Plusz pénzt kaphat a nyugdíjas nagymama vagy papa! Akár 350 ezer ft nyugdíja lehet!

Plusz pénzt kaphat a nyugdíjas nagymama vagy papa! >>> Akár 350 ezer ft nyugdíja lehet!

A járulékplafon eltörlésének köszönhetően már több száz nyugdíjba lépő magasnak mondható, 350 ezer forint feletti havi ellátással vonulhatott nyugdíjba. Plusz pénz a nyugdíjasoknak

Plusz pénzt így is kaphat :

Nagyszülőnek is járhat a GYES!< Gyermek-gondozási segély (GYES) 1998. évi LXXXIV. tv. 20.§ Gyermekgondozási segély jogosult a szülő, a gyám, a 16. életévét betöltött kiskorú szülő (ha a gyermek gyámjával nem él közös háztartásban, és a szülői ház elhagyását a gyámhivatal engedélyezte), a gyermek 3. életévének betöltéséig, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerek esetén 10 éves koráig. Ikergyermekek esetén a gyermekek tankötelessé válása évének végéig. Milyen feltételek mellett jogosult a nagyszülő GYES-re? Akkor, ha a gyermek az első életévét betöltötte, gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, szülei a GYES-ről lemondanak és egyetértenek abban, hogy az ellátást a nagyszülő vegye igénybe, feltéve, hogy mind az ellátást igénybevevő nagyszülő, mind a szülő megfelel a jogosultsági feltételeknek.

Az országban jelenleg mindössze egy olyan nyugdíjas van, aki 2 millió forint feletti havi nyugellátást kap – ez derült ki Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárának parlamenti írásbeli válaszából.

Korózs Lajos MSZP-s képviselő azt feszegette kérdésében, hogy hatalmasak a különbségek, a nyugellátások között, ugyanis egyesek milliós nyugdíjakat kapnak, eközben pedig  több százezren alig pár tízezer forintot. Valószínűleg növelte az is a különbségeket, hogy 2013-tól eltörölte a járulékplafont  a kormány a nyugdíjjárulék-bevétel növelése érdekében.

Ennek köszönhetően a már a teljes jövedelmük után fizetik a 10 százalékos nyugdíjjárulékot magasabb keresetűek, viszont  cserébe , amikor nyugdíjba mennek, ezzel arányosan magasabb járandóságot is kell megállapítani nekik. Így valószínűleg egyre több nagyobb összegű nyugdíjat kezd folyósítani az állam, ahogy az idő halad előre, és közben  a nyugdíjminimum összege évek óta változatlanul 28 500 forint.

Az azóta megállapított öregségi nyugdíjak mintegy 0,15 százalékánál játszhatott szerepet a járulékplafon eltörlése abban, hogy igencsak magasnak mondható, havi 350 ezer forint feletti induló ellátást állapítottak meg. A válaszban nem szerepel, de a 2013 óta lezárt öregségi nyugdíj-megállapítások száma alapján , ez körülbelül 300 szerencsés nyugdíjba lépőt jelenthet. Ebben az időszakban a korhatár feletti továbbdolgozással összegyűjtött hosszú szolgálati idő miatt körülbelül 500 esetben állapíthattak meg ezenkívül 350 ezer forintnál magasabb nyugdíjat.

Jelenleg Magyarországon  több mint 2 millió öregségi nyugdíjas van, és havi 121 ezer forint az átlagnyugdíj. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai alapján, idén  januárban 300 ezer forintnál magasabb nyugdíjat majdnem  14 ezer embernek folyósítottak, és 200 és 300 ezer forint közötti ellátás 136 ezer embernek járt.

Tehát a statisztikai adatok alapján  legnépesebb nyugdíjas tábor, 100 és 200 ezer forint közötti nyugdíjban részesül több mint 1,1 millió ember, a második legnépesebb csoportnak, 50 és 100 ezer közötti a havi pénze úgy 700 ezer embernek. 55 ezer nyugdíjas kap ennél jóval kevesebbet, ebből a csoportból  több mint 17 ezer személynek a nyugdíjminimummal megegyező vagy annál kisebb az ellátást folyósítanak.

8 Comments on "Plusz pénzt kaphat a nyugdíjas nagymama vagy papa! Akár 350 ezer ft nyugdíja lehet!"

 1. Ezt a plusz nyugdíjpénzt igényelni kell külön vagy adják majd automatán? Vagy hol kell igényelni?

  • Hajdu Sándorné | 2016-07-14 at 13:09 | Válasz

   Engem is érdekelne, mivel nem haladja meg az 55 ezret sem a nyugdijam, ezért tesznek rá valamennyit, vagy igényelni kell valami nyomtatványon, vagy ez még nem biztos, még nincs eldöntve!

 2. Papp Lászlóné | 2016-07-14 at 17:14 | Válasz

  Szeretném kérdezni,hogy testvéremet én ápolom gondozom.Mindketten de én Öregségi nyugdijjas vagyok.Mindkettönknek 50% letiltásunk van.Ketten összesen 80 ezer forintot kapunk.Szeretném igényelni az otthon ápolási dijjat ráadásul a sulyossan fogyatékos öcsémre.Mi lehet az engedélyhet szükséges irat gyogyithatatlan beteg testvéremmel élünk nagyon szükös körülmények között. 😐

 3. kiss Ágnes | 2016-07-14 at 20:01 | Válasz

  Rokkant ellàtásban részesülö miért nem kérhet emelést? Miért nem kap utazàsi utalvanyt? Mièrt nem szàmit be munkaviszonyba a rokkant ellátas sem?

 4. Szabó Katalin | 2016-07-15 at 10:03 | Válasz

  25 éve gondozom,ápolom az Édesanyámat!Egyedülálló vagyok,tavaly óta öregségi nyugdíjas,előtte 10 évig rokkant nyugdíjas voltam.A nyugdíjam nem éri el a 100 eFt-ot.Nem vagyunk jogosultak semmire sem mert egy háztartásban élünk.(Édesanyám is rendelkezik saját jogú nyugdíjjal).Sajnos még ápolási díjra sem jogosult,pedig nagyon sokba kerülnek az eszközök(pelenkák,fekvő pelenka,tisztálkodószerek,mosószerek (napi 4-szer cserélek ágyneműt).Miért nem vagyunk jogosultak semmire sem?

 5. péterdi istvánné | 2016-07-25 at 18:30 | Válasz

  80000- nél is igényelhető? És hol?????

 6. Rozmán Jenőné | 2017-02-19 at 11:55 | Válasz

  1954-ben születtem, 2005-től rokkant nyugdíjas vagyok. 2018-ban tényleges nyugdíjra leszek jogosult. Igényelnem kell, vagy automatikusan központilag àtsorolnak?
  35 éves tényleges munkaviszonnyal rendelkezem.
  Milyen változásra számíthatok pénzügyileg?
  Köszönöm szíves tájékoztatásukat.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*