Plusz pénzt kaphat a nyugdíjas nagymama vagy papa! Akár 350 ezer ft nyugdíja lehet!

Plusz pénzt kaphat a nyugdíjas nagymama vagy papa! >>> Akár 350 ezer ft nyugdíja lehet!

A járulékplafon eltörlésének köszönhetően már több száz nyugdíjba lépő magasnak mondható, 350 ezer forint feletti havi ellátással vonulhatott nyugdíjba. Plusz pénz a nyugdíjasoknak

Plusz pénzt így is kaphat :

Nagyszülőnek is járhat a GYES!< Gyermek-gondozási segély (GYES) 1998. évi LXXXIV. tv. 20.§ Gyermekgondozási segély jogosult a szülő, a gyám, a 16. életévét betöltött kiskorú szülő (ha a gyermek gyámjával nem él közös háztartásban, és a szülői ház elhagyását a gyámhivatal engedélyezte), a gyermek 3. életévének betöltéséig, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerek esetén 10 éves koráig. Ikergyermekek esetén a gyermekek tankötelessé válása évének végéig. Milyen feltételek mellett jogosult a nagyszülő GYES-re? Akkor, ha a gyermek az első életévét betöltötte, gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, szülei a GYES-ről lemondanak és egyetértenek abban, hogy az ellátást a nagyszülő vegye igénybe, feltéve, hogy mind az ellátást igénybevevő nagyszülő, mind a szülő megfelel a jogosultsági feltételeknek.

Az országban jelenleg mindössze egy olyan nyugdíjas van, aki 2 millió forint feletti havi nyugellátást kap – ez derült ki Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárának parlamenti írásbeli válaszából.

Korózs Lajos MSZP-s képviselő azt feszegette kérdésében, hogy hatalmasak a különbségek, a nyugellátások között, ugyanis egyesek milliós nyugdíjakat kapnak, eközben pedig  több százezren alig pár tízezer forintot. Valószínűleg növelte az is a különbségeket, hogy 2013-tól eltörölte a járulékplafont  a kormány a nyugdíjjárulék-bevétel növelése érdekében.

Ennek köszönhetően a már a teljes jövedelmük után fizetik a 10 százalékos nyugdíjjárulékot magasabb keresetűek, viszont  cserébe , amikor nyugdíjba mennek, ezzel arányosan magasabb járandóságot is kell megállapítani nekik. Így valószínűleg egyre több nagyobb összegű nyugdíjat kezd folyósítani az állam, ahogy az idő halad előre, és közben  a nyugdíjminimum összege évek óta változatlanul 28 500 forint.

Az azóta megállapított öregségi nyugdíjak mintegy 0,15 százalékánál játszhatott szerepet a járulékplafon eltörlése abban, hogy igencsak magasnak mondható, havi 350 ezer forint feletti induló ellátást állapítottak meg. A válaszban nem szerepel, de a 2013 óta lezárt öregségi nyugdíj-megállapítások száma alapján , ez körülbelül 300 szerencsés nyugdíjba lépőt jelenthet. Ebben az időszakban a korhatár feletti továbbdolgozással összegyűjtött hosszú szolgálati idő miatt körülbelül 500 esetben állapíthattak meg ezenkívül 350 ezer forintnál magasabb nyugdíjat.

Jelenleg Magyarországon  több mint 2 millió öregségi nyugdíjas van, és havi 121 ezer forint az átlagnyugdíj. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai alapján, idén  januárban 300 ezer forintnál magasabb nyugdíjat majdnem  14 ezer embernek folyósítottak, és 200 és 300 ezer forint közötti ellátás 136 ezer embernek járt.

Tehát a statisztikai adatok alapján  legnépesebb nyugdíjas tábor, 100 és 200 ezer forint közötti nyugdíjban részesül több mint 1,1 millió ember, a második legnépesebb csoportnak, 50 és 100 ezer közötti a havi pénze úgy 700 ezer embernek. 55 ezer nyugdíjas kap ennél jóval kevesebbet, ebből a csoportból  több mint 17 ezer személynek a nyugdíjminimummal megegyező vagy annál kisebb az ellátást folyósítanak.

error: Content is protected !!