Szakemberhiány van magyarországon -Rengeteg melóst keresnek: 400 ezres nettó és mégse jelentkezik senki!

Szakemberhiány van magyarországon -Rengeteg melóst keresnek: 400 ezres nettó és mégse jelentkezik senki

Rengeteg melóst keresnek: 400 ezres nettó, néhány hónap az átképzés

Manapság már a saját bőrünkön is érezzük a szakemberhiányt, nehezen találunk festőt, villanyszerelőt, könyvelőt, és ha mégis, azt nagyon megbecsüljük. Már régóta nem idegen sem a munkahelyváltás, sem pedig a hivatásváltás az embereknek: miért is ne alkalmazkodnának hatékonyan a megváltozott körülményekhez? Összeszedtük a hiányszakmákat, megnéztük pontosan mennyit lehet keresni velük, és azt is, mennyibe kerülne elvégezni a szükséges tanfolyamot.

Az, hogy a régiót, és azon belül Magyarországot is súlyos munkaerőhiány sújtja, már egy ideje nem csak a híradásokból tudjuk, hanem saját bőrünkön is tapasztaljuk. Kínszenvedés nem hogy jó, de akármilyen szakembert találni. De óriási hiány van orvosokból, buszvezetőkből, felszolgálókból, fodrászokból is – ezért sok esetben szakképesítés vagy tapasztalat nélkül is felveszik az embereket, ez pedig színvonaleséshez vezet.

Nem csak a lakosság, a vállalati oldal is súlyos munkaerőhiányról számol be. A magyarországi hiányszakmák listáját már hatodik éve a szakmunkások vezetik, második helyen a sofőrök, a harmadik helyen pedig a mérnökök állnak. A tíz legnehezebben betölthető munkakör között van: az adminisztratív munka, az irodai asszisztens, a könyvelő, a műszerész, a vendéglátóipari szakember, az orvos, a gépkezelő, és sofőröket is nehéz találni.

Ezeket a szakembereket nem csak a fővárosban, de az egész országban nagyon keresik és éppen ezért anyagilag is egyre jobban elismerik őket, hiszen a munkáltatók tudják, hogy pillanatokon belül találnának maguknak új állást.

Amelyik cég tényleg komolyan küzd a fluktuáció ellen, az ma már nem csak pénzzel becsüli meg a munkavállalókat, hanem megfelelő munkakörülményeket teremt számukra, gondoskodik testi és mentális egészségükről, és rugalmasan áll minden egyedi igényhez.

Minden lehetőség adott

Akik tehát elégedetlenek a jelenlegi munkájukkal, fizetésükkel, munkakörülményeikkel, azok számára minden lehetőség adott a továbblépéshez: ma már országszerte rengeteg tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A legtöbben szakmai előmenetel, új munkahely megszerzése vagy magasabb jövedelem reményében vágnak bele OKJ-s képzésbe – derül ki a Perfekt Zrt. hallgatói körében készített felméréséből. Az eredmények alapján a tanulásba fektetett munka kevesebb mint egy év alatt meghozza az eredményét.

A gyors megtérülési idő elsősorban annak köszönhető, hogy az OKJ-s képzések gyakorlati és piacképes tudást adnak olyan területeken, amelyeken rövid idő alatt lehet jól fizető állásokat szerezni. Kifejezetten nagy az érdeklődés a pénzügyi-gazdasági OKJ-s képzések iránt, amelyeket akár kombinálhatnak is a jelentkezők, így egymást kiegészítő tudást szerezhetnek, amely jól értékesíthető a munkaerőpiacon.

Előnyben a fogékony álláskeresők

A jelenlegi tapasztalatunk szerint fizikai területen hangsúlyosan a szakmunkásokra kerül a fókusz, emiatt a terület iránt fogékony álláskeresőknek javasoljuk az alábbi szakmunkákkal kapcsolatos edukációt: hegesztő, lakatos, gépi forgácsoló, villanyszerelő, elektro- és egyéb technikus, műszerész, targoncás, szerszámkészítő, sofőr

– tudtuk meg Szecskó Mónikától, a Prohuman Kft. toborzási vezetőjétől. A fenti munkakörökben pályakezdőként nettó 200-250 ezer forintot, pár éves tapasztalattal nettó 300 ezer forintot lehet keresni, szenior tapasztalattal vagy specifikus gyakorlati hozzáértéssel a nettó 400- 450 ezer forint sem ritka.

Szellemi területen az IT szektor, a rövid időn belül, akár pályamódosítással is elérhető munkakörök a nyerők: programozó, fejlesztő, technika writer, tesztelő, ahol junior pozícióban nettó 350 – 400 ezer forinttól indulnak a bérek.

A gyakorlatban így néz ki

Megkerestünk néhány álláshirdetést, és megnéztük, mekkora összegért lehet elvégezni egy OKJ-s tanfolyamot, és főleg mennyi idő alatt. Az sem baj, ha nem áll rendelkezésre a szükséges össze azonnal, hiszen ma már rengeteg bank kínál kedvező kamatozású személyi kölcsönt. Ugyan nem tökéletes megoldás a hitelfelvétel, de viszonylag könnyen belátható, mikor csapda, és mikor segít valakit. Önfejlesztésre, tanulásra mindenképpen érdemes befektetni, hiszen ezek olyan költségek, melyek hamar megtérülnek.

Egy X. kerületi cég például gépbeállítókat keres folyamatos műszakrendbe nettó 260-290 + 17 ezer forintos havi bérért. Egy elektromechanikai műszerész végzettségű szakember minden bizonnyal megfelelő lenne erre a munkára. Akinek van hozzá némi affinitása, az akár 11 hónap alatt is elvégezheti a szükséges OKJ-s tanfolyamot, melynek költsége 339 ezer forinttól kezdődik, de akár a félmilliót is elérheti, plusz a vizsgaköltséget is hozzá kell számolni.

Karosszérialaktosként akár bruttó 320 ezer forintot is lehet keresni havonta – derül ki egy másik álláshirdetésből. Az ehhez szükséges 12 hónapos, hétvégi tanfolyam ára 552 ezer forint plusz 90-100 ezer vizsgadíj.

Rengeteg szakácsot keresnek országszerte, a Pénzcentrum nemrég olyan hirdetést is talált, ahol 310 ezer forintot is fizetnek, emellett pedig a munkavállaló számára az étkezés is biztosított. Papírt itt épp nem kérnek, ám ha valaki érez magában affinitást a főzéshez és szívesen megtanulná az alapoktól kezdve, annak számtalan lehetősége akad. Találtunk tanfolyamot már 275 + 50 ezer forinttól, ez 9 hónapig tart.

Szakácsnál nagyobb országos hiány már csak szakképzett könyvelőből van: egyes esetekben már bruttó 379 ezres havi fizetésért csábítják el egymástól őket a cégek, ráadásul ez a pozíció nem is Budapesten, hanem Kelet-Magyarország egyik nagyvárosában van. Mérlegképes könyvelői tanfolyam már 165 +55 ezer forintért van, 10-12 hónap alatt lehet elvégezni.

Bérszámfejtő és TB ügyintézőt is keresnek bruttó 375 ezres fizetésért, ami nem is rossz ahhoz képest, hogy összesen 187 ezer forintért el tudjuk végezni a szükséges tanfolyamot, már akár 7 hónap alatt is heti egy nap tanulással.

Európában egymillió, Magyarországon tízezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. Egyre több cég foglalkozik éppen ezért az emberek átképzésével. A tandíj ugyan húzós, de szerzősédben rögzítik a frissen végzettek kezdőfizetését, ami tényleg szép összeg: 350-400 ezer forintot is elérheti (persze keringenek olyan városi legendák is, miszerint egy tapasztalt IT-s fizetése 1,8 millió forintot is elérheti.) Az informatikai gyorstalpalók díja viszont már elég húzós, előre fizetéssel több, mint egymillió forintba kerül, ha pedig utólag, részletben törlesztjük, akkor 1 millió 389 ezer forint.

 

 

error: Content is protected !!