Szülők figyelem! 10 millió forint támogatás jár gyermekenként! Mutatjuk hogyan kapod meg:

Szülők figyelem! 10 millió forint támogatás jár gyermekenként!

Mutatjuk hogyan kapod meg:

Bankszámlakedvezmények és állami támogatások várják a kisgyermekes szülőket. A szülők számos pénzügyi termékkel találkozhatnak, amelyek gyermekeik számára nyújthatnak anyagi biztonságot a jövőben. A piacon elérhető bankszámlák közül a fiataloknak, gyerekeknek szánt konstrukciók jelentős kedvezményt nyújtanak – derült ki a Forint, fillér című műsorból.

Napjainkban már van olyan pénzintézet, amely már a gyermek megszületése előtt is biztosít bankszámlát – mondta el Trencsán Erika, a Bankráció.hu ügyvezetője. Hozzátette, érdemes azonban jól körülnézni a lehetőségek között, mert ahány pénzintézet, annyiféle megoldási lehetőség kínálkozik.

A gyermekeknek szánt bankszámlákra is igaz, hogy éves szinten akár 5-10 ezer forintos különbségek is lehetnek az egyes konstrukciók között.

Számlavezetés és bankkártyadíj

A kedvezmények szempontjából két dolgot érdemes kiemelni, az egyik a havi számlavezetési díj, amely nemcsak a fiatalokat, gyerekeket, de a felnőtteket is érdekli – magyarázta Árva András, a K&H Bank Zrt. lakossági marketingvezetője, és hozzátette, ez egy olyan tétel, amit folyamatosan figyelnek, hogy van-e valamilyen kedvezmény rá, például az ingyenes számlavezetési díj lehetősége. A másik pedig az éves bankkártyadíj, amely a diákszámlák esetében általában nulla forint vagy díjmentes, de számos kedvező ajánlat is kapcsolódhat hozzá – jegyezte meg.

Van olyan bank, ahol már 6 éves kortól lehet számlatulajdonos egy fiatalkorú. A számlanyitás természetesen szülői kísérettel együtt történik, és a szülő kap értesítést minden számlamozgásról. Amikor a 14 évet elérik a gyerekek, a szabályokon már lehet lazítani, de az igazi nagy vízválasztó, a 18 éves kor betöltése, ott már mindenki nagykorúként tudja a nevére szóló bankszámlát használni, és nyithat is bankszámlát – fogalmazott Árva András.

Babakötvény, a speciális állampapír

A bankszámlákon kívül léteznek olyan megtakarítási formák, amelyekre állami támogatás is elérhető. Ilyen a babakötvény, amely egy speciális állampapír. Ha a szülőnek az a célja, hogy gyermekének bizonyos kor felett legyen kezdő tőkéje, nem bankszámlában érdemes gondolkodni, hanem valamilyen megtakarítási formában – mondta Trencsán Erika. Hozzátette, minden gyermek születésekor az állam 42 500 forintos úgynevezett „start számlát” biztosít, amely alanyi jogon jár minden gyermek részére. Ha pedig a szülő ezt szeretné még tovább gyarapítani, bizonyos időközönként lehetősége van azt kipótolni babakötvény formájában.

Mérföldkő az első lakás megvétele

Az első lakás megvétele minden fiatal életében mérföldkőnek számít. Csaknem 10 millió forintot is spórolhatnak a szülők, ha lakáscélú megtakarítást indítanak gyermeküknek.

A rendszer úgy működik, hogy a szülők eldöntik, egy vagy több gyermekük részére szeretnének számlát nyitni. Havonta legalább 9900 forintot kell elhelyezni, ez a minimális összeg, de magasabb összeg befizetésére is van lehetőség. A szülők átlagosan a 20 ezer forintos havi megtakarítási összeget választják a tapasztalatok szerint – magyarázta el Ferencz Iván, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. jogi igazgatója..

Egyre több szülő köt gyermekének szerződést

Elmondta, az elmúlt időszakban két és félszeresére nőtt azoknak a szülőknek a száma, akik 14 év alatti gyermeküknek kötöttek szerződést. Egy gyermekre egy ilyen konstrukciót lehet kötni, de arra továbbra is van lehetőség, hogy családi környezetben a közeli hozzátartozókkal összefogva, közösen használják fel a megtakarítást lakásvásárlás céljára.

Hozzátette, a szerződés hosszabb időre szól, akár tíz évre is. Egymás után két szerződés lett összekombinálva, ennek eredményeképp az első szerződésen összegyűlt megtakarítás egy kamatprémiumot és egy hűségbónuszt kap, majd a második szerződés lejárta után a két szerződésből közösen megkapott pénzt lehet felhasználni az első lakásvásárlásra a gyermek részére – mondta Ferencz Iván.

Megfelelő pénzügyi döntésekkel a gyermekek anyagi biztonsága hosszú távra is megalapozható – vélik a szakértők. A pénzügyi ismeretek kiszélesítésével és a pénz valódi értékének megismertetésével gyakorlati és hasznos tudáshoz juthatnak a fiatalkorúak.

error: Content is protected !!