Szenzációs HÍR ! – 5.000 laptopot osztanak az idősek között.

Szenzációs HÍR ! – 5.000 laptopot osztanak az idősek között.

Részletek itt >>>

Az idősek is hasonlóan aktív felhasználójává válnak a számítógép és az internet használatának, mint a fiatalok. Egy felmérés szerint napi 4-4,5 órát csevegnek a Facebook-on vagy Skype-on, böngésznek receptek után, hallgatnak zenét és fizetnek online számlákat. A kormány nemrég megszavazta az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram kiterjesztését.

Ma már az idősek közül is egyre többen használják a számítógépet: skype-on tartják a kapcsolatot a családtagokkal, interneten receptek után böngésznek, csak időjárást olvasnak, esetleg a gáz- vagy a villanyszámlát fizetik be online.

Most ötezer idős ember kaphat laptopot. A kormány február elején megszavazta az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram kiterjesztését. A számítógépek mellett 1500, egészségi állapotmérő-vészjelző karórát is vásárolhatnak majd a 65 év felettiek. Az eszközök segítenek enyhíteni a magány okozta szorongást, valamint az egészségügyi problémák jelzésével a kockázatok csökkentését szolgálják majd.

A program 2015. szeptember elsején indult el Magyarországon, és idén február 7-én döntött a kormány a kiterjesztéséről. A jövőben további 63 hátrányos helyzetű település fog központként funkcionálni.

A program egyik fő célja volt, hogy megtanítsák az időseket a számítógép, az internet használatára – mondta Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Ezen felül fejlesztették a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban megtalálható, ún. okosórát, amely vészjelzés leadására alkalmas – tette hozzá.

A karóra nem csak a kétoldalú kommunikációra használható, hanem objektív egészségadatok mérésére is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos élettani adatokat is mutat: például a viselője aktivitását, esetleges eszméletvesztését vagy annak az alvási fázisait. A miniszteri biztos megjegyezte, hogy a tesztelés alatti egy évben kétszer tudott időben stroke-ot jelezni. Így az idősek kórházi körülmények között úgy tudtak segítséget kapni, hogy felépülve ma ugyanolyan önellátásra képesek, mint korábban.

A második fázisban, a 65 év feletti hátrányos helyzetű településen élők jelentkezhetnek majd. Az első körben a program munkatársainak történik meg a felkészítése. Három területen kapnak megfelelő szakképzését, szociális, informatikai és áldozatvédelmi képzettséget szerezve. Ezt követően három hónapig a településen élő idősek felmérése készül.

Az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram alapvetően az idősek egészségromlásának megelőzésére, a magányosságuk enyhítésére és bűnmegelőzési célzattal jött létre. Két településen nagyon jól szerepelt az elmúlt időszakban a modell.

Kisvárda és Pusztaottlaka elsők között csatlakozott a programhoz. Leleszi Tibor kisvárdai polgármester szerint életminőségi változásokat eredményezett a település időskori generációjánál. Segítségül szolgált a demencia megakadályozásában, a közösséghez való tartozás érzés kialakításában és kölcsönös empátia megvalósításában a fiatalokkal. Az idősebb korosztály érdeklődését első körben a vészjelző karóra vérnyomásmérő funkciója keltette fel – tette hozzá.Forrás:hirado.hu

error: Content is protected !!