Szülők Figyelem ! Óvjátok gyermekeiteket >>> Gyilkos játék terjed az interneten >>>

Szülők Figyelem ! Óvjátok gyermekeiteket >>> Gyilkos játék terjed az interneten >>>

Tövábbi információk itt >>>

Biztos halotatok már az internetes KÉK BÁLNA nevű játékról !

NE REGISZTRÁLJ BE SOHA

Ez egy veszélyes online játék !

TUDOD MI AZ A “KÉK BÁLNA”? – Halálos játék

A Kék bálna elnevezésű virtuális hálózatot négy évvel ezelőtt indította el Oroszországban a mindössze huszonegy éves Filipp Bugyejkin, akit a helyi hatóságok tavaly novemberben legalább tizenöt fiatal halálba kényszerítésének vádjával letartóztattak, az áldozatok számára vonatkozóan azonban nincsenek pontos adatok. Az orosz közösségi oldalon, a VKontaktyén működő csoport vélhetően azért viseli a tengeri emlős nevét, mert a cetek gyakran csoportosan úsznak a partra, ahol elpusztulnak.

A jelenség annyira terjed, hogy a posztszovjet országokban, Ukrajnától Oroszországon, Kazahsztánon át Kirgizisztánig a rendőrség már felhívta a szülők figyelmét arra, hogy gyermekeik kikényszerített öngyilkosság áldozataivá válhatnak. A módszer mindenütt ugyanaz: először kérdésekkel tesztelik a honlapra tévedt tizenéveseket, hogy kiderítsék, vannak-e öngyilkos hajlamaik. Ha ezen a teszten megfelelnek, akkor olyan feladatokat kapnak, amelyek lényege, hogy tegyenek kárt magukban. Végül személyre szabott üzenetet kapnak, amelyben felsorolják korábban elárult problémáikat, és közlik, hogy ezekre egyetlen megoldás van, az öngyilkosság. A játék Lengyelországban is gondot okoz, az ügyészség jelenleg négy öncsonkítás esetében folytat nyomozást. Hazánkban egyelőre nem történt a virtuális csoporthoz köthető eset.

A román rendőrség a napokban tájékoztató kampányt indított a fiatalok körében a tudatos internethasználat érdekében, arra figyelmeztetve a tizenéveseket: vigyázzanak, kivel kommunikálnak a világhálón, mert a virtuális barátságok halálosak lehetnek. Aggodalmuknak adtak hangot a fiatalokat öngyilkos magatartásra szólító játék terjedése miatt a romániai pszichológusok is, akik arra kérik a szülőket és a pedagógusokat, hogy legyenek éberek az ilyen típusú kihívásokkal szemben, és azonnal forduljanak szakemberhez, ha öngyilkossági hajlamra utaló jeleket fedeznek fel a környezetükben élő tizenéveseken.

Szakértők szerint egyébként óvatosan kell bánni a jelenség mediatizálásával is, kolozsvári magyar szülők is azt tapasztalták ugyanis, hogy gyerekük a sajtóban megjelentek nyomán kezdett érdeklődni az interneten a Kék bálna iránt. Keresztesi Polixéna kincses városi iskolapszichológus nem tartja jó megoldásnak, ha a szülő aggodalmában erős kontroll vagy tiltás formájában próbálja óvni gyerekét az interneten leselkedő veszélyektől. – A felnőttekkel való kommunikáció, a kölcsönös bizalom kialakítása megakadályozhatja a gyereket, hogy a veszélyes játék bűvkörébe kerüljön. Ha ez kialakul szülő, pedagógus és a kiskorú között, akkor a gyerek nem szigetelődik el, nem keresi majd máshol a megoldást vagy a menekvést – nyilatkozta az erdélyi Krónika napilapnak a kolozsvári szakértő.

Különben az internetes játék a román és a moldovai kormány csütörtökön rendezett együttes ülésén is terítékre került. Nemzetközi összefogást szorgalmazva Pavel Filip, a volt szovjet tagköztársaság miniszterelnöke elmondta, a chisinaui hatóságoknak nemrég az utolsó pillanatban sikerült megmenteniük egy tizenöt éves lány életét, aki a Kék bálna mentorainak befolyására megpróbálta levetni magát egy szálloda tetejéről. A moldovai rendőrség közel háromszáz, a veszélyes csoporthoz csatlakozó tinédzsert tart nyilván, és sikerült azonosítaniuk négy játékvezetőt is.

Itt Egy megtörtént esett:

Kedden derült ki, hogy az állami gondozottakat nevelő feketehalomi Măgura gyermekközpont lakója kíváncsiságból csatlakozott a Kék Bálnához, amelynek egyébként saját applikációja is van, tehát okostelefonra is le lehet tölteni. A lánnyal közölték, tudják, hol van, és megpróbálták rávenni, hogy menjen egy “biztonságos helyre”, mert baja lesz.

Ekkor a lány megijedt, kikapcsolta a telefonját, és beszámolt a gyermekközpont vezetőségének a történtekről. A vezetőség értesítette a helyi rendőrséget, és vizsgálat indult az ügyben”

Nem ez volt az első eset Romániában, amelyről úgy gondolják, hogy köze lehet a gyilkos játékhoz. Az is Feketehalomban történt, hogy egy fiatal fiú felakasztotta magát az erdőben.

Valószínűleg őt is a virtuális térből vette rá erre valaki. A Veronica Micle iskolában pedig öt gyerek próbálta magát megölni a szünetben. A 12 és 13 év között diákok összekulcsolták a kezüket a mellkasukon, ahogy a holttestek esetében lehet látni és megpróbálták erőszakkal visszafojtani a lélegzetüket, miközben valaki a mellkasukat szorította. Elvesztették az eszméletüket. Volt, aki a fejét is beverte, amikor a földre zuhant. Ezeket a gyerekeket az utolsó pillanatban végül sikerült megmenteni. Kórházba vitték őket, ahol oxigénpalackot raktak rájuk. Azt már az osztálytársaik árulták el, hogy a feladatot az interneten kapták.

„Ha öngyilkos leszel, nyertél. Ha nem, mi majd segítünk”

Vallomásából kiderül, hogy az orosz főszervezőnek tíz halálos csoportja van, amelyeket elsősorban azért hozott létre, hogy minél több lájkot szerezzen.

Az öngyilkos fiatalok boldogan haltak meg, azt kínáltam nekik, amiben életükben soha nem részesedhettek: melegséget, megértést, kapcsolatot

Mi a fene ez az egész? 

A verseny lényege az, hogy a fiatalok ártsanak maguknak. A Kék Bálnában játékosok és mentorok, vagy más néven kalauzok vannak. A versenyzőnek ötven nap alatt ötven szintet kell teljesítenie, mégpedig úgy, hogy egyre keményebb feladatokat kell megoldania, és mindent rögzítenie kell videón.

Csak akkor tud szintet lépni, ha a felvételekkel be is bizonyította, hogy megtette, amit megkövetelt tőle a mentora. Ha a játékvezető úgy látja, hogy egy versenyző “sokra viheti”, a nyílt csoport vezetője meghívja egy zárt csoportba.

Az első napokban a jelentkezőnek “még csak” horrorfilmet kell néznie, vagy hajnalban kell felébrednie, esetleg lopnia kell egy boltból, később már előfordul, hogy fel kell másznia egy magas ház tetejére, vagy arra kap utasítást, hogy ne álljon szóba a szüleivel. A magasabb szinteken pedig az juthat tovább, aki már fájdalmat okoz magának.

Volt, aki pengével rajzolt egy bálnát a karjára, vagy levágta az ujját

utasításra. A szabály szerint a versenyt az nyerheti meg, aki megöli magát. A játékból nincs kilépés, legalábbis ezt próbálják a fiatalokkal elhitetni a szervezők. Azt, aki végül nem tudja megtenni, halálosan megfenyegetik. Azt mondják neki, végeznek vele, és a családjával is.

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

NE REGISZTRÁLJ SOHA !!!

error: Content is protected !!