SOKAN KAPNAK SZEPTEMBERBEN OLYAN PÉNZÖSSZEGET, AMIRE TÉNYLEG NEM SZÁMÍTOTTAK! MÉG A HÓNAPBAN KEZDŐDNEK A KIFIZETÉSEK

SOKAN KAPNAK SZEPTEMBERBEN OLYAN PÉNZÖSSZEGET, AMIRE TÉNYLEG NEM SZÁMÍTOTTAK! MÉG A HÓNAPBAN KEZDŐDNEK A KIFIZETÉSEK >>>

NAGYON JÓL JÁRNAK AZOK A NYUGDÍJASOK MOST, AKIK NEM IJEDTEK BE A KORMÁNYTÓL! PÉNZ ÜTI A MARKUKAT SZEPTEMBERBEN!

Az MNB végre engedélyt adott arra, hogy a Horizont magánnyugdíjpénztár saját járadékszolgáltatási tevékenységet folytasson. A kassza pedig már közzétette ezzel kapcsolatos szolgáltatási szabályzatát is, amely szerint már akár szeptemberben elindulhat a járadékszolgáltatás.

A magánnyugdíjpénztár (rövidítve: mnyp vagy manyup) Magyarországon a hárompilléres öregkori ellátás (nyugdíj) második pillérének –

mind nevében, mind végrehajtásában – speciális magyar változata.Az első pillér az állami felosztó-kirovó rendszer, a harmadik pedig az Önkéntes nyugdíjpénztári rendszer.)

1998. január 1-i hatállyal a Horn-kormány vezette be a pályakezdők kötelező magánnyugdíjpénztári tagságát.

A magánnyugdíjpénztárak bevételét az – addig egészében a költségvetésbe befolyt – munkavállalói járulék megosztásával biztosította; míg az állami rendszerben maradók járuléka (7%) továbbra is az államkasszába, addig a magánnyugdíjpénztári tagok járulékából 1%-a az államkasszába, a maradék 6% – tagdíjként –

a magánnyugdíjpénztárakhoz került (e számok 2010-re 9,5%, 1,5%, 8%-ra változtak). A rendszer – gyakorlatilag – megszűnt 2012. január 1-jével.

1998. január 1-i bevezetését viták előzték meg, melyek azóta is folynak, részben, mert a bevezetett hárompilléres nyugdíjrendszer lényegesen eltér a Világbank modelljétől, valamint sokan vitatják magának a Világbanki modellnek a megfelelőségét is.

Tekintettel arra, hogy a magánnyugdíjpénztár (második pillér) témáját nem lehet elválasztani az állami nyugdíjrendszertől, így a továbbiakban mindkettőről szó lesz. (Az Önkéntes nyugdíjpénztár, mint a rendszer harmadik pillére független az első kettőtől, így érdemben itt nincs tárgyalva.)

error: Content is protected !!