Rászálltak a bringásokra >>> Megérkezett a bicikliszezon! Vigyázz, mert komoly büntetéseket kaphatsz!

Rászálltak a bringásokra >>> Megérkezett a bicikliszezon! Vigyázz, mert komoly büntetéseket kaphatsz!

Beköszöntött a jó idő és ilyenkor sokkal szívesebben pattan nyeregbe az ember, hogy egy kicsit felpezsdítse a vérkeringését, miközben eljut A-ból B-be. Mivel a bicikli is közlekedési jármű, amivel a közutakra is kimerészkedünk, ezért ezeknek is meg kell felelniük a KRESZ irányadó szabályainak és úgymond vezetésre alkalmas állapotba kell hozni őket.
A kötelező felszerelésekről mindenkinek magának kell gondoskodnia, még mielőtt a közeledésbe megy. Fontos, hogy te is alaposan átnézd a kerékpárodat, nehogy súlyos összegeket kelljen kiadnod feleslegesen.

Nézzük, hogy mik a KRESZ által előírt kötelező tartozékok
Megbízható és könnyen kezelhető kormányberendezés.

Két egymástól függetlenül működő fék (első és hátsó).

Hangjelző berendezés (csengő).

Első lámpa, ami lehet fehér és kadmiumságra is, villogó vagy folytonos fénnyel.

Hátsó lámpa, ami piros fényt kell, hogy kibocsásson, villoghat is. Tiszta időben legalább 150m távolságból látható kell, hogy legyen.

Fényvisszaverő prizmák: legalább az első keréken, legalább egy, mind a két oldalt hatásos borostyán színű küllőprizma. Ezen kívül hátul egy piros fényt adó hátsó fényvisszaverő prizma.

Fényvisszaverő ruházat lakott területen kívül éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett az úttesten.

Sisak abban az esetben kötelező, ha valaki lakott területen kívül 40 km/h sebességnél többel halad. Sisak nélkül 40 km/h a megengedett sebességhatár.

Amikről még érdemes beszélni
A lámpát már szürkületben érdemes felkapcsolni, nem csak akkor, ha teljesen besötétedett.

Járdán csak abban az esetben szabad biciklizni, ha az úttest kerékpáros közlekedésre nem alkalmas. Ekkor is úgy lehet csak tekerni, hogy a gyalogosokat nem akadályozzuk és maximum 10 km/h-val haladunk.

Figyeljünk oda arra, hogy soha ne bicajozzunk egymás mellett.

Biciklizés közben nem sétáltathatunk kutyát pórázon, ezt a KRESZ tiltja, mivel balesetveszélyes.

Kerékpározás közben ugyanúgy nem szabad alkoholt fogyasztani, ahogyan gépjárművezetés közben sem. A rendőrök ugyanolyan eséllyel szondáztathatnak bicikliseket, mint autósokat. A bírság mellett pedig gondoljunk a balesetveszély lehetőségére is.

Egyirányú utcában csak ott lehet mindkét irányban bicajozni, ahol arra kiegészítő tábla van elhelyezve. Nagyon figyelmesnek kell lennünk ilyenkor is, mert az autósok erre kevésbé szoktak figyelni.

error: Content is protected !!