Tervezhető munkaszüneti napok 2019-ben, a változó munkarend, ünnepnapok, munkanap áthelyezések + iskolai tanítási szünet időpontjai a 2019-es tanítási rendben!

Tervezhető munkaszüneti napok 2019-ben, a változó munkarend, ünnepnapok, munkanap áthelyezések + iskolai tanítási szünet időpontjai a 2019-es tanítási rendben!

Az már most is látszik, hogy várhatóan hét hosszú hétvége lesz 2019-ban. Egészen pontosan fogalmazva hat teljesen a 2019. évre eső és egy olyan hosszú hétvége, ami az év elejére átnyúló 4 napos munkaszünet utolsó napjából ered.
2019-ben 5 hosszú hétvége teljesen biztos, mert az ünnep dátuma hétfői vagy pénteki napra esik, 2 pedig nagyon valószínű, mert keddre vagy csütörtökre esik, amit korábban mindig megadtak előzetes ledolgozás mellett.
(Tavaly szerencsésebben estek az állami ünnepek, ünnepnapok az amúgy munkanapok valamelyikére, mert összesen tíz alkalommal pihenhettünk hosszabban. )

A pihenési lehetőségek hosszát illetően úgy néz ki a helyzet, hogy 3 alkalommal lesz három napos hosszú hétvége, 3 alkalommal négy napos hosszú hétvége, és egyszer – karácsonykor – számíthatunk öt nap egybefüggő pihenési időszakra.

Az előzetes tervek szerinti ledolgozással és munkanap áthelyezéssel érintett napokat természetesen már most is jelezzük.

A korábbi években adott előrejelzéseink 100%-ban pontosnak bizonyultak és bízunk benne, hogy ez most sem fog változni. Persze a végleges hivatalos verzió, a 2019. évi munkaidő naptár, csak a tárgyévet megelőző év közepén várható nemzetgazdasági miniszteri rendeletből fog kiderülni.

Ebben az írásban is követjük a korábbi évek során már bevált tervezési módszereinket, hogy minél korábban biztosítani tudjunk a távolabbi idősávba előre tekintő olvasóinknak egy olyan megbízható alapot, amelyet figyelembe vehetnek programjaik tervezéséhez.

Egy gyorsan áttekinthető felsorolásból és utána egy bővebb, részletesebb magyarázó részből.
Jelenleg az alábbi adatokat ismerjük:

Munkaszüneti napok 2019. évben – gyors áttekintése:

2019. január 1. kedd, Új Év első napja (hosszú hétvége)
2019. március 15. péntek, Nemzeti Ünnep (hosszú hétvége)
2019. április 19. péntek, Nagypéntek
2019. április 22. hétfő, Húsvét hétfő (hosszú hétvége)
2019. május 1. szerda, Munka Ünnepe
2019. június 10. hétfő, Pünkösd hétfő (hosszú hétvége)
2019. augusztus 20. kedd, Államalapítás Ünnepe (hosszú hétvége)
2019. október 23. szerda, 1956-os Forradalom Ünnepe
2019. november 1. péntek, Mindenszentek napja (hosszú hétvége)
2019. december 24. kedd, Szenteste ( jelenleg nem munkaszünet, de még az lehet)
2019. december 25-26. szerda és csütörtök, Karácsony (hosszú hétvége)
2020. január 1. szerda, Új Év első napja

A 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarend, ledolgozás és munkanap áthelyezés az alábbiak szerint alakul majd(tervezet):

2019. augusztus 10. szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – augusztus 19. hétfő pihenőnap

2019. december 21. szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – december 27. péntek pihenőnap.

A munkanap -Mt 87. § (1)- és pihenőnap vagy munkaszüneti nap -Mt 87. § (2)- pontos hivatalos meghatározása a kék betűs részekre kattintva érhető el.

2019. év iskolai tanítási szünet időpontjai (tervezet) összefoglaló:

téli szünet : 2018. december 27- 2019. január 2-ig

tavaszi szünet: 2019. április 18 – 2019. április 23.

nyári szünet: 2019. június –

A 2019. év első félévének iskolai szünetekre vonatkozó adatai, csak a 2018/19-as tanévre összeállított tanítási rendelet kihirdetése után lesznek elérhetőek. Erre várhatóan valamikor 2018. év tavaszának vége felé kerül majd sor.
Az őszi és téli szünetek időpontjai csak a 2019/20-es tanévre vonatkozó rendeletből fognak kiderülni. Ennek megjelenési ideje várhatóan 2019. év tavasza.

Munkaszüneti napok 2019 >>>

Természetesen eddigi szokásunknak megfelelően, ennél jóval korábban, már a tervezési időszakban is ellátjuk olvasóinkat hiteles forrásból származó hasznosítható információkkal, valamint a korábbi évek gyakorlatát figyelembe vevő előrejelzésekkel. Ezeket az adatokat a már ismert gyakorlat szerint folyamatosan aktualizáljuk, frissítjük a munkaidő naptár végleges kihirdetéséig.
Munkaszüneti napok 2019 – bővebb leírása

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a munkaszüneti napok 2019-ban nem fogják olyan bőséggel kényeztetni a dolgozókat, ahogy azt az előző évben tették. 7 hosszú hétvégénk lesz, ami csak kb. háromnegyede az előző évinek. Azt feltételezve persze azt, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint fog elkészülni a vonatkozó miniszteri rendelet és nem lesz valami váratlan változás a korábban követett elvekben.

A 7 hosszú hétvége várhatóan így oszlik majd meg:
– 3x lesz háromnapos hétvége: Március 15., Pünkösd, Mindenszentek.
– 3x lesz négynapos hétvége: Új év(áthúzódó), Húsvét, Augusztus 20.
– 1x lesz ötnapos hétvége: Karácsony

A kevesebb pihenéssel jár, hogy a négy napos ünnepek oltárán, munkanap áthelyezés és előzetes ledolgozás miatt csak kevés hétvégi szabadnapot veszítünk. Szám szerin várhatóan kettőt. Egyet augusztusban, egyet pedig decemberben.
Az áthelyezett munkanapok várható dátumára jelenleg sajnos még csak tervezett előrejelzést tudunk nyújtani. Az azonban várható a korábbi évek gyakorlatából, hogy a ledolgozás napja mindig a megadott szabadnap előtt lesz.
Amint rendeletek vagy rendelet tervezetek alapján meghatározhatók nagy valószínűséggel a ledolgozás várható dátumai, a zöld betűs – terv -részeket feketére változtatjuk.

Nézzük sorban, hogy miképp is alakulnak a munkaszüneti napok 2019-ben.
Új Év első napja 2019.január 1.kedd, 4 napos hosszú hétvége

2019. január 1-nek elvileg szerencsét kellene hoznia és abban az értelemben biztosan szerencsés lesz számunkra , hogy a hét második napjára esik esik. Előzetes ledolgozás mellett minden bizonnyal így egy áthúzódó, négy napos hosszú hétvégével kezdhetjük az évet. Bőven lesz időnk mulatozni az év végén és arra is marad némi időnk előtte, hogy rákészüljünk a sok esetben hajnalig tartó mulatságra.
Ez estben nem kell beérnünk egy előző évihez hasonló év vége “szokványos” három pihenőnapjával.
2019.március 15. Nemzeti Ünnep, péntek, 3 napos hosszú hétvége

Ezzel a március 15-i nemzeti ünneppel megint csak szerencsénk van ebben az évben, már ami a lehetséges pihenés hosszát illeti. Mivel 2019-ban március 15-e péntekre esik, ezért kétség sem férhet hozzá, hogy az év első ünnepe egy három napos hosszú hétvége formájában kényezteti majd a dolgozókat. Ebben az esetben ez lesz az év első, minden napjával az adott évre eső hosszú hétvégéje.
Húsvét 2019. április 19 – április 22, négy napos hosszú hétvége

Az év közbeni ünnepnapok számában ritkán történik változás.
Ezért is követte kiemelt figyelem azt a két éve módosított jogszabályt, amellyel 11-re növelték a hivatalos ünnepek számát, mivel a Nagypéntek is belekerült az ünnepnapok közé. Bár önálló ünnepnapról van szó, a gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a húsvéti ünnep ezentúl egy négynapos hosszú hétvége formájában fog testet ölteni. A szent-háromnapi Nagypéntek, Nagyszombat, továbbá a Húsvét vasárnap és a Húsvét hétfő. Ez lesz egyébként az egyetlen olyan hosszú hétvége, amely minden évben biztosan négy napig tart és amelyre az éppen aktuális éves naptár kényétől-kedvétől függetlenül minden évben számíthatunk.
Munka ünnepe 2019. május 1. szerda

Május 1-je szerencsére most sem hétvégére, hanem egy hét közbeni munkanapra esik. Nevezetesen szerdára. A hétfői vagy pénteki napra eső ünnepnap mindig az egyik legjobb opció, mert így minden esetben megnyúlik a gyorsan elszaladó hétvége. Ettől csak az előnyösebb, ha keddre vagy csütörtökre esik az ünnepnap. A korábbi évek gyakorlata alapján ilyenkor ledolgozás mellett jár egy plusz pihenőnap a “lyukra”. Ebben az értelemben a munka ünnepét 2019-ban csak kicsit esik szerencsésen. Hosszú hétvége keretében sajnos nem ünnepelhetjük, de van egy jó napunk a hét közepén.
Ha netán már jó dolgunkban kezdtünk volna hozzászokni a 4 napos hétvégékhez, vigasztalhatjuk magunkat azzal, hogy tavaszi szombatjainkból egyet sem kellett feláldoznunk ledolgozás miatt.
Pünkösd 2019. június 10. hétfő, három napos hosszú hétvége

A tavaszi és nyár eleji feltöltődési és pihenési lehetőségek alakulására igazán nem lehet panaszunk, hiszen az év eleji hónapokban 4 alkalom is nyílik hosszabb idejű lazításra.
Április után májusban és június elején is ünneplünk. Ráadásul egy olyan egyházi eredetű ünnepet, ami a dolgozók szerencséjére mindig hétfői napra esik.
Az egzakt meghatározás szerint mindig a húsvétot követő hetedik vasárnapon és hétfőn van Pünkösd. Ebből az egészből a pihenőnapokkal összefüggésben annyi a számunkra fontos összefüggés, hogy ismét egy igazi, 3 napos elnyújtott hétvégével hangolhatunk rá a nagy nyári szabadságokra.
Államalapítás ünnepe, 2019. augusztus. 20. kedd, négy napos hosszú hétvége

Az államalapítás ünnepe, Szent István és az új kenyér napja 2019-ben várhatóan 2 többlet pihenő napot jelent egy sima hétvégéhez képest a dolgozók számára, mert pont keddre fog esni. A korábbi években mindig az volt a gyakorlat, hogy a keddre vagy csütörtökre eső ünnepekből 4 napos hétvégét csináltak. Ez mindig úgy történt, hogy a közbenső napot korábban ledolgozták. Most is ez várható és ezzel egy további négy napos hétvégének örülhetünk.
1956-os Forradalom ünnepe, 2019. október 23. szerda

Az októberi forradalom ünnepe 2019-ben nem fog több napos kiadós pihenést biztosítani a dolgozó számára. Egy munkanapot azért megint sikeresen lecsippentünk az éves előirányzatból, mert az ünnepnap szerdára esik. Szerencsére így nyerünk egy napot és még ledolgoznunk sem kell semmit.. Ez már bizony a borongós fárasztó ősz kezdete, ezért minden további lazítással töltött nap aranyat ér.
Mindenszentek napja 2019. november 1. péntek, három napos hosszú hétvége

Az év utolsó előtti ünnepe szerencsére megint kedvezően alakul mert péntekre fog esni. Ennek megfelelően az év többi, hétvége melletti napra eső ünnepnapjaihoz hasonló megoldásra és pihenési időtartamra számíthatunk itt is. Ez azt jelenti, hogy egy 3 napos hosszú hétvégét tölthetünk pihenéssel a hazai wellness szolgáltatók nagy örömére.
Karácsony 2019. december 25-26. szerda és csütörtök, 5 napos hosszú hétvége

Nos, év közben nem kényeztetett el bennünket kellő mértékben a naptár szelleme, az év vége azonban idén is nagyon kedvezően alakul. A karácsonyi munkaszüneti napok ezt megelőző évben keddre és szerdára esnek, de a 2019-es karácsonyra sem lehet panaszunk, mert az év leghosszabb hétvégéjének örülhetünk. Öt egymást követő szabadnap áll majd – minden valószínűség szerint – rendelkezésünkre, hogy szeretteinkkel közösen ünnepelhessünk és áldozhassunk a közös családi gasztro-találkozók oltárán. ( Itt érdemes figyelembe venni azt, hogy számíthatunk egy munkanap áthelyezésre és ebből következően egy előző szombati ledolgozásra.) Ráadásul ezt követően csak két napot dolgozunk, mert szerdán megint pihenhetünk.
Ó év 2019. december 31. kedd (Új Év 2019. január 1. szerda)

Mivel az új év szerdával fog kezdődni, ezért valószínűleg nem vonják össze hétvégével. Sajnos nem számíthatunk több napos pihenésre az évzáró és évindító bulik kipihenéséhez.
Mindent egybevetve azért megállapíthatjuk, hogy a munkaszüneti napok 2019-ban is igen kedvezően alakulnak.
Egyik ünnepnap sem esik hétvégére, így mindegyikkel valós pihenési és feltöltődési lehetőséghez jutunk.

error: Content is protected !!