lépést kell tudni tartania. Ez nem könnyű feladat – tette hozzá a miniszter.

A közszféra egy részében a nemrég teljes politikai és társadalmi együttműködés mellett zajlott béremelésnek köszönhetően 95 ezer egészségügyi dolgozó, 165 ezer pedagógus és 90 ezer, a fegyveres testületeknél dolgozó bére emelkedett, ennek szükségességét egyetlen politikai erő sem vonta kétségbe. Jövőre folytatódnak a közszféra béremelési programjai: ismét lesz pedagógus-béremelés, amely ki fog terjedni a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőkre és az örökbefogadási tanácsadókra. Jövőre is folyatódik a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, valamint az ápolók és az orvosok bérrendezése, és elindul a kormánytisztviselői életpályaprogram.

Korábban a kormány bevezette a közszolgálati életpályát minden kormánytisztviselő számára és vizsgálni fogják, hogy az önkormányzati tisztviselőket milyen bér illeti. Március elsejétől a szociális feladatok egy része az államtól az önkormányzatokhoz került. Április elseje egy másik fontos dátum, mikor is kialakul az egységes területi közigazgatás a kormányhivatalokon keresztül, így e naptól 1800 munkavállaló bére növekedni fog az illetménykiegészítés 30-ról 35 százalékosra növelésével.

Összesen 75 ezer rendvédelmisnek nő az illetménye, fizetése 2019 Januártól és Júliustól. Nekik folyamatosan továbbképzésre kell majd járniuk, a vezetői megbízás 5 évig tart és az egyéni, illetve szervezeti teljesítményt folyamatosan mérni fogják. – erősítette meg Pintér Sándor belügyminiszter. A miniszter hangsúlyozta, hogy 45 éves hivatásos pályafutása alatt az első Fidesz-kormány után ez a második nagymértékű fizetésemelése a hivatásos állománynak, de ez komolyabb, abban különbözik a korábbitól, hogy ez egy új életpályát is jelent.

A parancsnoki állomány 15-25 százalék közötti fizetésemelésben részesül. a beosztotti, tiszthelyettesi, tiszti állománynak átlagosan 30 százalékkal nő a fizetése. A teljes állomány 2016 és 2019. január elseje között további 5-5 százalék átlagos évi fizetésemelést kap. A hivatásos rendvédelmi szervek közalkalmazottainak is emelkedik a fizetése júliustól 5 százalékkal, majd jövő januártól újabb 5 százalékkal.

2019-ben a legalacsonyabb jövedelmű vagy beosztású járási hivatali vagy kormányhivatali dolgozók 80-100 ezer forintot keresnek, cél, hogy az ő esetükben mielőbb béremelés legyen, aminek mértéke akár az ötven százalékot is elérhetik. Beszámolt arról is, hogy a kormány áttekintette az államapparátus gépjárműveinek helyzetét és szükségtelennek tartja a 6 milliárd forintos beszerzést. A következő időszakban semmilyen gépjárműbeszerzés nem lesz – jelentette ki a tárcavezető.

error: Content is protected !!